Combinații de alimente interzise. Cum trebuie să mâncăm corect pentru a avea o digestie sănătoasă

Combinații de alimente interzise. Cum trebuie să mâncăm corect pentru a avea o digestie sănătoasă

Cu toții ne dorim să mâncăm orice, dar în același timp să nu dezvoltăm probleme de sănătate pe viitor. Experții spun că alimentele trebuie asociate la aceeaşi masă în funcţie de compoziţia lor în nutrienţi, proteine, grăsimi, glucide, aciditate, astfel încât să avem o digestie corectă.

Cum trebuie combinate alimentele / Foto: Arhivă / Shutterstock

Cum trebuie combinate alimentele / Foto: Arhivă / Shutterstock

Legumele bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi precum salata verde, varza, fasolea verde sau morcovul se asociază bine cu alimente proteice (carne, ouă, peşte). Excepţie de la această regulă fac legumele bogate în amidon, precum cartoful.

O altă combinare recomandată este cea a grăsimilor cu verdeţuri (salată,varză, spanac) deoarece sărurile minerale uşurează descompunerea grăsimilor, scrie clinicaroua.ro.

Leguminoasele (mazăre, fasole uscată, soia, mazăre, năut, linte) pot fi combinate alimentele bogate în amidon (făină, pâine, orez, paste făinoase, cartofi, porumb). Acestea vor crește valoarea biologică a proteinelor.

Potrivit experților, laptele este greu de asociat cu alte alimente, așa că nu ar trebui adăugat în cafea, pentru că prelungeşte durata de digestie a acesteia.

Când se consumă fructele

Așa cum știm, este recomandat să consumăm cel puțin un fruct pe zi pentru a avea o viață sănătoasă. Cu toate acestea, nu mulți știu că fructele trebuie consumate întotdeauna între mese, separat de alte alimente.

Combinațiile în care pot fi mâncate fructele:

  • Nucile hidratate se pot consuma cu o cantitate mică de fructe uscate sau proaspete.
  • Cerealele hidratate sau fierte pot fi consumate cu o cantitate foarte mică de fructe proaspete.
  • Unele fructe acide pot fi combinate, în cantităţi mici cu fructe dulci, de exemplu banane cu căpşuni, struguri cu lămâi

Ce nu trebuie să mâncăm la o masă

  • Pepenele este un aliment care trebuie consumat individual, nu în combinație cu altul
  • Apă sau alte lichide se consumă cu cel puțin jumătate de oră înainte sau imediat după mese.
  • Nu combina proteinele complexe, precum cele din carne, peşte, ouă, cu carbohidrați sau vegetalele amidonoase, la aceeaşi masă. Le poţi mânca la mese separate!
  • Nu combina carnea, ouăle şi brânzeturile la aceeaşi masă.
  • Nu consuma alimentele foarte reci, deoarece acest lucru încetineşte digestia.

În cazul alimentelor care au un timp de digestie mai mare de 4 ore, trebuie lăsat un interval mai mare între mesele care le conţin.

Timpii de digestie difere pentru fiecare tip de alimente, astfel că: carnea, peștele și lactatele procesate au un timp de digestie de 4-7 ore, seminţe crude, nuci, alune (două – 4 ore), cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase, ulei (între o oră şi jumătate şi 4 ore), legume gătite (între 30 de minute şi două ore), sucuri din legume şi fructe crude (15-30 minute).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Dan Dungaciu / României i s-a dat peste mână. Germania a blocat proiectul unionist, pentru că era împotriva înțelegerii sale cu Rusia asupra Moldovei

2 Audiență de excepție la Antena 3 în timpul emisiunii cu Nicolae Ciucă / O informație care spune multe despre sondajele lui pește prăjit...

3 Christophe Barraud, un guru al prognozelor: Harta SUA se va face roșie

4 VIDEO Clip electoral controversat în SUA / Democrații spun că republicanii vor interzice masturbarea dacă vor câștiga alegerile

5 CTP, despre prestația lui Ciucă la ultima dezbatere electorală: „A fost cea mai bună apariție publică a sa”