"Coaliția pentru Familie" a strâns peste 2,1 milioane de semnături în vederea modificării Constituției

"Coaliția pentru Familie" a strâns peste 2,1 milioane de semnături în vederea modificării Constituției

"Coaliția pentru Familie" a adunat, până în prezent, peste 2,1 milioane de semnături în favoarea proiectului de lege pentru revizuirea Constituției, aflându-se în acest moment la jumătatea termenului de șase luni pe care îl are în vederea strângerii semnăturilor. Potrivit unei informații publicate pe Facebook și confirmate pentru AGERPRES de către coordonatorii campaniei, au fost strânse 2.164.156 de semnături în vederea definirii căsătoriei în textul Legii fundamentale ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Conform aceleiași surse, inițiativa "România pentru familie" a fost semnată de peste 48% din populația votantă a județului Ialomița și 46% din populația cu drept de vot a județului Dâmbovița. În județul Bacău au fost strânse peste 100.000 de semnături.

În ianuarie, președintele comitetului de inițiativă, Mihai Gheorghiu, preciza, într-o conferință de presă, că se dorește strângerea unui număr de semnături mai mare decât cel prevăzut de lege pentru ca acestea să devină "un semnal, o mărturisire, o atenționare a tuturor factorilor politici și guvernamentali" privitoare la importanța subiectului și necesitatea de a proteja familia prin înscrierea definiției căsătoriei în articolul 48 alineat 1 din Constituție.

Se dorește revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituția României astfel: 'Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor'.

Comitetul de inițiativă este format din 16 membri și este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali.

Din "Coaliția pentru Familie" fac parte 23 de asociații și ONG-uri, precum Asociația 'Părinți pentru ora de Religie', Asociația 'Alianța Familiilor din România', Asociația Familiilor Catolice din România 'Vladimir Ghika', Asociația PRO VITA — filiala București, Asociația 'Familia Tradițională' etc.

Potrivit datelor furnizate de "Coaliția pentru Familie", dintre țările europene, 13 permit căsătoria între persoane de același sex, dintre care 12 prin lege, iar una prin Constituție (Irlanda). Celelalte țări recunosc doar căsătoria bărbat — femeie, dintre care 16 o protejează prin Constituție. De asemenea, în ultimii patru ani, în Europa, au avut loc cinci referendumuri naționale pe tema căsătoriei și a familiei.

Revizuirea Constituției României poate fi făcută dacă este susținută "de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot" (art. 150 din Constituția României). Cetățenii care inițiază revizuirea Constituției trebuie să provină din cel puțin jumătate din județele țării, iar în fiecare din aceste județe sau în municipiul București trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative. Semnăturile trebuie adunate în decurs de șase luni, iar în acest caz, termenul este 24 mai. Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...