CNN: Toată lumea are gaze. Dar când sunt acestea normale și când ar trebui să ne îngrijorăm? Ce spun specialiștii despre cauze și simptome

CNN: Toată lumea are gaze. Dar când sunt acestea normale și când ar trebui să ne îngrijorăm? Ce spun specialiștii despre cauze și simptome

Toată lumea are gaze, dar motivele pentru care aveți gaze pot varia, iar uneori pot fi un motiv de îngrijorare, arată un reportaj CNN.

„În calitate de gastroenterolog pediatru, sunt întrebat tot timpul despre acest lucru”, a declarat Dr. Mark Corkins, șeful departamentului de gastroenterologie pediatrică de la University of Tennessee Health Science Center.

„Există două surse de „gaze” și nu toate gazele sunt gaze. O parte din ceea ce trecem este aer. Cu toții înghițim o parte din aer, iar unii oameni înghit mult aer. Or, acesta pare să fie inodor”.

Gazul adevărat, pe de altă parte, este în primul rând produsul secundar al fermentației alimentelor în colon, a declarat Corkins, care este și profesor de pediatrie.

„Colonul nostru are (miliarde de) bacterii care trăiesc în el. Dacă noi nu digerăm (alimentele), bacteriile o vor face”.

Când vine vorba de cantitatea de spațiu pe care o ocupă gazele, adevăratul lucru tinde, de asemenea, să fie mai mare în volum și se întâmplă pe măsură ce alimentele se deplasează prin colon, a adăugat el.

Eliminarea gazelor „între poate cinci și 15 ori pe zi… este absolut normală”, a declarat Dr. William Chey, profesor de gastroenterologie H. Marvin Pollard la Universitatea din Michigan.

„Acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt diferiți în ceea ce privește modul în care funcționează tractul lor (gastrointestinal), a microbiomului care trăiește în interiorul tractului gastrointestinal și a ceea ce mănâncă. Toate aceste lucruri sunt cu adevărat factori cheie pentru a determina cât de des aveți gaze, cât de mult aveți gaze și cum miros gazele.”

Din aceste motive, unii mirosuri sunt mai înțepătoare decât altele, au spus experții, dar nu există mirosuri care să constituie un semnal de alarmă.

Gazele nu sunt un indicator al sănătății intestinelor la fel de mult ca frecvența și textura scaunelor. Dar alegerile alimentare pot duce la mai multe sau mai puține gaze și există anumite puncte în care gazele merită să fie menționate unui medic.

Flora intestinală este importantă pentru că ajută organismul să producă vitamine și să producă unii dintre acizii grași cu lanț scurt care ne hrănesc mucoasa colonului, așa că puțin gaz (din aceste procese) este bun, a spus Corkins. „În caz contrar, nu ne hrănim flora, care este de fapt o relație simbiotică”, a adăugat el.

Dar ceea ce poate duce în special la gaze, sau la cantități excesive, este consumul de alimente care sunt mai greu de digerat și, prin urmare, mai susceptibile de a fermenta, au spus experții.

„Vechiul clasic este fasolea, iar în fasole există o proteină care tinde să fie dificil de digerat”, a spus Corkins.

Fasolea este o sursă de oligozaharide, dizaharide, monosacaride și polioli fermentescibili. Aceștia sunt carbohidrați cu lanț scurt sau zaharuri care, pentru unele persoane, sunt slab absorbite de intestinul subțire, ceea ce duce la probleme digestive precum gaze, crampe, diaree, constipație sau balonare a stomacului.

Alte alimente includ anumite legume, fructe, amidon și produse lactate, cum ar fi conopida, usturoiul, merele, piersicile, laptele, grâul și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

„Mulți dintre noi consumăm, fără să știm, o mulțime de astfel de alimente, dar fiecare dintre noi are un tipar puțin diferit în ceea ce privește modul în care le poate absorbi și metaboliza”, a declarat Dr. Rena Yadlapati, profesor de medicină în cadrul diviziei de gastroenterologie de la Universitatea din California, San Diego.

„Unii oameni vor avea, alternativ, probleme atunci când mănâncă multă carne roșie”, a spus Chey. „De fapt, (pentru) aproape toată lumea, dacă mănânci suficientă carne roșie, nu vei putea digera sau absorbi în mod corespunzător toată carnea roșie, iar aceasta va ajunge în colon, unde este fermentată pentru a produce gaze și substanțe chimice.”

Același lucru se poate întâmpla cu excesul de carbohidrați care nu sunt absorbiți și ajung să fermenteze în colon, a adăugat el.

„Celălalt lucru este să vă asigurați că obiceiurile intestinale sunt regulate”, a spus Chey. „Persoanele care au constipație sunt mult mai predispuse să aibă balonări și flatulență. Motivul este că, dacă lucrurile se mișcă foarte încet prin tractul gastrointestinal, au mai mult timp să interacționeze cu bacteriile din tractul gastrointestinal, în special din colon. Și asta va produce mai multe gaze”.

Gazele incontrolabile

Dacă gazele vă provoacă disconfort sau interferează cu viața de zi cu zi, ar trebui să vorbiți cu un medic, au spus experții. Există și alte lucruri pe care le puteți încerca.

„Vom interoga pacienții cu privire la fiecare dintre acești factori diferiți – dieta, microbiomul și funcția tractului gastrointestinal – și vom încerca să corectăm unele dintre aceste lucruri care credem că pot contribui la probleme cu flatulența”, a spus Chey.

„Dacă cineva mănâncă o dietă occidentală tipică, care conține multe alimente procesate și carbohidrați, zaharuri – reducerea acestora și o dietă mai sănătoasă poate fi de mare ajutor”.

O dietă cu conținut scăzut de alimentele și elementele precizate mai sus „este probabil una dintre cele mai mari intervenții despre care am vorbit cu pacienții”, a spus Yadlapati.

De asemenea, ar trebui să vă vizitați medicul dacă aveți pierderi neintenționate de greutate, sânge în scaun sau modificări ale obiceiurilor intestinale – în special diaree frecventă – pe lângă flatulența excesivă, au spus Chey și Yadlapati.

„Acesta poate fi un semn de infecție, inflamație sau deficiențe enzimatice, toate acestea putând fi identificate și corectate cu ajutorul unui furnizor de servicii medicale”, a spus Chey.

În așteptarea programării la medic, țineți un „jurnal de gaze” în care să notați când aveți gaze și ce fel de activități fizice și mese au fost în jurul acestora, astfel încât să puteți începe să identificați tiparele, a spus Yadlapati.

Un medic ar putea, de asemenea, să vă sfătuiască consumul de remedii fără prescripție medicală, a spus Chey, cum ar fi simethicone, cărbune, ulei de mentă cu strat enteric sau probiotice.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”