Coldea: Pe 6 decembrie 2009 nu am luat cunoștință de fapte referitoare la posibilitatea afectării scrutinului
Fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a transmis, luni, o scrisoare Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 în care precizează că, pe 6 decembrie 2009, nu a luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității comisiei.
La capitolul considerații particulare, Coldea scrie că atât în cursul zilei de 6 decembrie, cât și ulterior, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, a desfășurat cu precădere "activități circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român și protejării cetățenilor României potrivit competențelor conferite instituției, adecvate funcției și adaptate situațiilor specifice (concret, în perioada la care ne referim, adaptate contextului electoral)".
"De asemenea, în mod firesc, ca orice cetățean, ocazional am avut și activități cu caracter privat — fără nicio legătură cu atribuțiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menționez că aceste activități, deși private, se supun prevederilor din normele și regulamentele militare aplicabile personalului SRI și nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Precizez că în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, nu am luat cunoștință de niciun fel de date, informații, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activității comisiei", a mai scris Coldea.
El a adăugat că și în ziua de 6 decembrie 2009, atât în cadrul activităților profesionale, cât și al celor private, la fel ca pe parcursul întregii sale cariere, în situații oficiale și private, a acționat în spiritul legii și al regulamentelor militare.
"Rămân un susținător consecvent al eforturilor tuturor instituțiilor pentru protejarea și promovarea intereselor statului român, în orice împrejurare. În acest sens, încurajez orice persoană care consideră că deține date sau indicii privind eventuale abateri de la lege și/sau regulamentele militare în ceea ce privește activitatea mea profesională sau personală să își îndeplinească obligația legală și morală de a se adresa prompt autorităților competente. Voi fi la dispoziția acestor autorități, ca de fiecare dată, pentru clarificarea tuturor aspectelor ce pot arunca vreo umbră asupra carierei mele care, vă asigur, s-a desfășurat sub semnul jurământului militar pe care l-am onorat permanent", a menționat acesta în scrisoare.
În ce privește considerațiile generale, Coldea precizează că în anul 2009 — "puternic marcat de retorica electorală" — România s-a confruntat cu o situație complexă de securitate, determinată de: "efectele crizei economice, riscuri legate de securitate energetică, acțiuni ofensive de spionaj din partea unor puternice servicii de informații, deficiențe în administrarea resurselor, diversificarea formelor și profesionalizarea grupurilor de criminalitate organizată".
"În aceste condiții, potrivit competențelor sale, în deplină echidistanță și neutralitate politică, SRI a depus eforturi considerabile prin care s-a reușit gestionarea în bune condiții a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale. Rezultatele activității instituționale au contribuit semnificativ și în acel an la siguranța și stabilitatea României ca furnizor de securitate în plan extern, pentru aliații și partenerii noștri, SRI bucurându-se de aprecieri constante din partea beneficiarilor, a partenerilor interni și internaționali. Subliniez totodată că activitatea noastră în anul 2009 a implicat eforturi umane și sacrificii deosebite la nivelul personalului SRI, mai ales având în vedere că s-a desfășurat în condiții de reduceri bugetare. Demersurile și rezultatele instituției sunt descrise ca atare în Raportul privind activitatea desfășurată în anul 2009, document validat de Comisia pentru controlul SRI și aprobat de plenul Parlamentului", a mai scris acesta.
AGERPRES