Colegiul Medicilor Veterinari: Legea care reglementează comercializarea medicamentelor pentru animale asigură şi protecţia sănătăţii populaţiei
Noua legislaţie care reglementează comercializarea medicamentelor administrate animalelor are rolul de a asigura protecţia sănătăţii populaţiei şi de a contribui la reducerea rezistenţei la antibiotice, în condiţiile în care acest aspect este unul dramatic în România, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari (CMV).
Parlamentul României a adoptat recent cu o largă majoritate de voturi, acoperind tot spectrul politic, legea de modificare a Legii 160/1998 privind exercitarea profesiunii de medic veterinar, care transpune în legislaţia naţională prevederi ale legislaţiei europene în materie, dar care corectează şi unele măsuri cu impact negativ şi major asupra sănătăţii publice.
"Parte din prevederile legii corectează unele măsuri cu impact negativ şi major asupra sănătăţii publice, introduse prin OUG 70/2017, act normativ emis fără avizul de legalitate din partea Ministerului Justiţiei, care a dat posibilitatea înfiinţării unei farmacii veterinare de către orice persoană, indiferent de calificarea sa profesională, punând interesul financiar al agenţilor economici pe primul plan, în detrimentul protecţiei sănătăţii populaţiei. Mai mult decât atât, acest act normativ, a dat posibilitatea vânzării medicamentelor veterinare, în cadrul farmaciilor veterinare, de către orice persoană, indiferent de pregătirea profesională şi a eliminat prevederea privind desfăşurarea activităţii farmaciei veterinare doar în prezenţa unui medic veterinari", precizează CMV într-un comunicat transmis AGERPRES.
Medicii veterinari susţin că OUG 70/2017 a dat posibilitatea comercializării de către farmaciile veterinare a produselor biologice şi a unor produse interzise prin legislaţia europeană, cum ar fi hormonii, direct către proprietarii de animale, pentru a le administra singuri. "Aceste prevederi încalcă legislaţia europeană având în vedere că tratamentele respective nu sunt menţionate în registrul de tratamente special conceput pentru evidenţierea timpilor de aşteptare necesari pentru eliminarea reziduurilor medicamentoase din produsele obţinute, astfel încât acestea să nu fie periculoase pentru sănătatea publică", explică reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari.
În acest context, noua lege vine cu prevederi clare, care asigură o protecţie mai bună a sănătăţii publice, întrucât înfiinţarea şi funcţionarea farmaciilor veterinare se face astfel încât circulaţia medicamentelor veterinare să se realizeze doar prin intermediul medicilor veterinari, care cunosc modul corect de utilizare a acestor produse, astfel încât să nu afecteze sănătatea animalului şi sănătatea omului. Legislaţia prevede sancţionări drastice în cazul încălcării legislaţiei privind comercializarea şi utilizarea produselor medicinale veterinare, aceste prevederi fiind în conformitate cu Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 1 martie 2018, care stipulează expres că legislaţia în domeniu trebuie să aibă drept obiectiv prioritar protecţia sănătăţii publice.
De asemenea, comercializarea şi utilizarea medicamentelor veterinare se va face strict în prezenţa, sub supravegherea şi pe responsabilitatea medicului veterinar, măsură conformă cu Decizia CCR nr. 511/2017 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 1 martie 2018.
"Se permite comercializarea doar a medicamentelor care nu sunt interzise prin legislaţia naţională sau europeană, astfel încât anumite produse să nu mai ajungă a fi utilizate direct de către proprietarii animalelor (produse hormonale, biologice cu efecte biohazard); proprietarii animalelor pot achiziţiona de la farmaciile veterinare, medicamente veterinare cu impact şi asupra sănătăţii omului, doar pe bază de reţetă", mai prevede noua legislaţie.
Potrivit sursei citate, proprietarii animalelor pot administra anumite categorii de produse care au fost prescrise de către un medic veterinar şi care nu necesită administrarea exclusivă de către acesta sau de către personalul de specialitate.
Astfel, exploataţiile comerciale pot achiziţiona medicamente de uz veterinar de la depozitele farmaceutice doar pe bază de notă de comandă vizată de medicul veterinar care asigură asistenţa. De asemenea, toate tratamentele efectuate animalelor trebuie înscrise de către medicul veterinar în registrul de tratamente şi consultaţii, iar proprietarii animalelor trebuie să respecte timpii de aşteptare impuşi prin prospectul produsului medicinal veterinar utilizat, atunci când comercializează produsele obţinute de la animalele tratate.
Nu în ultimul rând, noua legislaţie stabileşte atribuţiile şi competenţele personalului de specialitate cu studii medii (tehnicieni şi asistenţi veterinari) în cadrul actului medical veterinar; dă posibilitatea exploataţiilor comerciale să angajeze personal de specialitate cu studii medii (tehnicieni şi asistenţi veterinari) care să efectueze activităţile veterinare de bază (vaccinari, tratamente zilnice, etc.) sub responsabilitatea sau supraveghere medicului veterinar cu care are contract; permite comercializarea online doar a produselor care se eliberează fără reţetă şi doar de către farmaciile veterinare autorizate, punând astfel " stavilă unui comerţ haotic, fără reguli, care pune în pericol sănătatea animalelor, a oamenilor şi a mediului". CMV precizează că astfel sunt stabilite sancţiuni mari, graduale, pentru nerespectarea legii, întrucât, în acest moment, ele lipsesc pentru unele încălcări ale prevederilor legale.
CMV precizează că legea nu are drept consecinţă închiderea farmaciilor veterinare în funcţiune, pentru că nu se aplică retroactiv, ci produce efecte pentru viitor, iar din cele 1817 autorizate, 200 aparţin altor persoane decât medici veterinari, ceea ce reprezintă un procent de 11%.
Potrivit sursei citate, în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeana nu există farmacii veterinare, aceste fiind prezente doar în statele din est, iar numărul total al farmaciilor veterinare deţinute de toate statele din UE este mult mai mic decât numărul de farmacii veterinare pe care le deţine România.
De asemenea, legea nu afectează negativ fermieri, ci dimpotrivă vine în sprijinul lor şi asigură trasabilitatea medicamentului veterinar, dându-le posibilitatea să facă dovada certă a modului de utilizare a medicamentelor veterinare şi să garanteze vânzarea de produse alimentare sigure către populaţie, arată CMV în comunicat.
"Populaţia trebuie să fie informată corect şi să ştie că în acest moment viaţa a milioane de oameni este pusă în pericol pentru că proprietarii animalelor cumpără din farmaciile veterinare, fără reţetă, antibiotice, hormoni, antiinflamatorii, etc., aceste medicamente sunt administrate de persoane necalificate, după bunul lor plac, iar apoi carnea, laptele ,ouăle, sunt comercializate fără a se respecta timpii de aşteptare pentru a fi eliminate reziduurile de medicamente. Legea are rolul de a asigura protecţia sănătăţii populaţiei şi va contribui la reducerea rezistenţei la antibiotice, în condiţiile în care acest aspect este unul dramatic în România", mai spun reprezentanţii Colegiului Medicilor Veterinari.AGERPRES