Cod ROȘU! Primele SEMNE CONCRETE DE CRIZĂ! Scad STOCURILE din INDUSTRIE!
Activitatea din industrie nu pare sa-si revina, firmele raporteaza scaderi ale stocurilor (Barometrul industrial). In aprilie, indicatorul pentru volumul productiei cazuse la 61 de puncte fata de 69 in martie. In luna mai a mai cazut cu un punct. A ajuns la 60, cu numai trei puncte peste media ultimelor 19 luni (57). Chiar daca activitatea se afla inca in zona de expansiune (peste 50 de puncte), situatia continua sa creeze ingrijorare. Firmele raporteaza scaderi ale stocurilor, de la 50 de puncte in martie, la 48 in aprilie si 44 in mai. Cand stocurile scad mai multe luni la rand inseamna ca firmele au mai putine comenzi decat vanzari.
Inevitabil, indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate a scazut de la 53 in aprilie la 51 in mai. Profitabilitatea sufera si din alte motive. In ultimele patru luni, managerii au semnalat o crestere continua a preturilor de input. Indicatorul costurilor de productie a crescut de la 54 in februarie la 63 in martie. In schimb, preturile de desfacere a produselor au ramas constante in jurul valorii de 50, intre expansiune si contractie. Pe un fond relativ descurajant, datele pentru luna mai arata insa si o posibila revenire pe termen scurt. Indicatorul pentru comenzi noi si cel pentru comenzi la export au crescut in tandem, de la 58 in aprilie la 64 in mai. Este posibil ca intrarile noi sa reuseasca sa stopeze continuarea declinului.
Pana una alta, ele au produs o usoara redresare a angajarilor de personal de la un index de 50 (intre crestere si contractie) la o valoare de 53 de puncte. Dar, pe ansamblu, in randul managerilor creste ingrijorarea. Indicatorul sintetic de incredere in activitatea viitoare (media asteptarilor privind volumul comenzilor, producu0001ia si preu0001urile incasate de firme) a continuat sa scada de la 64 de puncte in februarie, la 62 in martie, 60 in aprilie si 57 in mai. Acum se afla cu 3 puncte sub media ultimelor 19 luni (60).
Intensificarile conjuncturale ale comenzilor, mai ales pentru export, nu reusesc sa risipeasca indoiala managerilor si sa creeze incredere in viitor. Dimpotriva, volatilitatea intretine incertitudinea, iar incertitudinea creeaza stagnare. Mai ales cand resursele pentru investitii raman limitate.
Detalii tehnice
Barometrul are o frecventa lunara, prezentele date fiind referitoare la activitatea din industrie in luna mai 2016. Este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 313 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 16-21 iunie 2016. Dan Popa/HotNews