CNSAS anunță că nu există dovezi care să confirme calitatea de colaborator al Securității a lui Nicușor Dan

CNSAS anunță că nu există dovezi care să confirme calitatea de colaborator al Securității a lui Nicușor Dan

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) anunță că, în urma verificărilor, nu există dovezi care să confirme calitatea de colaborator al Securității a lui Nicușor Dan.

CNSAS anunță faptul că Nicușor Dan nu a colaborat cu Securitatea/FOTO: Facebook

CNSAS anunță faptul că Nicușor Dan nu a colaborat cu Securitatea/FOTO: Facebook

„Dat fiind interesul public vă aducem la cunoştinţă că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicuşor Dan. În urma investigaţiilor în arhiva proprie şi a corespondenţei derulate cu partenerii instituţionali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securităţi în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Dan”, precizează CNSAS .

Acuzația de colaborator al Securității

Înainte de alegerile locale din iunie, circulau informații despre Nicușor Dan cum că ar fi colaborat cu Securitatea de la 17 ani, când a dat note despre colegii lui din lotul olimpic de matematică .

Raportul de trei pagini a fost realizat în 1988, înainte de Olimpiada de matematică din Australia. Numele documentului este „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică”, potrivit Hotnews.

Raportul susține că, în cazul lui Nicuşor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicuşor Dan avea 17 ani.

Ulterior, documentul a fost dat mai multor experți, care l-au considerat un fals.

Istoricul Dumitru Lăcătuşu de la Centrul de Consultanţă Istorică, spunea că, documentul părea autentic la prima vedere, lucru incert însă până nu vedea originalul sau dosarul din care l-a extras.

La rândul său, Nicușor Dan a afirmat că au existat doar interacțiunile obligatorii când părăsești țara cu autoritățile române, și că nu a fost vreo colaborare cu Securitatea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Noi dezvăluiri despre Geoană / Rusia

3 „Șeful unității anti Israel de la Teheran s-a dovedit agent Mossad”

4 În sutien pe stradă? / Revine moda „dezbrăcate”?

5 Pensiunea „La Nea Vasile” din Vaslui, „o fraudă bancară de proporții”