Cod rutier 2023: Ce amendă riscă șoferii care nu au cauciucuri de iarnă
Codul rutier 2023 prevede amenzi usturătoare pentru cei care ignoră obligativitatea montării anvelopelor de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de anotimp.
Drum cu zăpadă. FOTO Facebook Poliția Română
Din cauza viscolului, pe unele drumuri din țară circulația a fost închisă. Pe cele mai multe, chiar dacă sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei se poate circula. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii în aceste condiții.
„Nu uitați să vă echipați autoturismul cu anvelope de iarnă , dacă circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Cei care nu respectă această prevedere legală și pun în pericol integritatea lor și a celorlalți cetățeni sunt sancționați contravențional și le sunt retrase certificatele de înmatriculare”, averizează Poliția Română.
Codul rutier 2023 prevede amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă aceste prevederi.
În situația nerespectării acestor condiții, amenda pe care o vor primi șoferii va fi cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, iar certificatul de înmatriculare al autovehiculului va fi reținut, potrivit ProMotor. Potrivit legii, sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, se pedepsește cu amendă din clasa a patra de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă).
Anvelopele All Seasons sunt sau nu acceptate?
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.
„Asigurăm conducătorii auto că, indiferent de denumirea lor comercială, anvelopele care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. <mud> și <snow>), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment”, arăta RAR, într-un comunicat, la finalul anului trecut.
Poliţia Română vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!
Pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Totodată este necesară respectarea indicaţiilor polițiștilor, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.
Sursa: adevarul.ro