Cod roșu și portocaliu de ninsoare și viscol în mai multe regiuni din țară. Care sunt județele vizate
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod roșu de vânt și ninsori abundente pentru județul Botoșani, valabilă până joi dimineață, la ora 4:00. De asemenea, județele Botoșani, Iași, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău sunt vizate de un cod portocaliu, iar Dobrogea și Muntenia de cod galben.
Cod portocaliu
Potrivit meteorologilor, județele Botoșani, Iași, Vaslui Neamț, Bacău și zona joasă a județelor Suceava se află sub avertizare de cod portocaliu până în data de 6 aprilie, ora 14.00. Printre fenomenele vizate se numără și ninsori abundente, viscol și strat consistent de zăpadă
În județele Botoșani, Iași și Vaslui, precum și în zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău va ninge și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...75 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula 30…50 l/mp.
Cod galben
Potrivit meteorologilor, mai multe județe din România se află sub avertizare meteorologică de cod galben până miercuri la ora 23.00.
Vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55...65 km/h.
În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20...25 l/mp.
Cod roșu de viscol și ninsori în Botoșani
Fenomene prognozate: viscol puternic, cu rafale de 75 - 85 km /h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită și troienită, vizibilitate redusă, spre zero.
Populația a fost avertizată prin intermediul sistemului RO-ALERT.
Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
- evitați deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;
- înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
- evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
- nu vă adăpostiți și nu treceți prin apropierea copacilor, a stâlpilor, a panourilor publicitare, a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
- parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
- urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.
„Pentru că temperaturile vor fi destul de scăzute, sfătuim cetățenii să verifice sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere”, avertizează ISU.
Sursa: adevarul.ro