Comandanții ucrainenii cer SUA să permită lovituri cu rachete ATACMS. Rușii și-au suspendat temporar operațiunile în regiunea Harkov

Comandanții ucrainenii cer SUA să permită lovituri cu rachete ATACMS. Rușii și-au suspendat temporar operațiunile în regiunea Harkov

Permisiunea acordată de SUA a permis trupelor ucrainene să respingă în bună parte atacurile rusești asupra regiunii de graniță Harkov, însă Ucraina are nevoie de ridicarea restricțiilor privind rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS pentru a putea tăia din rădăcină capacitatea inamică, spun comandanții ucraineni, citați de Associated Press.

Ucraina a primit în aprilie rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune FOTO PROFIMEDIA

Ucraina a primit în aprilie rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune FOTO PROFIMEDIA

Aceștia spun că au în continuare mâinile legate dacă nu au posibilitatea să atace centrele de comandă și astfel să distrugă efectiv capacitatea de atac a forțelor ruse.

„Am putea viza punctele de comandă ale brigăzilor (rusești) și întreaga grupare nordică, ținând cont că acestea sunt staționate la 100-150 de kilometri de linia frontului. Muniția obișnuită nu poate ajunge la ele. Or, cu acest tip putem face multe pentru a le distruge centrele de comandă”, a dezvăluit un comandant de artilerie din regiunea Kharkov cu indicativul „Hefastus”.

Permisiunea acordată de SUA Ucrainei de a lovi pe teritoriul Rusiei cu arme americane a avut un impact aproape imediat asupra situației de la graniță, unde Rusia lansase o nouă ofensivă, permițându-le să împingă înapoi forțele ruse, să câștige timp pentru a-și fortifica propriile poziții și chiar să lanseze contraatacuri de mică amploare.

La mai puțin de două luni după ce SUA au dat undă verde Ucrainei să utilizeze armele furnizate pentru a se apăra de atacuri lansate de Rusia asupra regiunii de graniță Harkov, trupele ucrainene relatează despre un oarecare succes în a opri noua ofensivă inamică pe frontul nordic.

Vineri, SUA au decis să permită Kievului să utilizeze arme americane pentru a contracara agresiunile rusești până la o distanță de 100 de kilometri în interiorul teritoriului rus, conform unor surse din Ucraina citate de Washington Post.

Totuși administrația Biden nu a ridicat restricțiile prin care interzice utilizarea rachetelor ATACMS furnizate de SUA pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, potrivit a trei oficiali americani familiarizați cu această chestiune, care au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu au fost autorizați să facă comentarii publice. Statele Unite au început să furnizeze Ucrainei ATACMS cu rază lungă de acțiune la începutul acestui an, cu condiția ca acestea să fie utilizate doar pe teritoriului său suveran, inclusiv teritoriile cucerite în invazie.

Această interdicție înseamnă că Ucraina nu poate lansa atacuri asupra aerodromurilor și a infrastructurii militare din spatele liniilor inamice, evidențiind o nemulțumire exprimată frecvent a Ucrainei conform căreia aliații occidentali, îngrijorați de provocarea potențială a Rusiei, subminează în fapt capacitatea Ucrainei de a lupta eficient.

Astfel, oficialii ucraineni fac presiuni asupra aliaților din SUA pentru a putea lovi anumite ținte de mare valoare din interiorul Rusiei cu ajutorul ATACMS, aflate la peste 100 de kilometri în adâncimea Rusiei.

„Din păcate, încă nu putem ajunge, de exemplu, la aerodromuri și la aeronavele lor. Aceasta este problema”, a comentat Iegor Cerniev, vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și informații din Ucraina, la începutul acestei luni. „De aceea, le cerem (aliaților) să ridice restricțiile de utilizare a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte militare limitate de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat el.

Impactul armelor americane asupra ofensivei de la Harkov

De la sfârșitul lunii mai, Ucraina a putut să țintească trupele și sistemele de apărare aeriană rusești aflate la 20 de kilometri de graniță, în regiunea Harkov. Moscova a deschis un nou front în regiune la 10 mai, cucerind sat după sat într-o ofensivă fulgerătoare care a luat pe nepregătite trupele ucrainene.

Deși nu a fost un panaceu, noua capacitate a Ucrainei a încetinit foarte mult avântul Rusiei, permițând chiar trupelor ucrainene să avanseze de-a lungul graniței de nord-est, inclusiv recâștigând recent zone la sud-vest de localitatea Vovceansk, potrivit rapoartelor locale. Brigăzile de acolo au relatat că, la câteva ore după permisiunea SUA, au folosit sistemele de rachete HIMARS pentru a distruge un sistem de apărare aeriană cu ajutorul căruia rușii lansau rachete asupra regiunii de graniță.

La acel moment, miza era mare, liderii militari ucraineni anticipând o nouă ofensivă rusă, menită să devieze trupele de la alte câmpuri de luptă intense din regiunea Donețk. Primul adjunct al ministrului apărării, Ivan Havriliuk, a declarat pentru The Associated Press că cel puțin 90 000 de soldați ruși aflați adânc pe teritoriul Rusiei se pregăteau pentru un nou asalt.

„HIMARS nu au tăcut întreaga zi”, a povestit Hefastus, amintindu-și de acele prime ore. Încă „din primele zile, forțele ucrainene au reușit să distrugă coloane întregi de trupe de-a lungul frontierei care așteptau ordinul de a intra în Ucraina".

„Anterior, nu puteam să le țintim. Era destul de complicat. Toate depozitele cu muniție și alte resurse erau situate cu 20 de kilometri mai departe de ceea ce puteam noi lovi”, a explicat el.

Dinamica s-a schimbat aproape imediat, permițând forțelor ucrainene să stabilizeze acea parte a liniei frontului. Soldații aflați în apropierea unei zone strategice la nord de Harkov, unde au loc lupte pentru respingerea trupelor ruse, au declarat că trupele inamice și-au mutat pozițiile cu mai mulți kilometri înapoi. Astfel de afirmații nu au putut fi verificate în mod independent.

„Tacticile s-au schimbat” ca urmare a îmbunătățirii capacității de lovire a Ucrainei, a declarat Kalina, comandant de pluton pentru Brigada Hartia. Înainte, erau capabili să prevină doar atacurile infanteriei; acum, pot folosi mai multă artilerie împotriva punctelor de tragere rusești.

Decizia SUA a fost luată în al unsprezecelea ceas, după multe presiuni din partea oficialilor ucraineni și chiar în momentul în care trupele se pregăteau de luptă, anticipând deschiderea de către Rusia a unui nou front în nord-est.

Oficialii ucraineni speră să convingă acum aliații americani să permită utilizarea ATACMS împotriva unor ținte specifice.

„Pare o absurditate atunci când inamicul avansează atât de activ pe teritoriul nostru și lovește cu toate tipurile de rachete și calibre pe teritoriul ucrainean, iar noi nu putem lovi înapoi pe teritoriul inamicului, unde se află logistica și proviziile”, spune Lis Mikita, comandantul unei companii de drone din cadrul Brigăzii de apărare teritorială 103.

Invazia reînnoită a regiunii Harkov, care a atras rezerve ucrainene prețioase, a împins SUA să se răzgândească în privința permiterii loviturilor de autoapărare pe teritoriul rus, a apreciat Cerniev.

„Probabil, decizia cu privire la ATACMS va fi, de asemenea, întoarsă în baza situației de pe teren. Sper că decizia în acest sens va fi luată cât mai curând posibil”, a spus el.

Rușii și-au suspendat temporar operațiunile în regiunea Harkov

Forțele rusești și-au suspendat operațiunile de luptă în regiunea nord-estică Harkov; mai mult, din cauza pierderilor semnificative, ocupanții își retrag unitățile pentru refacere, a anunțat purtătorul de cuvânt al grupării operaționale-strategice Hortiția, Nazar Voloșin.

Voloșin a explicat că inamicul nu a mai desfășurat acțiuni ofensive în regiunea Harkov în ultimele 24 de ore.

„Inamicul încearcă să își retragă unitățile din Vovceansk, Tihe și Hliboke, deoarece acestea și-au pierdut parțial capacitatea de luptă. Forțele de apărare și-au menținut pozițiile în mod fiabil și au învins inamicul cu succes. Prin urmare, inamicul retrage parțial unele unități pentru reaprovizionare, deoarece acestea nu mai sunt capabile de luptă", a anunțat purtătorul de cuvânt al grupării operațional-strategice Hortiția, citat de RBC Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…