Comandanții ucraineni spun că noii recruți au un nivel precar de pregătire. Soldat: „Totul se învață pe loc”

Comandanții ucraineni spun că noii recruți au un nivel precar de pregătire. Soldat: „Totul se învață pe loc”

În timp ce Ucraina se pregătește să mobilizeze zeci de mii de oameni pentru compensa un deficit critic de trupe pe fondul intensificării atacurilor rusești, comandanții ucraineni din prima linie spun că se așteaptă ca majoritatea noilor soldați să sosească cu un nivel precar de pregătire, relatează Washington Post.

Soldat ucrainean din Brigada Mecanizată 24 pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Soldat ucrainean din Brigada Mecanizată 24 pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA

Un aflux de noi recruți în conformitate cu noua lege ucraineană a mobilizării va ajunge pe câmpul de luptă abia în câteva luni. Până atunci, comandanții redistribuie soldații din pozițiile din spatele frontului către unitățile din apropierea liniei întâi.

„Avem cazuri de băieți care nici măcar nu știau cum să dezasambleze și să asambleze o armă”, a dezvăluit un comandant adjunct de batalion în vârstă de 28 de ani din Brigada Mecanizată 97 al cărui indicativ de apel este Schmidt.

Schmidt a relatat că în prima săptămână n-a făcut decât să se asigure fiecare soldat trage fiecare cel puțin 1.500 de focuri în fiecare zi înainte de a trece la sarcini mai complexe. În câteva săptămâni, acești soldați ar putea trimiși să lupte în apropiere de orașul Ceasiv Iar, unde se dau lupte îndârjite și forțele rusești au făcut progrese.

„Pierdem mult timp aici cu antrenamentul de bază”, a explicat Schmidt, adăugând: „Dacă, Doamne ferește, se va produce o breșă în apropiere de Ceasiv Iar și ne sosește o nouă infanterie care nu cunoaște lucruri elementare, vor fi trimiși acolo doar ca să moară”.

Pentru ca mai multe trupe să ajungă imediat pe câmpul de luptă, comandantul-șef al armatei ucrainene generalul Oleksandr Sîrskî, a redistribuit militari care serveau anterior în posturi precum paza podurilor și a altor infrastructuri aflate departe de zona de luptă către brigăzile angajate în unele dintre cele mai aprige lupte.

Soldați redistribuiți în prima linie

Pentru comandanții din prima linie, orice număr de noi soldați este binevenit, având în vedere că unele unități suferă de luni de zile de lipsa întăririlor. Doar că mulți dintre acești nou-sosiți arată un nivel slab de pregătire, spun comandanții.

Până în urmă cu aproximativ o lună, sarcina soldatului al cărui indicativ de apel este Val a fost să păzească un pod din sudul regiunii Odessa, un rol pe care l-a îndeplinit de la înrolarea sa, în urmă cu mai bine de doi ani.

La 30 aprilie, Val a fost anunțat că va fi transferat în unitățile de luptă. În termen de 24 de ore, a fost repartizat în Brigada 93 și i s-a ordonat să meargă în estul regiunii Donețk.

„Este înfricoșător. Nimeni nu era realmente pregătit”, a spus bărbatul de 31 de ani. „.

În ceea ce privește o unitate de recunoaștere din cadrul Brigăzii Mecanizată 42, care a fost recent redirecționată în nord-estul regiunii Harkov pentru a asigura defensiva împotriva noii ofensive rusești, mulți dintre soldați tocmai fuseseră transferați din rolurile din spate și li s-a oferi doar două săptămâni de pregătire înainte de a fi trimiși în prima linie și îndeplini sarcini care, uneori, necesită strecurarea în spatele liniilor inamice.

Ceea ce se învață în centrele de instruire ucrainene „este un nonsens total”, a declarat un soldat de 32 de ani din unitatea cu indicativul Chirva. „Totul se învață pe loc”.

Penurie de muniție și instruire ineficientă

Un ofițer care a petrecut mai mult de un an instruindu-i pe noii soldați într-unul dintre centrele ucrainene a declarat că acestea duc lipsă de muniție de calibru sovietic, întrucât este păstrată pentru trupele de pe câmpul de luptă. El a precizat că centrul a primit doar 20 de gloanțe de persoană pentru antrenamente.

„Nu există grenade în centrele de antrenament și nici muniție pentru lansatoare de grenade”, a declarat ofițerul, care a vorbit sub rezerva anonimatului deoarece nu a fost autorizat să facă acest fapt public. „Aceasta este problema”.

„Nu avem un sistem de pregătire adecvat”, a continuat ofițerul, adăugând că Ucraina are nevoie ca instructorii săi să fie la rândul lor instruiți de formatori NATO pentru a condensa pregătirea de bază standard de două luni într-o singură lună.

Brigăzile ucrainene încearcă să obțină cei mai buni recruți

O problemă este și competiția pentru recruți de calitate. De pildă, Brigada Hartia din cadrul Gărzii Naționale are panouri publicitare în toată țara care promit „60 de zile de pregătire”.

Dar, în ciuda faptului că brigăzile individuale investesc în reclame pentru a atrage recruți - cei care se înrolează s-ar putea să nu ajungă în brigada lor preferată.

Sergentul-șef al unui batalion care luptă în estul regiunii Donețk a descris un proces prin care anumite brigăzi, în special brigăzile de asalt, sunt adesea primele care pot să aleagă între noii soldați sosiți în centrele de instruire.

Unele brigăzi de asalt ar putea chiar să aloce personal care să locuiască practic cu normă întreagă în apropierea centrelor de antrenament, a spus sergentul, pentru a-i recruta rapid pe cei mai tineri, mai în formă și mai motivați oameni.

„Dacă ne trimit să recrutăm pe cineva, toți cei buni au fost deja luați de alte brigăzi, iar tu trebuie să alegi dintre cei strâmbi, șchiopi, bolnavi”, a spus sergentul.

El spune că el comunică cu soldații pentru a avea o idee despre cine este mai dispus să lupte față de cei care au fost recrutați cu forța și care ar putea refuza ordinele pe câmpul de luptă.

Unii recruți, a spus sergentul, sunt considerați apți din punct de vedere fizic, în ciuda faptului că au peste 50 de ani și au probleme la genunchi și la spate, ceea ce înseamnă că vor avea probleme să meargă kilometri întregi pe jos încărcați echipament și arme, așa cum este adesea necesar. Unele brigăzi primesc ordin să îi accepte totuși.

Sunt tipi pe care pur și simplu îi privești în ochi și înțelegi că ezită”, a spus sergentul. „Are nevoie de un imbold. Are nevoie de încredere în arma sa, de încredere că nu îl vom abandona și că va lupta.”

„Și mai sunt și cei care spun imediat: «Nu voi lupta»”, a adăugat el. „Firește, încercăm să-i refuzăm. Dar, din nou, în armata noastră, totul este aranjat astfel încât departamentul de personal îți spune: „Nu se poate, trebuie să-l iei, este sănătos”, a dezvîluit el pentru WP .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii