Coletele care depăşesc 31,5 kg nu vor mai fi considerate trimiteri poştale, de la 1 ianuarie 2020 (ANCOM)

Coletele care depăşesc 31,5 kg nu vor mai fi considerate trimiteri poştale, de la 1 ianuarie 2020 (ANCOM)

Coletele care depăşesc 31,5 kilograme nu vor mai fi considerate trimiteri poştale, începând cu data de 1 ianuarie 2020, în timp ce livrarea preparatelor alimentare pregătite în vederea consumului imediat, inclusiv a băuturilor care însoţesc aceste preparate, nu vor mai intra în categoria serviciilor poştale, se arată în noile reglementări incluse în Ordonanţa nr. 27/2019 adoptată la începutul acestei luni, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În acelaşi timp, furnizorii de servicii poştale autorizaţi în România trebuie să transmită ANCOM o serie de informaţii şi date statistice privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/644, riscând în caz contrar să fie sancţionaţi. De asemenea, persoanele care intenţionează să revândă servicii poştale, inclusiv prin intermediul unor platforme informatice, sunt obligate să notifice Autoritatea în privinţa acestei intenţii, începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2019, furnizorii vor putea fi sancţionaţi cu amenzi de la 5.000 de lei până la 2% din cifra de afaceri în cazul nerespectării obligaţiei de a actualiza anumite informaţii (cum ar fi datele lor de identificare, caracteristicile şi descrierea serviciilor de livrare de colete, termenii şi condiţiile generale pentru serviciile de livrare de colete) sau cu amenzi administrative de la 100 de lei la 15.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere pentru a-i determina să furnizeze o serie de informaţii prevăzute de Regulamentul (UE) 2018/644, reprezentând date statistice referitoare la: numărul coletelor interne procesate, numărul coletelor care intră şi/sau ies de pe teritoriul României, cifra de afaceri generată de serviciile de livrare de colete prestate la nivel internaţional, european şi global, o listă de preţuri accesibilă publicului etc.

Pe baza notificărilor înregistrate, ANCOM întocmeşte, actualizează şi publică Registrul public al furnizorilor de servicii poştale. Autoritatea de reglementare menţionează că prestarea, oferirea sau revânzarea serviciilor poştale de către persoane/societăţi comerciale care nu sunt autorizate să furnizeze servicii poştale se sancţionează cu amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi cu amenzi de la 5.000 de lei până la 2% din cifra de afaceri, în cazul persoanelor juridice.

În cazul pierderii, furtului sau distrugerii trimiterii poştale, furnizorul este obligat să acorde expeditorului de cinci ori tariful serviciului pentru trimiterile poştale care nu fac obiectul unui serviciu de trimitere cu valoare declarată sau a unui serviciu contra ramburs. AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!