CNSAS: Lui Silviu Predoiu, fost nr 2 în SIE, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii

CNSAS: Lui Silviu Predoiu, fost nr 2 în SIE, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a stabilit că Silviu Predoiu, nr 2 în SIE până în 2018, a fost ofițer al fostei Securități, dar nu există dovezi că ar fi încălcat drepturi fundamentale, astfel că nu poate fi considerat colaborator al Securității.

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis adeverința nr. 1903, prin care confirmă că Silviu Predoiu , candidat la funcția de Președinte al României, a fost ofițer al fostei Securități. Această informație provine dintr-o fișă de evidență întocmită în 2021, care a fost transmisă de Serviciul de Informații Externe. Predoiu a fost angajat în cadrul Centrului de Informații Externe din 1 octombrie 1987, având diverse misiuni în străinătate și fiind promovat la gradul de locotenent major.

Silviu Predoiu a urmat, între anii 1987 și 1989, un curs de informații externe la Școala de ofițeri de securitate din Brănești, aflată sub coordonarea Departamentului Securității Statului (DIE). În 1990, a fost încadrat în Serviciul de Informații Externe (SIE) cu gradul de locotenent-major.

Deși a fost identificat ca ofițer al Securității, CNSAS a menționat că nu au fost găsite dovezi că Predoiu ar fi desfășurat activități prin care să suprime sau să îngrădească drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În consecință, nu îi poate fi atribuită calitatea de colaborator al Securității, conform legislației în vigoare.

Această adeverință poate fi contestată de orice persoană interesată, în termen de 48 de ore de la publicarea informației pe pagina de internet a CNSAS. Nota de constatare pe care se bazează adeverința este disponibilă pentru consultare la sediul CNSAS.

"1. În temeiul art. 3, art. 4, art. 8 lit. b), art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare;

2. Având în vedere calitatea domnului PREDOIU Silviu de candidat la funcția de Preşedinte al României;

3. Având în vedere Adeverința de neapartenenţă şi necolaborare cu Securitatea , emisă în temeiul OUG nr. 24/2008, cu modificările şi completările ulterioare, nr. 3904/2010, eliberată pe baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/2335 din data de 06.10.2010 și care a constatat următoarea situație de fapt: nu există date sau documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității;

4. Având în vedere documentul nou și neprocesat identificat pe numele domnului PREDOIU Silviu, respectiv Fişa de Evidență întocmită pe numele domniei sale, predată C.N.S.A.S. la data de 04.01.2021;

5. În baza Notei de Constatare nr. DI/I/1213 din data de 14.10.2024, întocmită de către Direcţia de Specialitate din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul PREDOIU Silviu figurează cu o Fişă de Evidenţă care a fost transmisă în copie de Serviciul de Informații Externe şi cuprinde informaţii privitoare la situaţia civilă şi militară a domniei sale şi care atestă calitatea de angajat al fostei Securități. Numele de serviciu ce i-a fost atribuit a fost: PUMNEA Silviu. Totodată, potrivit notei de constatare nr. DI/I/1213 din data de 14.10.2024, în urma verificărilor întreprinse până la data de 14.10.2024, au rezultat informaţii privind apartenenţa domniei sale la structurile fostei Securități, în calitate de ofițer al fostei Securități, figurând cu următoarele informații: data încadrării în Centrul de Informații Externe - 01.10.1987; gradul de locotenent major - 01.10.1987; misiuni în străinătate - 25.08.1989, acoperire Întreprinderea de Comerţ Exterior GEOMIN; funcţii îndeplinite: 01.10.1987 – Ofiţer II Informații Externe; 01.10.1987-01.06.1989 – Centrul de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor Brănești; 01.06.1987 – Ofiţer II Informații Externe; 26.12.1989 - trecut în Ministerul Apărării Naționale, în urma reorganizării. Întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în cazul domnului PREDOIU Silviu, nu se poate reţine calitatea de lucrător al Securităţii, în sensul legii;

6. Pe baza materialului avut la dispoziţie până la data de 14.10.2024, precum şi a procesului-verbal al şedinţei Colegiului C.N.S.A.S. din data de 15.10.2024;

ADEVERIM, PRIN PREZENTA, CĂ

Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, astfel domnului PREDOIU Silviu, fiul lui Ion şi Maria, născut la data de 05.01.1954, în Slobozia, județul Argeş, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii.

Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa poate fi consultată la sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Prezenta adeverinţă poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, de către orice persoană interesată, în termen de 48 de ore de la data publicării pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.", se arată în documentul CNSAS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul raport ING Bank despre PIB-ul României / Alții mint cu nesimțire că suntem pe marginea prăpastiei

2 Atenție la omul care poate îngropa economic Rusia!

3 Cine este Adrian Marţian, tatăl copiilor dispăruți

4 Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marțian nu au fost găsiți. Detalii tulburătoare ies la suprafață

5 Imagini de film SF / Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele militare zboară deja singure