CNN: Acțiunile Moscovei cu privire la Republica Moldova seamănă izbitor cu cele dinaintea anexării Crimeei
Tensiunile cresc în Republica Moldova, un stat mic situat la granița de sud-vest a Ucrainei, unde Rusia a fost acuzată că planifică o lovitură de stat care ar putea trage națiunea în războiul Kremlinului, se arată într-o analiză CNN .
CNN arată temerile Rep. Moldova cu privire la planurile Rusiei. FOTO: Getty Images
Jurnaliștii CNN scriu că președintele Republicii Moldova a acuzat Federația Rusă că folosește „sabotori” deghizați în civili pentru a stârni tulburările într-o perioadă de instabilitate politică, reluând avertismente similare din partea liderului de la Kiev.
Între timp, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Kievul că plănuiește un atac asupra teritoriului pro-rus din Republica Moldova, Transnistria, unde Moscova are un punct de sprijin militar, sporind temerile că ar crea un pretext pentru o anexare în stilul celui din Crimeea.
Joe Biden s-a întâlnit săptămâna trecută cu Maia Sandu în timpul vizitei sale la Varșovia, la un an de la războiul Rusiei în Ucraina. Deși nu există niciun semn că a acceptat invitația președintei Republicii Moldova de a vizita țara sa, liderul de la Casa Albă a reafirmat sprijinul pentru „suveranitatea și integritatea teritorială” a statului.
Ce se întâmplă în Republica Moldova
La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a situații politice din Republica Moldova.
Demisia recentă a prim-ministrului țării a fost înregistrată în timpul crizei marcată de creșterea prețurilor la gaze naturale și de o inflație vertiginoasă. Noul premier, Dorin Recean, continuă eforturile Guvernului pro-european, dar proteste pro-ruse, susținute de partidul Șor, apropiat Moscovei, au avut loc în Chișinău.
Pe fundalul tensiunilor, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Rusia vrea să profite de situație, iar indivizi deghizați în „așa-zisa opoziție” vor încerca să forțeze schimbarea puterii la Chișinău prin „acțiuni violente”.
„Este clar că aceste amenințări din partea Rusiei și apetitul de a escalada războiul față de noi este foarte mare. Republica Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina de războiul Rusiei. Suntem o țară mică, care are încă o economie subdezvoltată și asta creează multă presiune”, a declarat pentru CNN Iulian Groza, fost viceministru de Externe și acum director al Institutului pentru Politici și Reforme Europene din Chișinău.
Ce planifică Rusia?
Potrivit jurnaliștilor CNN, în ciuda respingerii acuzațiilor, acțiunile Moscovei cu privire la Republica Moldova seamănă izbitor cu cele înaintea anexării Crimeei în 2014 și a declanșării în 2022 a războiului pe scară largă în Ucraina.
Recent, Putin a anulat un decret de politică externă din 2012 care a recunoscut parțial independența Republicii Moldovei, iar câteva zile mai târziu, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că „pregătește o provocare armată” împotriva regiunii separatiste pro-ruse, Transnistria. Nu s-au oferit dovezi sau detalii suplimentare care să susțină acuzația instituției, dar aceasta a fost negată de autoritățile de la Chișinău, mai scriu cei de la CNN.
Declarația, care a venit la aproape un an după ce Putin a făcut afirmații similare despre Donbas, a alertat liderii occidentali. De exemplu, prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat pentru CBS duminica trecută. „Văd o mulțime de amprente ale forțelor ruse, ale serviciilor rusești în Republica Moldova”.
De ce are Rusia un punct de sprijin în Republica Moldova?
În centrul intereselor Rusiei în Republica Moldova se află Transnistria, un teritoriu separatist situat de-a lungul flancului estic al țării și care găzduiește trupe rusești de zeci de ani.
Teritoriul pe malul estic al râului Nistru a fost locul unui avanpost militar rus în ultimii ani ai Războiului Rece. S-a declarat republică sovietică în 1990, opunându-se oricărei încercări a Republicii Moldovei de a deveni stat independent sau de a fuziona cu România după dezintegrarea Uniunii Sovietice.
Când Republica Moldova a devenit independentă, Rusia a introdus rapid așa-numită „forță de menținere a păcii” în Transnistria, trimițând trupe în sprijinul separatiștilor pro-ruși de acolo. A urmat războiul cu forțele moldovenești, iar conflictul s-a încheiat în impas în 1992. Transnistria nu a fost recunoscută la nivel internațional și nici măcar de Federația Rusă, astfel teritoriul și cei aproape 500.000 de locuitori au rămas blocați, iar Chișinăul nu deține practic niciun control asupra zonei până în prezent.
De ce Republica Moldova contează?
Republica Moldova este o țară aflată la o răscruce între est și vest. Guvernul și majoritatea cetățenilor doresc legături mai strânse cu UE, țara obținând statutul de candidată anul trecut, dar găzduiește regiunea separatistă pro-rusă.
A fost un punct de foc la periferia războiului Rusiei contra Ucrainei în ultimul an, iar mai multe rachete rusești au survolat ilegal, de mai multe ori, spațiul aerian moldovenesc, inclusiv la începutul acestei luni.
O serie de explozii înregistrate în aprilie anul trecut în Transnistria a stârnit îngrijorarea că Putin caută să tragă teritoriul în invazia sa.
Progresul militar zdruncinat al Rusiei a atenuat temporar aceste temeri, dar oficialii din Republica Moldova au avertizat Occidentul că țara lor ar putea fi următoarea pe lista lui Putin.
Șeful Serviciului de Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a anunțat că există un risc „foarte mare” ca Rusia să lanseze în 2023 o nouă ofensivă în estul țării sale, care nu este membră NATO, ceea ce o face mai vulnerabilă în fața lui Putin.
În cazul în care Kremlinul lansează în primăvara acestui an o ofensivă în sudul Ucrainei, ar putea căuta din nou să se strecoare spre Odesa și apoi să se conecteze cu Transnistria, creând un pod terestru care traversează sudul Ucrainei și fiind mai aproape de NATO, conchid jurnaliștii CNN.
Sursa: adevarul.ro