Codurile CAEN nu trebuie să mai fie element de eligibilitate în programele operationale, ci activitatea economică (asociaţie)

Codurile CAEN nu trebuie să mai fie element de eligibilitate în programele operationale, ci activitatea economică (asociaţie)

Codurile CAEN nu trebuie să mai fie element de eligibilitate în cadrul programelor operaţionale, ci activitatea economică, iar statul nu trebuie să finanţeze statistică, a afirmat preşedintele Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR), Ovidiu Gheorghe.

"O solicitare a noastră către Guvern - şi când spun 'a noastră' mă refer la ACDBR şi la celelalte asociaţii co-semnatare ale unei petiţii - codurile CAEN să nu mai fie element de eligibilitate în cadrul programelor operaţionale, codul acela CAEN din patru cifre, ci activitatea economică. Un principiu al meu pe care îl tot enunţ în încercarea de a înlătura această cutumă este că statul nu trebuie, domnilor senatori, să finanţeze statistică, iar actele normative care reglementează codurile CAEN spun că utilizarea codurilor CAEN este exclusiv în scopuri statistice. Aceasta este o credinţă a noastră împărtăşită de mai multe asociaţii şi, încet-încet, văd că şi la nivel de Guvern începe să prindă contur această problemă", a menţionat Ovidiu Gheorghe, la o dezbatere despre instrumente de politici publice dedicate relansării economiei româneşti.

Totodată, el spus că anul trecut a fost reglementat prin Ordonanţa 130 regimul tichetelor cadou, iar în Parlament aceasta a trecut în unanimitate, fiind "un succes al mediului de afaceri, al Senatului României."


Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO



La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat că, în ceea ce priveşte codificarea CAEN, aceasta este strict statistică, iar în plus mai are "unele inadvertenţe".

"La comerţ ştiu că mai intră şi băuturi şi tutun, ori tu faci activitatea strict pe comerţ - ar trebui să meargă pe domeniile de activitate", susţinut Jianu.

Referindu-se la impozitare, preşedintele CNIPMMR a subliniat că "predictibilitatea este cheia".

"Ţările nordice au o impozitare de două-trei ori mai mare decât ţările estice, decât România, dar predictibilitatea este cheia. Nimeni nu se plânge acolo, deşi impozitul pe profit este jumătate din ceea ce s-a realizat. Aţi auzit pe cineva în ţările nordice plângându-se de impozitare? Nu. O au de 20, de 30 de ani, ştiu care sunt regulile, îşi fac treaba. La noi chestiunea asta cu schimbările de pe o zi pe alta, lipsa de fapt a feedback-ului din realitate aduce foarte multe neajunsuri", a explicat Florin Jianu.

Evenimentul "Instrumente de politici publice pentru relansarea economiei româneşti" a fost organizat de Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) şi Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), cu sprijinul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi al Camerei Consultanţilor Fiscali din România. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”