Comisarul pentru Afaceri Interne, la Consiliul JAI: Aderarea României la Schengen trebuie să aibă loc în 2023
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a afirmat la sosirea la Consiliul Justiție și Afaceri Interne că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen trebuie să se întâmple până la sfârșitul anului 2023.
Chestionat referitor la încrederea că obiectivul său de a obține aderarea României și Bulgariei la Schengen până la finalul acestui an, comisarul UE pentru Afaceri Interne a subliniat că „da, încă sunt angajată că acest lucru trebuie să se întâmple”, potrivit HotNews.ro.
Totodată, Ylva Johansson a precizat, întrebată dacă va aduce în atenția miniștrilor de interne din țările membre Schengen necesitatea extinderii zonei de liberă circulație, că „voi menționa acest lucru și acolo”.
Aderarea României la Schengen, tot mai departe
Extinderea Schengen e tot mai puțin probabilă în 2023, în condițiile în care terenul nu este pregătit pentru Consiliul JAI din iunie, iar acum și Spania, care preia președinția Consiliului UE, se confruntă cu instabilitate politică.
Următorul Consiliu în format Justiție și Afaceri Interne nu reprezintă nici de această dată un prilej favorabil ca Bucureștiul și Sofia să forțeze un nou vot pentru primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen , în condițiile în care Austria nu a dat vreun semnal că și-ar fi schimbat opinia.
Principalele deliberări cu caracter legislativ, adică unde va fi un vot, sunt „Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrațiune” și „Regulamentul privind procedura de azil”. Tema Schengen apare în ultima variantă a programului, însă sub forma „Situația generală a spațiului Schengen”, urmând a fi un schimb de opinii. De altfel, discuția generală pe Schengen figurează lângă o altă temă unde are loc doar „schimb de opinii”, adică „Politica în domeniul vizelor”.
Fără așteptări pentru acest Consiliu
„Cred că nu putem avea niciun fel de așteptări de la Consiliul JAI din 8 iunie în contextul în care acest subiect nu se află, din nou, pe agenda Consiliului. Cred că era util ca România să insiste ca subiectul Schengen să fie în continuare discutat la nivelul miniștrilor de Interne pentru a sublinia eforturile depuse de România, pentru a relua discuția despre subiectele invocate de Austria și pentru a încerca să ținem acest subiect sus pe agenda europeană. Iată că acest lucru nu se întâmplă și devine foarte greu în a doua parte a anului să revenim cu această temă a aderării României la spațiul Schengen. Anul trecut, înainte de votul din decembrie, au fost mai multe reuniuni în care s-a discutat despre Schengen”, susține europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
Sursa: adevarul.ro