Codul roşu de inundaţii în Teleorman şi Olt a fost extins. Mai multe localităţi, afectate de nivelul crescut al apelor

Codul roşu de inundaţii în Teleorman şi Olt a fost extins. Mai multe localităţi, afectate de nivelul crescut al apelor

UPDATE 20.00 Zeci de ofiţeri şi subofiţeri de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi Ialomiţa se află, duminică, pe teren, în zonele cu risc de inundaţii, ridicând preventiv diguri şi sprijinind autorităţile locale, cele două judeţe fiind sub avertizarea de cod roşu de inundaţii.

Două autospeciale de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova cu 15 subofiţeri, se află, duminică, pe teren, fiind la dispoziţia autorităţilor locale din comuna Râfov, în condiţiile în care în această zonă există riscul ca mii de gospodării să fie inundate.

UPDATE 14.30 Codul roşu de inundaţii extins în Ialomiţa şi Prahova

Codul roşu de inundaţii instituit pe mai multe sectoarea ale unor râuri din Teleroman şi Olt a fost extins pentru localităţi din Ialomiţa şi Prahova, informează Administraţia Naţională „Apele Române”.

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a instituit cod roşu local, până luni, la ora 12.00, pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.

De asemenea, râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, se menţine sun cod roşu, mai ales ca zona nu este apărată de lucrări de îndiguire.

Sub atenta supraveghere a echipelor de la Apele Romane este şi râul Neajlov, la staţia Vadu Lat, unde există creşteri de debite şi niveluri şi riscul de inundare a mai multor terenuri agricole.

Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa instituie cod roşu local până la ora 24.00 pe următoarele sectoare, care sunt parţial îndiguite: râul Telejean, la staţia Moara Domnească, râul Prahova, la staţia Adâncata, aval de confluenţa cu râul Telejean, şi râul Ialomiţa, pe sectorul aval confluenţa cu râul Prahova, pana la staţia hidrometrică Cosereni (judeţele Prahova şi Ialomiţa).

UPDATE Cod roşu prelungit pe Teleorman

Codul roşu a fost prelungit până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei "Apele Române", Ana-Maria Agiu.

Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor , ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri.

În ultima perioadă, în judeţul Teleorman precipitaţiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul pătrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice înregistrate în anul 2005. În urma revărsării apelor, dar şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Dobroteşti, Siliştea-Gumeşti, unde apa a intrat în sute de gospodării din mai multe sate şi afectează peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fâneţe şi păduri, fiind nevoie ca zeci de persoane şi sute de animale să fie evacuate.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, duminică dimineaţă, ofiţerii şi subofiţerii care au intervenit cu bărci pneumatice salvaseră din calea apelor şase persoane, între care trei copii, şi evacuaseră alţi 43 de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile inundate şi să plece la rude.

De asemenea, în urma inundaţiilor 34 de persoane sunt izolate în comuna Beuca, satul Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită dar şi din cauza inundaţiilor provocate de scurgerile de pe versanţi. În localităţile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curţile şi anexele inundate şi duse în alte gospodării.

Bilanţul ISU Teleorman arată că duminică dimineaţă în comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodăreşti, 308 curţi şi o bază sportivă. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de păşuni şi fâneţe şi 232 hectare de pădure. Viiturile au colmatat peste 200 de fântâni şi au afectat 32 de podeţe şi aproape opt kilometri de drumuri

UPDATE Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Potrivit autorităţilor locale, zeci de curţi şi grădini din judeţ au fost inundate de apele revărsate ale unor pâraie, dar şi de apele scurse de pe versanţi, fiind de asemenea inundate drumurile comunale sau alte căi de acces.

O echipă operativă formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi din reprezentanţi ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri şi curţi, autorităţile luând decizia ca în localitatea Movileni să intervină pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip şi să limiteze astfel efectele inundaţiilor.

"Avem afectate în judeţ 240 de curţi, 11 case şi zece podeţe. Am acţionat cu efective de la ISU, s-a intervenit prin crearea unor diguri din saci de nisip, prin motopompe pentru scoaterea apelor din curţile caselor şi suntem pe teren împreună cu toată lumea pentru a ţine sub control situaţia şi a evita orice pericol", a declarat Emanuel Oproiu, subprefect de Olt.


Administraţia Naţională „Apele Române” are în structura sa 11 Administraţii Bazinale de Apă, organizate pe bazine hidrografice FOTO rowater.ro

UPDATE Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.

Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Se acţionează şi în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informează MAI.

Totodată, din cele 1.218 intervenţii, cele mai multe - 902 - au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Echipajele de pompieri au intervenit, totodată şi pentru stingerea a 60 de incendii, precum şi în cazul a trei alunecări de teren.

Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti - SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

Această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române, pentru protecţia populaţiei şi bunurilor, sub coordonarea prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu. Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.

Codul roşu, valabil duminică, până la ora 12.00, este instituit prevenitiv pentru localităţile menţionate, pentru ca autorităţile locale să fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lângă monitorizare şi intervenţie, luarea unor măsuri suplimentare pentru populaţie, precum evacuarea oamenilor şi a bunurilor acestora.

În continuare, pot apărea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judeţele aflate sub avertizare, precum şi din fenomenul de băltire, din cauza precipitaţiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 de ore, mai arată ANAR.

Administraţia recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Inundaţii în mai multe localităţi din ţară

FOTO VIDEO Loviţi de ape din toate părţile, dar cu credinţa în suflet. La Răscăieţi, oamenii au prin ape ca să ia Lumină

Chiar dacă au fost loviţi de ape în Sâmbăta Mare, sătenii din Răscăieţi, judeţul Dâmboviţa, nu au stat în case în noaptea de Înviere şi au ţinut cu orice chip să ia lumina sfântă de la biserică. Au mers căraţi pebraţe sau în spate, desculţi, cu căruţele sau cu cizme de cauciuc pentru a ajunge la biserica din sat, care era încojunrată de ape.

Doi apicultori au rămas captivi într-un tractor, în care se aflau zeci de stupi, din cauza ploilor abundente. Debitul apei a crescut fulgerător, măsurând aproximativ 1,5 metri. Dintr-un lan de grâu, acolo unde au staţionat oamenii, s-au trezit într-o mare de apă. Disperaţi, au sunat la 112 şi pompierii le-au sărit în ajutor.

Zeci de gospodării şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă în cinci localităţi din judeţul Argeş, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din curţile oamenilor. În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, zeci de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Argeş, dar şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, pompierii intervin, sâmbătă seară, pentru evacuarea apei care a intrat în curţi din localităţile Bârla, Căteasca, Stolnici, Costeşti şi Budeasa.

Un număr de 195 de gospodării şi peste 560 de hectare de teren arabil, păşuni, fâneţe şi pădure au fost inundate în judeţul Teleorman, după ce apele mai multor râuri au ieşit din matcă, zeci de persoane fiind salvate de ofiţerii ISU care acţionează cu bărci pneunatice. Inundaţii s-au produs, sâmbătă, în 12 ,localităţi din judeţul Teleorman, după ce apele râurilor Teleorman, Câinelui, Burdea şi Tecuci s-au revărsat în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus,Tătărăştii de Jos, Udupu, Necşeşti, Gărdeşti, Belciug, Ciolăneştii din Deal, Ciolăneştii din Vale, Beuca, Însurăţei,Satul Nou şi Dideşti.

VIDEO 170 de oameni blocaţi în case, după ce două râuri au ieşit din matcă la Răscăieţi, jud. Dâmboviţa

170 de sinistraţi aşteaptă ajutorul autorităţilor, după ce două râuri au ieşit din matcă la Răscăieţi, jud. Dâmboviţa. Oamenii nu pot ieşi din case din cauza apei care s-a revărsat în peste 80 de gospodării. Potrivit primarului Iulian Buibăr, în Răscăieţi a plouat în continuu, mai multe zile la rând. De asemenea, toate fântânile au fost colmatate, apa nefiind potabilă.

Mai multe localităţi din judeţul Vâlcea au fost afectate de inundaţiile produse din cauza ploilor abundente şi a scurgerilor de pe versanţi, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de gospodării. Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, în urma precipitaţiilor căzute în ultima perioadă şi a apei venite de pe versanţi un număr de 16 oraşe şi comune din acest judeţ au fost afectate de inundaţii.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a finalizat hărţile de hazard şi risc de inundaţii, România îndeplinindu-şi astfel o obligaţie ca stat membru al Uniunii Europene. Hărţile întocmite permit localnicilor să fie avertizaţi şi evacuaţi la timp. Hidrologii au studiat toate cele 11 bazine hidrografice din România, au scanat peste 30.000 kilometri de cursuri de apă şi au identificat punctele periculoase.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...