Colesterolul crescut și frica de tratament. Medic: „Cred că citesc foarte multe lucruri pe Internet despre efecte adverse”

Colesterolul crescut și frica de tratament. Medic: „Cred că citesc foarte multe lucruri pe Internet despre efecte adverse”

Valorile crescute ale colesterolului „rău” ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că depunerea substanțelor grase în peretele vaselor de sânge poate duce la accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Pacienții aleg însă deseori să nu urmeze tratamentul prescris de medic.

Colesterolul „rău” crescut înseamnă risc mare cardiovascular FOTO: arhiva

Colesterolul „rău” crescut înseamnă risc mare cardiovascular FOTO: arhiva

Nivelurile crescute de colesterol „rău” (LDL - colesterol) duc în timp la ateroscleroză, care poate determina îngroșarea și blocarea vaselor de sânge. Asta înseamnă o cantitate mai mică de sânge care ajunge la inimă sau la creier și risc crescut de a face infarct miocardic sau accident vascular. Cu toate că medicii atrag atenția asupra acestor riscuri, nu de puține ori pacienții refuză tratamentul, cu atât mai mult dacă valorile care ridică primele semnale de alarmă nu sunt foarte mari.

Medicul diabetolog Anca Roman explică însă că și la valori ale LDL - colesterol considerate nu foarte mari apar plăci de colesterol, iar de aici riscurile expuse mai sus.

Este un studiu care apare și în ghidul de Cardiologie și care arată că și la persoanele sănătoase de peste 40 de ani, cu un LDL de 120 sau 130, apar plăci de colesterol în cel puțin două teritorii vasculare, în proporție de 45%”, explică medicul.

Medicul detaliiază ce se întâmplă dacă nu urmăm tratamentul prescris pentru a controla valorile crescute ale LDL-colesterol. „Se întâmplă să se formeze aceste plăci de colesterol care devin instabile și dau un accident vascular cerebral sau un sindrom coronarian acut (infarct miocardic). Și majoritatea infarctelor miocardice se fac prin ruperea bruscă a unei plăci de colesterol aflate în alt teritoriu vascular. Statinele (n. red. – medicamentele prescrise pentru a normaliza valorile LDL-colesterolului), pe lângă faptul că scad placa de colesterol, o stabilizează, acesta este rolul lor de fapt, să nu mai plece de acolo, să nu se desprindă și să facă un eveniment cardio-vascular”, întărește medicul.

Riscurile de care se tem pacienții

Medicul specializat în diabet și boli de nutriție spune că adesea pacienții care nu urmează tratamentul pentru scăderea valorilor crescute ale LDL-clesterol aleg asta de frica efectelor adverse.

Cred că citesc foarte multe lucruri pe Internet despre efecte adverse și se gândesc că aeste medicamente au potențial să crească enzimele hepatice. Dar lucrul acesta se întâmplă la puțini pacienți, iar dacă se întâmplă se dă tratament, se tratează și asta”, spune medicul. Un alt risc de care se tem, și acesta amintit ca un posibil efect advers, este cel de miopatie. Conform studiilor, pacienții care au făcut miopatie reprezintă un procent foarte mic, mai precizează medicul Anca Roman. Se amintesc de asemenea simptome subiective, pe care pacienții le pun și pe acestea pe seama tratamentului, în schimb, cel mai probabil, somatizează de frică, adaugă medicul.

Beneficiul tratamentului este mult mai mare decât potențialul risc de efecte adverse, subliniază medicul. Acest tratament poate fi prescris de către medicul de familie, dar și de cardiolog, neurolog, diabetolog, internist, gastroenterolog etc..

Deși este important de aflat cauza valorilor crescute ale LDL-colesterol, tratamentul va fi același. Mai mult, subliniază dr. Roman, în cazul unui infarct miocardic statina de care se tem destul de mulți pacienți va fi prescrisă în cea mai mare doză, timp de un an.

Cauzele care determină valori crescute ale LDL-colesterol pot fi diverse, alimentația bogată în grăsimi (carne grasă, lactate cu conținut ridicat de grăsimi etc.) și zahăr fiind adesea menționată, dar și stilul de viață nesănătos (sedentarismul, obezitatea, stresul, consumul de alcool, fumat etc.) sau cauzele genetice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”