Erdogan a spus la o întâlnire în cadrul partidului său, AKP, că Rusia vrea să achiziţioneze vestitele drone: „Putin mi-a spus că vrea să lucreze cu Baykar”. Preşedintele rus ar fi propus chiar deschiderea unei fabrici Baykar în Rusia, pentru producţia de drone.
Compania care le produce este apropiată de familia liderului turc. Un important oficial al unităţii producătoare este Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui turc.
Cu toate acestea, CEO-ul Baykar, Haluk Bayraktar, a spus, săptămâna trecută, într-un interviu acordat pentru CNN, că firma sa nu va vinde niciodată arme Rusiei.
„Nu le-am livrat sau furnizat nimic, şi nu vom face niciodată aşa ceva, pentru că noi susţinem Ucraina, susţinem suveranitatea ei, rezistenţa ei pentru independenţă", a declarat Bayraktar pentru CNN.
În timpul interviului, Bayraktar a vorbit şi despre ajutorul pe care compania sa l-a oferit Ucrainei, spunând: „Suntem mândri şi este foarte emoţionant pentru noi să fim unul dintre simbolurile acestei mari rezistenţe a Ucrainei şi, după cum ştiţi, Ucraina este supusă unei agresiuni foarte grele şi unor atacuri disproporţionate”.
Bayraktar a continuat: „Turcia şi Ucraina au o relaţie strategică... Turcia sprijină Ucraina cu această tehnologie de drone înarmate”.
Dronele turceşti, responsabile de succesele armatei ucrainene
Dronele Baykar erau vândute în Ucraina înainte de invazia rusească. Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, de la începutul conflictului, 50 de drone au fost primite de la începutul conflictului.
Aceste arme au fost lăudate pentru eficienţa lor în războiul din Ucraina, având o contribuţie importantă la obţinerea succeselor de către armata ucraineană.