Comandoul ucrainean care pregătește ambuscade la nord de Bahmut. Armătura morții creată de ucraineni
Instalat într-o mică pădure de lângă un sat aflat la câțiva kilometri nord-vest de orașul Bahmut, un comando ucrainean își face planuri pentru a prinde într-o eventuală ambuscadă efectivele rusești, relatează AFP.
Lupte importante se dau și în satele de lângă Bahmut FOTO PROFIMEDIA
Lupte cu potențială importanță strategică se dau și la nord-vest de Bahmut, unde ambele părți încearcă să controleze rute strategice.
Șeful unității de forțe speciale dă ultimele indicații soldaților a căror misiune este să apere satul Grigorivka, situat la circa 10 kilometri nord-vest de Bahmut și care este intens bombardat de forțele ruse.
„Apărăm pozițiile de pe dâmburile din apropierea satului. Misiunea noastră să blocăm atacul inamicului și să oferim sprijin de artilerie infanteriei noastre", a declarat pentru AFP șeful acestui comando, care nu a dorit să-și facă public numele.
Cucerirea acestui sat ar putea fi de ajutor forțelor Moscovei și mercenarilor Wagner care luptă alături de ele să închidă cleștele în jurul Bahmut, centrul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Dotați cu cagule, căști și mici rucsacuri de camuflaj, soldații de elită sunt înarmați cu puști de asalt TAR-21 - o armă de concepție israeliană fabricată sub licență în Ucraina.
Artileria ucraineană și zgomotul înăbușit al bombardamentelor rusești din apropiere răsună constant.
La doar câțiva kilometri vest de satul Grigorivka, aproape de linia frontului, forțele ucrainene "au respins numeroase atacuri inamice" asupra satelor Orihovo-Vasilivka și Bogdanivka, anunța joi dimineață Statul Major General al Ucrainei.
„Situație dificilă”
„Situația este dificilă, dar o controlăm”, spune șeful comandoului, între lansările de obuze care explodează la câteva sute de metri distanță.
"Suntem capabili să luptăm, asta este sigur, dar inamicul are întotdeauna avantajul artileriei. Suferim pierderi din cauza volumului uriaș de artilerie pe care îl au ei. De aceea suntem nevoiți să ne retragem, dar ocazional reușim să avansăm", spune ofițerul.
"Încearcă să cucerească Bogdanivka, apoi Ceasiv Iar, pentru a închide buzunarul în jurul Bahmut", adaugă el.
Ceasiv Yar, un orășel aflat la vest de Bahmut, este la rândul său amenințat de forțele rusești care încearcă să strângă cleștele.
Recent, asupra orașului au fost lansate muniții cu fosfor, incendiind vegetația dintr-o zonă nelocuită.
La începutul lunii ianuarie, forțele rusești au izolat autostrada care leagă Bahmut de Sloviansk - un centru regional important în apropiere de orașul Kramatorsk - iar de atunci frontul s-a stabilizat.
În orășelul Privillia, la aproximativ doi kilometri de front, un soldat care își spune "Romeo" și care comandă un post ucrainean spune: „Menținem această poziție".
Rușii "fac presiuni de aproximativ o săptămână. Forțează înaintarea spre Bahmut. Este prioritatea lor", a declarat el pentru AFP.
Război electronic
În locul unde stau operatorii de drone, artileria este mai tăcută.
Max, în vârstă de 40 de ani, un operator de drone poreclit "Aerobomber", urmărește traseul unei drone pe care tocmai a lansat-o spre o pădure aflată la aproximativ șase kilometri de pozițiile rusești.
Aparatul zboară la 20 de metri deasupra solului dar chiar în momentul în care ajunge aproape de țintă Max pierde controlul asupra ei. Rușii folosesc sisteme de bruiaj ca să facă drona să piardă altitudine și apoi să tragă în ea, explică el.
„Rusia se pregătește de mult timp pentru acest război și și-a dezvoltat trupele de război electronic", spune „Zyma”(Iarnă), șeful unei unități de drone din sudul Ucrainei.
Rușii folosesc diverse tehnici pentru a bruia semnalul dronelor sau pentru a crea un semnal fals care să le direcționeze greșit, spune el.
„Fiecare dintre noi face ce poate, acolo unde poate. Fiecare încearcă să fie cât mai eficient posibil. Această tehnologie ne permite să ne stabilim obiective (de a ucide) 10 orci (ruși) pe zi", adaugă Max.
Armătura morții
Forțele ucrainene au adoptat așa-numita tactică de tip "armătură a morții", prin care sunt distruse marea majoritate a echipamentelor și a forțelor de ocupație rusești, a declarat colonelul Serghi Baranov, șeful interimar al Direcției principale a sistemelor de atac din cadrul Statului Major General, a relatat Centrul Media Militar pe Telegram la 16 martie, preluat de New Voice of Ukraine
„Ideea este că am învățat cum să facilităm o ofensivă de succes a infanteriei cu focul complex al tuturor sistemelor de rachete și artilerie", a declarat Baranov.
"Conform statisticilor, până la 80% din pierderile rusești în echipamente militare și forță de muncă se datorează activității noastre. Artileriștii și operatorii lansatoarelor de rachete interacționează cu ceilalți în ceea ce privește mijloacele de distrugere, inclusiv cu aviația”, a explicat el.
Cu ajutorul sistemelor occidentale de rachete și artileriei de înaltă precizie, apărătorii ucraineni au creat un "pumn de foc" cu rază lungă de acțiune, care împiedică inamicul să ducă o luptă eficientă de contracarare, a explicat el.
"Nu așteptăm ca artileria inamică să deschidă focul, ci o detectăm în avans și o distrugem înainte ca aceasta să fie pregătită să lovească", a adăugat Baranov.
"Acest lucru se face cu mare grijă, astfel încât nici trupele noastre, nici civilii și nici infrastructura să nu fie afectate. Inamicul nu ajunge la [unitățile noastre [cu rază lungă de acțiune], dar noi ajungem la ale lor."
Sursa: adevarul.ro