CNSAS, verdict pentru un candidat la alegerile europarlamentare. A fost declarat colaborator cu fosta Securitate

CNSAS, verdict pentru un candidat la alegerile europarlamentare. A fost declarat colaborator cu fosta Securitate

Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a investigat cazul unui candidat la alegerile europarlamentare, care a fost identificat ca fiind colaborator al fostei Securități.

Arhivele CNSAS. FOTO Arhivă

Arhivele CNSAS. FOTO Arhivă

Potrivit legii, doar instanța este cea care se poate pronunța dacă cel vizat de nota CNSAS a fost sau nu colaborator al Securității și poate da o decizie în acest sens.

În acest sens, CNSAS a adresat instanței, vineri, 7 iunie 2024, o acțiune pentru a constata oficial calitatea de colaborator al Securității în cazul acestui candidat la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie. De asemenea, patru candidați la alegerile locale au primit decizii definitive de colaborare cu Securitatea.

Pentru un candidat a fost aprobată nota de constatare şi urmează a fi introdusă, la instanţa competentă, o acţiune în constatare a calităţii de colaborator al Securităţii”, anunţă CNSAS, care prezintă situaţia actualizată a celor 541 candidaţi la alegerile europarlamentare pentru care Biroul Electoral Central a transmis date de verificare la C.N.S.A.S, potrivit news.ro

De asemenea, pentru un număr de 223 candidaţi Colegiul C.N.S.A.S . a decis emiterea de adeverinţe care să ateste că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia sau menţinerea deciziilor/adeverinţelor eliberate anterior, întrucât nu au fost identificate în arhiva C.N.S.A.S. documente noi sau neprocesate.

Pentru un număr de 315 candidaţi, persoane născute după data de 22 decembrie 1973, conform art. 2, lit. b, teza III din Ordonanţă de Urgenţă nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, legea nu impune verificări”, precizează instituţia.

Pentru doi candidaţi, verificările sunt în curs de soluţionare. În ceea ce priveşte candidaţii pentru alegerile locale, C.N.S.A.S. a primit şi procesat de la Birourile de Circumscripţie date pentru persoanele care candidează în 2.880 unităţi administrativ-teritoriale din totalul de 3.228.

Au fost procesate informaţii pentru 9.080 persoane din care 5.328 sunt născute după 1973 şi, legea nu impune verificări.

Au fost demarate verificări pentru 3.752 de persoane.

Următorii candidați au fost identificați ca având calitatea de colaborator al fostei Securității pentru care CNSAS a obținut în instanță decizie definitivă, iar pentru trei dintre ei decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, pentru unul fiind în curs de publicare.

Este vorba despre Boar Laurențiu Dumitru, Cîra Irimie, Fanea Mihai, Nica Ciprian.

Lucrător al fostei Securități a fost declarat Jelev Panait, de CNSAS și de instanță, cu o decizie definitivă publicată deja în Monitorul Oficial.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii