Colintineanu: MS verifică eficacitatea a 42 de probe de dezinfectanți prelevate la nivel național
Ministerul Sănătății va verifica 42 de probe de dezinfectanți dintre cei mai utilizați pentru suprafețe (TP2), prelevate la nivel național.
"Numărul de produse biocide prelevate pe toată țara din categoria TP2, numai din această categorie vor fi prelevate probe, este de 42, adică una pe fiecare județ plus municipiul București. (...) În momentul acesta avem autorizate pe piață puțin peste 150 de produse biocide din categoria TP2. Eșantionul de 42 este mai mult decât relevant statistic, iar demersul de testare trebuie să se înscrie și în niște limite bugetare alocate acestei acțiuni", a declarat marți purtătorul de cuvânt al MS, Laurențiu Colintineanu, într-o conferință de presă.
Potrivit lui Colintineanu, Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică vor coordona procesele de selecție a acestor substanțe.
"Analizele de laborator vor testa eficacitatea produselor respective, dacă produsele fac într-adevăr ce scrie pe etichete, respectiv omoară microorganismele. Se vor testa activitățile bactericidă, micobactericidă și fungicidă. (...) Dacă vom avea teste cu rezultat neconform acestea vor fi trimise în străinătate la un laborator acreditat. Din momentul constatării unei neconformități la testele de laborator din România până la sosirea rezultatului final de la laboratoarele acreditate din străinătate produsele vor fi blocate temporar de la utilizare în toate unitățile spitalicești", a explicat Colintineanu.
El a informat că analizele se vor efectua la laboratoarele Institutului Național de Sănătate Publică din Iași și București și la Laboratorul Direcției de Sănătate Publică Ialomița.
Totodată, ministerul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede obligația producătorului sau distribuitorului de biocide să prezinte la avizarea națională pentru punerea pe piață două buletine de analiză efectuate în două laboratoare acreditate și care să ateste aceleași rezultate de eficacitate pentru toate activitățile pentru care produsul respectiv urmează să se vândă.
De asemenea, este prevăzută obligația ca această procedură să se repete o dată la trei ani pentru toți distribuitorii și toți producătorii care activează pe piața românească.
Ordinul stipulează și obligația ca toți producătorii și distribuitorii care au aviz de punere pe piață pentru produsele biocide să prezinte un buletin de analiză dintr-un laborator acreditat în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ.
Colintineanu a precizat că dezbaterea publică se va încheia pe 26 iunie, după care ordinul va fi semnat și publicat în Monitorul Oficial și de atunci va produce efecte.
El a adăugat că ministerul verifică dacă există posibilitatea unui control mai strict al achizițiilor de biocide.
"Mă refer la caietul standardizat de sarcini, posibilitatea de a le include pe achizițiile centralizate și în această săptămână va avea loc o întâlnire între Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Achiziții Publice pentru a vedea din punct de vedere legal ce se poate face. Avem o discuție legată și de ce criterii de management și evaluare a managerilor de spitale pot fi introduse, mă refer la integritatea achizițiilor publice — ce criterii pot fi introduse în proiectul de contract de management la care se lucrează", a menționat oficialul MS.
AGERPRES/(A — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)