Comercianţii de produse agricole solicită retragerea din circuitul legislativ a ''OUG calamitate'' şi reluarea discuţiilor
Asociaţia Română a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a "OUG calamitate" şi reluarea discuţiilor cu toate părţile implicate, deoarece soluţiile pe care le-a propus nu se regăsesc în noul proiect legislativ, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
"Membrii Asociaţiei Române a Comercianţilor de Produse Agricole (ARCPA) au luat act cu îngrijorare de postarea pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în data de 23 octombrie, a noului proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind declararea stării de calamitate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru fenomenul de secetă pedologică. În context, ARCPA constată că soluţiile propuse de membrii săi pe parcursul discuţiilor purtate cu MADR nu se regăsesc în noua propunere legislativă - respectiv, asigurările agricole pentru toate tipurile de culturi, acoperind majoritatea situaţiilor neprevăzute, la preţuri similare celor din alte state europene, micro şi macro - creditarea comercială cu garanţii de stat, fondul mutual agricol funcţional şi reabilitarea sistemului naţional de irigaţii", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii ARCPA subliniază că, în cursul întâlnirilor avute, s-a agreat ca reprezentanţii legitimi ai lanţului cerealelor, reuniţi în Organizaţia Interprofesională pe Produs "Cereale, Oleaginoase şi Produse Derivate", din care ARCPA face parte, să fie consultaţi înainte de postarea noii variante a "OUG calamitate" pe site-ul instituţiei.
"Din motive pe care nu le înţelegem, noua propunere legislativă extinde posibilitatea exonerării debitorilor de răspunderea contractuală şi la partenerii comerciali ai producătorilor agricoli: furnizori de input-uri, comercianţi, depozitari şi procesatori primari. Ne punem, firesc, următoarea întrebare: cum va funcţiona piaţa agricolă din România în absenţa bazei liberale a relaţiilor de piaţă - contractul economic?", mai scrie în comunicat.
ARCPA consideră că adoptarea "OUG calamitate" în noua variantă propusă de MADR echivalează cu "întoarcerea agriculturii româneşti la epoca primitivă a comerţului cu cereale" şi că riscul eliminării contractelor de tip forward, principalul efect pe termen mediu şi lung al legislaţiei propuse, este semnificativ şi va avea ca efect eliminarea ofertei de produse de origine română de pe pieţele internaţionale pentru cea mai mare a parte a anului.
"Cele 13 companii membre ale ARCPA consideră iniţiativa de repunere în circuitul legislativ a unei variante alterate a 'OUG calamitate' drept un accident regretabil, care nu reflectă bunele relaţii construite între MADR şi companiile membre ale ARCPA, care, de peste două decenii, construiesc parteneriate durabile cu fermierii români. Prin urmare, fiind în interesul public general evitarea destructurării ireversibile a pieţei cerealelor din România, membrii ARCPA solicită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale retragerea din circuitul legislativ a 'OUG calamitate' şi reluarea discuţiilor cu toate părţile implicate, considerând că soluţiile necesare depăşirii situaţiilor speciale trebuie identificate în interiorul lanţului de aprovizionare cu cereale, şi nu în afara acestuia", spun reprezentanţii asociaţiei. AGERPRES