Codurile penale, adoptate de Parlament fără prag la abuzul în serviciu
Camera Deputaților, for decizional pe tema Codului Penal și a celui de Procedură Penală, a adoptat proiectele în forma în care au venit de la Guvern, fără stabilirea unui prag la abuzul în serviciu.
UPDATE Ministrul Justiției a avut o declarație foarte dură, după ce a fost criticat de USR. „Voi care nu faceți nimic trebuie să ne dați lecții. Lipsa de bun-simț politic are o limită. Să aveți o limită. Nu faceți decât să vorbiți și să vă înfășurați în cabluri. De bine, de rău, Coaliția a făcut ceva”.
---
Proiectele de lege au trecut fără probleme. Proiectul pentru Codul Penal a fost adoptat cu 191 de voturi „pentru”, 66 „contra” și 12 abțineri
Singura intervenție la nivel înalt a fost a lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. „Susțin aceste proiecte în forma adoptată de Guvern și dezbătute că se încadrează în linia Constituției. Solicit să se consemneze votul meu pentru aceste coduri.”
Din partea reprezentanților Puterii nu a luat cuvântul niciunul dintre aleși, pentru a apăra proiectele de lege. Rapoartele de la Comisia juridică au fost citit de Dumitrița Gliga, secretară a forului, nu de vreun președinte sau vicepreședinte.
Puterea, mulțumită de noua variantă
„A fost eliminat pragul pentru infracțiunea de abuz în serviciu în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Ne întoarcem, astfel, la prima variantă propusă de Guvern și punem capăt teoriilor alarmiste propagate de unii în spațiul public. Am văzut zilele acestea un festival de informații false, precum aceea că ,,s-ar da liber la furat". Orice faptă sub valoarea pragului, oricare ar fi fost acesta, constituia contravenție și se sancționa cu amendă și recuperarea integrală a prejudiciului.Mă bucur, totuși, că a existat o dezbatere reală, sănătoasă pentru orice democrației și că varianta pe care o vom vota mâine în plen, adică eliminarea oricărui prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu, este una care se bucură de largă susținere în cadrul opiniei publice”, scria pe Facebook, Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.
Purtătorul de cuvânt al PSD susține că formațiunea a ținut cont de părerile specialiștilor privind pragul la abuzul în serviciu, iar decizia de a-l elimina de deputați e o decizie politică. Șefa Comisiei juridice (PSD) susține că a fost solicitarea Guvernului.
„E o decizie (n.r. - politică). Noi am fost consecvenți, din punctul meu de vedere. Ca trebuie ne uităm la ce au spus cei din PSD, că noi ținem cont de părerile specialiștilor. Pragurile au fost propuse de Ministerul Jistiției. Dacă a fost decizia lor, de la Cameră, înseamnă că așa au considerat”, a precizat Oprea, lider al senatorilor PSD.
La finalul întrunirii Comisiei, Laura Vicol a explicat că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.
„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, a explicat Laura Vicol, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei, potrivit News.ro.
Sursa: adevarul.ro