Colintineanu: Ministerul Sănătății a primit confirmarea cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani

Colintineanu: Ministerul Sănătății a primit confirmarea cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani

Ministerul Sănătății a primit luni confirmarea infectării cu virusul Zika în cazul unei tinere de 27 de ani care s-a întors recent din Martinica, a anunțat purtătorul de cuvânt al MS, Laurențiu Colintineanu.

"Ieri, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui caz de infectare a unui cetățean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani. Ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie — începutul lunii iulie și acolo s-a infectat cu virusul Zika. La o zi de la întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecțioase 'Victor Babeș', apoi a fost externată având în vedere că simptomele nu mai erau prezente", a declarat Colintineanu.

Potrivit acestuia, tânăra este în afara oricărui pericol, cazul fiind unul izolat, legat de călătoria pe care aceasta a efectuat-o într-o zonă cu transmitere activă a virusului.

"Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci de un anumit caz de import din zone de risc. Probele de la tânăra pacientă au fost prelevate la Spitalul "Victor Babeș" și au fost analizate atât în laboratorul spitalului, cât și la Institutul "Cantacuzino". Diagnosticul a fost confirmat în sensul în care istoricul de călătorie într-o zonă cunoscută cu potențial de transmitere a acestui virus, simptomele acesteia și rezultatul evident pozitiv al analizelor susțin diagnosticul cu infectare cu virusul Zika. Virusul se transmite prin înțepătură de țânțar și vorbim despre specia Aedes Aegiptus. În România există țânțari din această familie mare numită Aedes, însă altă subspecie, denumită Albopictus, care este o subspecie cu un risc redus de transmitere a acestui virus", a explicat purtătorul de cuvânt.

El a spus că există și posibilitatea de transmitere a virusului prin relații sexuale, respectiv prin sânge, însă a precizat că acesta nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Medicii i-au recomandat tinerei să aibă relații sexuale protejate cu partenerul de viață și să evite înțepăturile de țânțar în perioada următoare.

"Mai există și recomandarea de a evita o sarcină în următoarele opt săptămâni, conform recomandărilor formulare de organizațiile internaționale. Riscul de transmitere pe teritoriul României este minim, mult mai degrabă persoanele care călătoresc în zonele de risc, cu precădere cele care intenționează în viitorul apropiat să viziteze, de exemplu, Brazilia cu ocazia Jocurilor Olimpice de Vară, sunt rugate să își monitorizeze starea de sănătate și să consulte un medic dacă apar simptomele după o călătorie cu precădere în America Latină sau în alte zone din Africa", a subliniat Laurențiu Colintineanu.

Potrivit acestuia, ministerul a comunicat luni prin adrese oficiale și "legături directe" cu Primăria Capitalei, primăriile sectoarelor 3 și 6 despre necesitatea începerii unor acțiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor.

"În aceste sectoare, pentru că în sectorul trei se situează Spitalul 'Victor Babeș' iar domiciliul pacientei este în sectorul 6. Ieri seară am înțeles că a început deja acțiunea de tratare împotriva țânțarilor de către Primăria Capitalei. Tânăra s-a prezentat la spital a doua zi după întoarcerea din Martinica", a arătat purtătorul de cuvânt.

Gabriel Popescu, specialist în boli infecțioase și consilier al ministrului Sănătății, a afirmat că evoluția persoanelor infectate cu virusul Zika nu este severă de regulă.

"Principala problemă legată de infecția cu virusul Zika este faptul că pot să apară malformații congenitale, în special microcefalie, atunci când femeia însărcinată este infectată cu acest virus. Tabloul clinic seamănă cu al multor infecții virale. Asta înseamnă febră, durere de cap, stare generală care poate fi alterată, apariția de erupții tegumentare, dureri de mușchi, de încheieturi, conjunctivite. Nu există un tratament specific dedicat antiviral împotriva virusului Zika. Tratamentul constă în repaus, odihnă, hidratare corespunzătoare și medicație care să înlăture manifestările boli, că sunt febră sau dureri", a explicat medicul infecționist.

Potrivit unor recomandări ale ministerului, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

"Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt: utilizarea substanțelor antițânțari (conform indicației de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes, plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm", susțin reprezentanții MS.

Potrivit specialiștilor, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

"Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc în astfel de regiuni, ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepătură de țânțar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului", mai recomandă MS.

Totodată, femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului ar trebui să menționeze această situație medicului care monitorizează sarcina.

"Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenerele lor însărcinate sau să fie abstinenți până la finele sarcinii. Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika, ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni", mai afirmă experții.

De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala, în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.

AGERPRES/(A, AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!