CNN. Vizita lui Xi la Moscova: Putin ar putea să descopere că lista sa de dorințe din partea Chinei este doar o iluzie

CNN. Vizita lui Xi la Moscova: Putin ar putea să descopere că lista sa de dorințe din partea Chinei este doar o iluzie

Vladimir Putin l-a invitat pe „cel mai bun prieten” al său internațional, liderul chinez Xi Jinping, într-o vizită de stat trei zile la Moscova, care va începe luni. În mod cert, cei doi lideri vor toasta, vor ține o mare conferință de presă și vor avea o discuție serioasă în spatele ușilor închise, dar s-ar putea ca Xi să nu-i ofere lui Putin tot ce își dorește de la el, relatează CNN.

Vladimir Putin (stânga) și Xi Jinping în cadrul unei întrevederi anterioare FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin (stânga) și Xi Jinping în cadrul unei întrevederi anterioare FOTO EPA-EFE

Xi Jinping va efectua la Moscova prima sa călătorie oficială în străinătate de la învestirea sa pentru al treilea mandat la conducerea Chinei.

Potrivit Kremlinului, Putin îl așteaptă pe Xi la Moscova pentru a semna „documente importante” menite să „aprofundeze relațiile” și să consolideze cooperarea economică între Rusia și China.

Dincolo de obișnuitul discurs despre „aprofundarea relațiilor”, Putin vede în această vizită drept o binevenită demonstrație de sprijin din partea celui mai mare aliat al său după un an de eșecuri militare în a-și atinge așa-zisele obiecte de „denazificare și demilitare” a Ucrainei.

Armata lui Putin pierde masiv echipamente militare, muniții și oameni pe câmpul de luptă din Ucraina. Pentru a-și suplini pierderile de echipamente și arme, Kremlinul a apelat deja Coreea de Nord și Iran. Dar nu este suficient. Acum vrea arme, muniții și drone din partea Chinei, iar obținerea lor ar putea însemna un succes major pentru Putin. În același timp, în cazul în care le-ar obține, prețul ar putea fi imens, notează CNN.

Până acum, Xi l-a ajutat pe Putin balansând într-un act de echilibristrică destul de delicat. Liderul chinez a refuzat să condamne public războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei și s-a pliat pe discursul regimului de la Moscova despre Occidentul „provocator” în timp ce a mizat pe întărirea relațiilor economice cu Rusia, dar s-a abținut în a oferi ajutor militar letal armatei ruse.

O investigație jurnalistică efectuată de CNN a dezvăluit că o companie de stat chineză din domeniul apărării a furnizat Rusiei piese de elicopter și echipamente militare pe tot parcursul anului 2022, dar aceste livrări nu fac parte din categoria armelor letale. Și totuși, Washingtonul nu exclude ca Beijingul să o facă într-o zi.

În timp ce Putin susține că vrea să meargă până la capăt în Ucraina, Xi sosește la Moscova cu un așa-zis plan de pace care prevede înainte de toate încetarea focului.

Dacă Moscova spune că planul merită „atenție”, Washingtonul avertizează că încetarea foculului ar presupune „ratificarea” staționării armatei ruse în zonele ocupate până acum în Ucraina.

În același timp, Xi încearcă să deschidă canale către conducerea de la Kiev, permițându-i ministrului său de Externe să discute despre „pace” cu șeful diplomației ucrainene. O întrebare este dacă liderul chinez va lua legătura cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski după întâlnirea vizita pe care o ca efectua la Moscova.

Însă Putin are alte puncte pe lista sa de dorințe din partea lui Xi. Confruntat cu sancțiuni din partea Occidentului, liderul de la Kremlin îl tatonează pe omologul său chinez pentru a face rost de microcipuri și alte tehnolgii sofisticate cruciale pentru industria militară a Rusiei. Xi, la rândul său, se află într-o dilemă pe acest subiect. Deși se opune oficial sancțiunilor economice, totuși încearcă - cel puțin până acum - să nu le încalce, temându-se de repercusiuni asupra companiilor chineze.

De asemenea, liderul de la Kremlin vrea intensificarea schimburilor comerciale cu China. Într-adevăr, chinezii sunt flămânzi după petrolul rusesc, dar îi dau lui Putin mai puțini bani decât îi ofereau europenii, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru Rusia.

Pe plan geopolitic, Xi și-a exprimat solidaritatea cu Rusia, dar nu pare să fie pe deplin de acord - cel puțin public - cu atacul lui Putin împotriva Ucrainei. În timp ce liderul de la Kremlin a făcut mai multe amenințări voalate privind recurgerea la un atac nuclear, Xi și-a expimat în mod clar opoziția față de o astfel de acțiune.

În ceea ce privește chestiunea suveranității, China este nevoită să facă un alt act de echilibristică, abținându-se să critice încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia, dar reafirmând în același timp necesitatea păstrării suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor din lume. China urmărește războiul din Ucraina, ia notițe și trage concluzii pentru orice scenariu de încorporare a Taiwanului, inclusiv cu forța.

În pofida acestor divergențe, Putin și Xi par să fie de acord asupra unui singur aspect, și anume să pună capăt „ordinii mondiale liberale” instituite după cel de-al Doilea Război Mondial cu Statele Unite în calitate de garant. Ambii își doresc să conteste hegemonia militară și economică a Statelor Unite. China ar saluta probabil în liniște o victorie a Rusiei care i-ar umili pe aliații occidentali ai Ucrainei.

Dar, în timp ce Putin insistă că luptă împotriva Occidentului și îi anticipează deja declinul, Xi trebuie să fie consternat cu siguranță de rezultatele slabe ale Rusiei pe câmpul de luptă. Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele lui Putin este un alt semn de îngrijorare pentru partenerii strategici ai Rusiei, chiar dacă Moscova și Beijingul nu recunosc jurisdicția CPI. În plus, economia rusă, distrusă de război, nu ar putea compensa niciodată pierderea piețelor europene și a celor americane care ar urma probabil dacă Beijingul s-ar poziționa sută la sută de partea Moscovei.

Putin ar putea să descopere încă o dată că lista sa de dorințe din partea lui Xi nu este altceva decât o iluzie, conchide CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...