Cod ROȘU! Document. Se LEGALIZEAZĂ oficial CORUPȚIA! Proiect de OUG pentru modificarea Codurilor Penale făcut de Ministerul Justiției!

Cod ROȘU! Document. Se LEGALIZEAZĂ oficial CORUPȚIA! Proiect de OUG pentru modificarea Codurilor Penale făcut de Ministerul Justiției!

Cod ROȘU! Se LEGALIZEAZĂ oficial CORUPȚIA! Proiect de OUG pentru modificarea Codurilor Penale făcut de Ministerul Justiției! Ministerul Justiției a trimis spre avizare la CSM un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, au declarat pentru  G4Media.ro surse guvernamentale. Proiectul modifică zeci de articole din cele două coduri.

Una dintre modificările propuse în proiectul de OUG privește schimbarea Articolului 155 din Codul Penal, legat de Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Mai precis, proiectul reduce masiv termenele de prescripție, adică vine în ajutorul celor urmăriție penal sau judecați:

Art. 155 – (1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe pentru fiecare faptă și persoană prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului în cadrul procesului penal

(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.

(3) Prescripția înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripție prevăzut în art. 154 este depășit cu încă jumătate

(4) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, cu respectarea dispozițiilor alin (3)

 Citește proiectul:

De asemenea, proiectul de OUG a eliminat cele mai multe infracțiuni pentru care nu se acordă circumstanțe atenuante (reducerea pedepsei) în cazul achitării integrale materiale a prejudiciului. Astfel, litera d) a articolului 75 din Codul penal a fost modificată, iar singurele infracțiuni care nu beneficiază de circumstanțe atenuante sunt: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice.

În prezent, lista infracțiunilor exceptate este mult mai amplă:

ultraj, ultraj judiciar, purtare abuzivă, infracţiuni contra siguranţei publice, infracţiuni contra sănătăţii publice, infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate, infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, a infracţiunilor privind frontiera de stat a României, a infracţiunilor la legislaţia privind prevenirea şi combaterea terorismului, a infracţiunilor de corupţie, infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a celor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, a infracţiunilor privitoare la nerespectarea regimului materiilor explozive, materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, privind regimul juridic al drogurilor, privind regimul juridic al precursorilor de droguri, a celor privind spălarea banilor, privind activităţile aeronautice civile şi cele care pot pune în pericol siguranţa zborurilor şi securitatea aeronautică, privind protecţia martorilor, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a celor privind traficul de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, privind prevenirea şi combaterea pornografiei şi a celor la regimul adopţiilor.

Proiectul abrogă de asemenea articolul 13 indice 2 din legea 78/2000privind prevenirea faptelor de corupție:

– ”În cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Potrivit proiectul de act normativ, modificările propuse de Ministerul Justiției la Codul penal nu sunt doar acele prevederi nou introduse anul trecut prin lege și declarate copnstituționale de CCR. Proiectul de OUG cuprinde și noutăți, modificări care nu au fost supuse controlului de constituționalitate.

Este al doilea proiect esențial de OUG realizat azi de Ministerul Justiției, după cel privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, prin care Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea din Dosarul Referendumului

Vom reveni


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...