Columbia îi oferă protecție și azil politic fostului procuror general al Venezuelei

Columbia îi oferă protecție și azil politic fostului procuror general al Venezuelei

Fostul procuror general al Venezuelei, opozanta Luisa Ortega care a fugit în Columbia, se află "sub protecția" acestei țări și i se va acorda azil politic dacă dorește acest lucru, a afirmat luni președintele columbian, Juan Manuel Santos, relatează AFP.

"Procurorul Luisa Oretga se află sub protecția guvernului columbian. Dacă solicită azil, i-l vom acorda", a anunțat șeful statului pe contul său de Twitter în legătură cu această opozantă a președintelui socialist Nicolas Maduro.

"Chavistă" (de la numele lui Hugo Chavez, președinte între 1999 și 2013 și mentor al lui Nicolas Maduro) devenită disidentă, Luisa Ortega, 59 de ani, a fost demisă din funcție la 5 august în prima ședință a noii Adunări Constituante de la Caracas, favorabilă lui Nicolas Maduro.

Însoțită de soțul său, deputatul German Ferrer, ea a ajuns vineri la Bogota cu un avion privat după ce a tranzitat prin Insula Aruba din Marea Caraibelor.

Luisa Ortega, care a denunțat ferm în ultimele luni radicalizarea guvernului venezuelean, avea interdicția de a părăsi țara, iar conturile bancare i-au fost blocate.

Pe contul său de Twitter, ea a dezvăluit vineri că agenți ai serviciilor de informații i-au percheziționat locuința cu două zile mai devreme, după o cerere de arestare a soțului său, acuzat de corupție.

Noul procuror general, Tarek William Saab, a anunțat în aceeași zi că va cere Adunării Constituante să demareze procedurile pentru ridicarea imunității parlamentare a lui German Ferrer.

Anunțul sosirii lor în Columbia a fost făcut la scurt timp după ce Parlamentul venezuelean, singura instituție controlată de opoziție, a fost privat de Constituantă de majoritatea prerogativelor sale, o nouă etapă în extinderea puterii autoritare a președintelui Nicolas Maduro asupra întregii societăți.

Alegerea acestei Adunării Constituante, la 30 iulie, a fost marcată de violențe și denunțată de opoziție, precum și de o mare parte a comunității internaționale.

Președintele socialist, ales în 2013, se confruntă de la începutul lunii aprilie cu un val de contestare, pe fondul naufragiului economic al acestei țări producătoare de petrol, cu manifestații care au făcut 125 de morți.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…