Codul sursă original al World Wide Web, oferit în format NFT, vândut cu 5,4 milioane de dolari

Codul sursă original al World Wide Web, oferit în format NFT, vândut cu 5,4 milioane de dolari

Codul sursă original al World Wide Web, care a deschis calea spre internetul modern, a fost vândut miercuri la o licitaţie organizată de casa Sotheby's cu suma de 5,4 milioane de dolari în format "NFT" ("non-fungible token"), un certificat de autenticitate online care a transformat în ultimele luni piaţa obiectelor digitale, informează AFP.



Mai mult decât Gutenberg şi presa tipografică, becul electric al lui Thomas Edison sau descoperirea ADN-ului de James Watson, World Wide Web "a schimbat toate aspectele vieţii noastre", a declarat într-o prezentare Cassandra Hatton, vicepreşedinte al casei de licitaţii Sotheby's, organizatoare acestei licitaţii în format online, care a durat o săptămână.

În 1989, britanicul Tim Berners-Lee, fizician devenit informatician, şi-a imaginat un sistem de partajare a informaţiei care trebuia să permită oamenilor de ştiinţă să aibă acces la diverse date, indiferent de locul în care se aflau în lume.

Pe atunci angajat la Centrul de calcul al CERN din Geneva, a acordat acelei noi reţele informatice denumirea de World Wide Web (WWW).

Sursa foto: sothebys.com


În 1990 şi 1999, a scris programul care a creat primul navigator de internet, punând astfel bazele practice ale internetului actual.

Totodată, el a inventat şi conceptele de URL (adresă internet), HTTP (care permite găsirea unui site) şi HTML (limbaj informatic tipic pentru crearea paginilor de internet).


Sursa: sothebys.com


Hotărât să facă din acea reţea un spaţiu deschis, Tim Berners-Lee nu şi-a brevetat programul şi l-a pus gratuit la dispoziţia tuturor, fapt care a contribuit la răspândirea acestuia.

După trei decenii de la inventarea reţelei, Tim Berners-Lee a pus în vânzare fişierele originale ale programului său sub forma unui obiect de colecţie. La finalul licitaţiei, el va primi o parte din veniturile obţinute, dar intenţionează să doneze integral acea sumă în beneficiul unor organizaţii de caritate.

Lotul pus în vânzare conţinea o versiune animată a acelor fişiere conţinând aproape 1.000 de linii de cod sursă şi o scrisoare a autorului lor.


Sursa: sothebys.com


"În urmă cu 10 ani, nu am fi putut să organizăm această licitaţie", a explicat Cassandra Hatton.

Apariţia tehnologiei NFT, ce permite crearea unui certificat digital de proprietate care nu poate fi falsificat, a schimbat percepţia colecţionarilor, care sunt de acum liniştiţi în privinţa trasabilităţii achiziţiilor lor. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…