Coarnă (Sindicatul Poliţistilor): Nu cerem majorări de salarii, ci aplicarea unitară a legii salarizării
Sindicatele din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică nu solicită majorări de salarii, ci respectarea principiului unitar al aplicării legii salarizării, a declarat vineri preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, în timpul mitingului organizat de mai multe sindicate din sistem în faţa Palatului Parlamentului.
"Acest Guvern refuză dialogul şi negocierea. Acest Guvern - mă refer la Guvernul Dăncilă - din momentul în care a fost învestit, a creat bariere de comunicare cu sindicatele adevărate. Noi am venit mereu cu soluţii la probleme, dar Guvernul refuză, ei cred că sunt deţinătorii adevărului absolut. În istorie s-a demonstrat că oamenii care au avut această atitudine au dispărut. Oamenii care au gândit aşa, care au acţionat ultimativ şi imperativ şi au condus autocratic au pierdut întotdeauna. E normal să piardă, pentru că dialogul, negocierea rezolvă foarte multe probleme. 90% din probleme erau rezolvate dacă ei aveau capacitatea să dialogheze şi să transpună în practică lucrurile pe care noi le solicităm", a afirmat preşedintele SNPPC.
Liderul SNPPC a explicat că echitatea salarială este una din principalele nemulţumiri ale reprezentanţilor sistemului de apărare, siguranţă şi ordine publică.
"Noi nu cerem majorări de salarii, ci solicităm ca în funcţii egale, doi poliţişti sau doi militari care au acelaşi loc de muncă şi acelaşi tip de muncă să primească acelaşi salariu. La fel şi cu personalul auxiliar şi la pensionari. Noi practic dorim principiul unitar al aplicării legii. Ei (guvernanţii, n.r.) nu înţeleg acele lucruri, pentru că sunt atât de înguşti la minte şi atât de farisei, încât au creat foarte multe disfuncţii în salarizarea noastră. Sigur că avem frustrări. La fel e şi la pensionarii din sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică, în acest sistem de pensii sunt 6-7 disfuncţii majore. Adică aici sunt diferenţe colosale, de 150% între doi poliţişti sau militari care au lucrat în condiţii identice şi s-au pensionat. Sigur că atunci ai o frustrare. Noi tocmai asta cerem, să fie respectată legea. Avem soluţii, sigur că trebuie să respectăm principiul sustenabilităţii, pentru că suntem oameni echilibraţi, înţelegem foarte bine sistemul, dar nici nu putem să fim abuzaţi aşa, permanent, şi să nu transmitem nimic", a explicat Dumitru Coarnă.
Liderul SNPPC a criticat faptul că există parlamentari cu probleme penale şi conducerea ministerelor care administrează sistemul de apărare, siguranţă şi ordine publică.
"Ca să fii paznic aici la Parlament trebuie să ai cazierul curat, iar preşedintele Camerei Deputaţilor e condamnat definitiv. Dar pentru ei se poate. Ei să fure, când sunt prinşi modifică Codurile Penale ca să scape, eventual dau o amnistie. Adică au furat, îi ştergem, îi punem înapoi şi dăm drumul la a doua tură de furat. Problema de fond a societăţii noastre e lipsa de caracter din politica românească (...) În momentul în care au ajuns în aceste funcţii, ne tratează cu indiferenţă şi lucrează doar pentru grupuri de interese personale, pe fraudă la buget", a afirmat şeful sindicatului poliţiştilor.
În opinia acestuia, scopul mitingului din faţa Palatului Parlamentului a fost de a trage un semnal de alarmă către Uniunea Europeană, în condiţiile în care miniştrii de Justiţie şi de Interne din UE sunt prezenţi în aceste zile la Bucureşti. .
"Astăzi şi ieri am dezvoltat aceste activităţi de pichetare raportat la faptul că vorbim despre miniştrii de Justiţie şi de Interne din UE care sunt prezenţi la Bucureşti. Noi practic vrem să transmitem un mesaj mai mult pentru Europa decât pentru Carmen Dan (ministrul de interne n.r.). Vrem ca să înţeleagă Europa că aceşti guvernanţi au un dublu standard în comunicare. În interior vorbim de abuz în formă continuată, în exterior se victimizează", a spus reprezentantul sindical al poliţiştilor, adăugând că protestele sindicaliştilor vor continua şi în perioada următoare.
La protestul organizat vineri în faţa Palatului Parlamentului au participat de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), ai Forumului Structurilor Asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională şi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). AGERPRES