Comerțul cu grâu al Egiptului, sub semnul întrebării pe măsură ce autoritățile analizează o livrare din România

Comerțul cu grâu al Egiptului, sub semnul întrebării pe măsură ce autoritățile analizează o livrare din România

Soarta unei nave care transportă grâu din România și care în prezent este analizată pentru a se decide dacă i se permite intrarea în Egipt ar putea afecta comerțul cu cel mai mare cumpărător mondial de grâu, informează Bloomberg.

Procuratura din Egipt analizează acest caz după ce inspectorii de la Autoritatea pentru carantină au oprit nava care transporta 63.000 de tone de grâu în portul Safaga pentru conținut de semințe de mac, a informat Ministerul agriculturii din Egipt. Grâul provine de la firma Cerealcom Dolj, a declarat o sursă din apropierea acestui dosar.

O eventuală respingere a acestei livrări ar putea relansa îngrijorările cu privire la autoritatea guvernamentală care inspectează livrările de grâu destinate Egiptului. Anul trecut o confuzie similară i-a determinat pe traderi să boicoteze licitațiile organizate de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, după ce inspectorii au oprit unele nave care transportau grâu pe motiv că are un conținut prea mare de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale — n. r.).

În luna noiembrie a anului trecut, Egiptul a emis un decret conform căruia inspecțiile grâului vor fi efectuate de o entitate a Ministerului pentru Comerț, însă Autoritatea pentru carantină a contestat în justiție acest decret.

Comerțul cu Egiptul "a fost aruncat din nou în incertitudine cu privire la cerințe și cine controlează procesul de inspecție. Orice respingere a unei livrări de grâu cumpărată de GASC ar putea să provoace, din nou, confuzie în rândul traderilor și să îi facă să ezite să mai participe la licitații", a declarat Hesham Soliman, președintele firmei Medstar for Trading.

Semințele de mac sunt interzise la import în Egipt. Cantitatea de materii organice, inclusiv semințe dăunătoare sau toxice, nu trebuie să depășească 1% din livrările de grâu, potrivit cerințelor GASC. Deși conținutul de semințe de mac nu este pus în discuție, cazul a atras atenția traderilor având în vedere că a venit la doar o săptămână după ce Egiptul a primit foarte multe oferte la ultima sa licitație internațională.

Cu toate acestea, impactul acestui dosar asupra ofertelor și prețurilor la viitoarele licitații va fi unul limitat, iar problema semințelor de mac nu îi va afecta pe toți exportatorii, susține Charles Clack, analist la Rabobank International. "Este un nou caz care ar putea afecta ușor încrederea traderilor, dar cu siguranță nu va avea amploarea scandalului legat de conținutul de cornul secarei. Este un incident mult mai izolat comparativ cu scandalul de anul trecut", a spus Charles Clack.

Potrivit datelor Bloomberg, nava Wadi Tiba a plecat din portul Constanța la începutul acestei luni și a ajuns în portul Safaga de la Marea Roșie undeva la mijlocul lunii august. Ismail Gaber, președintele General Organisation for Export & Import a declarat că a doua serie de eșantioane din grâul românesc a fost prelevată pentru examinare, iar o decizie va fi luată în curând.

În replică, autoritățile române și reprezentanții traderilor susțin că nu există nicio informație oficială cu privire la respingerea unei livrări de 63.000 de tone de grâu din România din cauza identificării unor semințe de mac în grâul achiziționat de către Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, iar sistemul de monitorizare a calității din Portul Constanța este un filtru foarte bun.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”