Coaliția de la Viena este în criză după veto-ul față de aderarea României și Bulgariei la Schengen
Veto-ul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen a pus coaliția de la Viena într-o situația dificilă. Potrivit presei austriece, verzii cer modificarea deciziei privind aderarea României și Bulgariei.
Decizia Austriei din Consiliul JAI stârnește controverse în coaliția de la Viena FOTO: EPA-EFE
Verzii, partenerii minoritari ai conservatorilor din ÖVP în guvernul de coaliție de la Viena, cer o răzgândire în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
„Deşi vicecancelarul Werner Kogler (reprezentant al Verzilor - n.r.) şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi vineri, au trimis-o în schimb pe ministrul justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat la Bruxelles că partidul său nu a susţinut veto-ul”, scrie publicația austriacă „Kronen Zeitung”.
Presa austriac arată că, chiar înainte de întâlnirea decisivă din Consiliul JAI, vicecancelarul Kogler a încercat să îi schimbe părerea ministrului de interne austriac.
Una dintre cele mai importante voci din partidul verzilor, Michel Reimon, a explicat că fiecare ministru a fost liber în decizia în momentul votului pentru aderare ale celor trei state. Prin urmare, verzii nu au avut nicio influență asupra ministrului Karner. Mai mult decât atât, Reimon și-a exprimat speranța în privința reparării deciziei în cadrul coaliției de guvernare.
Partidul lui Nehammer a fost pus la zid și de președintele austriac. Alexander Van der Bellen a declarat că regretă „extraordinar de mult” comportamentul Austriei în Consiliul JAI și a recunoscut că țara sa se află într-o situația dificilă din cauza afluxului de imigranți.
Veto-ul Austriei, un strigăt de ajutor
Potrivit presei austriece, ministrul de externe Alexander Schallenberg a precizat că refuzul Austriei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen reprezintă un „strigăt de ajutor” în ceea ce privește numărul mare de migranți cu care se confruntă Austria.
„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor”, a subliniat ministrul austriac de externe.
Într-un interviu acordat presei austriece, ministrul de externe Schallenberg a explicat că Austria „nu a vrut să se facă acum” aderarea celor două state la spațiul Schengen. Mai mult decât atât, Austria ar fi încercat să scoată subiectul Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI.
Ministrul a negat că veto-ul față de aderarea României și Bulgariei are legătură cu viitoare alegerile din Austria Inferioară, unde partidul condus de Nehammer a pierdut din electorat.
Sursa: adevarul.ro