CNA recomandă radiodifuzorilor să difuzeze trei spoturi privind votul în străinătate în regim de campanie de interes public

CNA recomandă radiodifuzorilor să difuzeze trei spoturi privind votul în străinătate în regim de campanie de interes public

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis marţi să recomande radiodifuzorilor să difuzeze trei spoturi privind votul în străinătate în regim de campanie de interes public.

Anterior, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au trimis CNA o adresă vizând promovarea unei videoclip de informare a alegătorilor români din străinătate.

"În contextul intrării în vigoare a Legii nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală şi în contextul demarării perioadei electorale pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie 2019, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), împreună cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), a demarat o amplă campanie de informare a cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate cu privire la modalităţile pe care aceştia le au la dispoziţie pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest scrutin. Întrucât la alegerile prezidenţiale din acest an cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot prin corespondenţă sau la o secţie de votare mai aproape de casă, instituţiile noastre implementează programe de informare şi promovare a platformei www.votstrainatate.ro, pe care alegătorii din străinătate se pot înregistra cu una dintre variantele de vot menţionate. Pentru îndeplinirea acestor atribuţii am realizat un clip de informare destinat cetăţenilor care votează în străinătate", se arată în adresa primită de CNA.

În adresă se menţionează că informaţiile şi mesajul clipului sunt de interes public, fără conotaţie politică, iar CNA este rugat să recomande radiodifuzorilor difuzarea clipului în afara spaţiului publicitar.

Celelalte două spoturi, dintre care unul video, iar altul audio, în legătură cu care CNA a formulat recomandare, au fost realizate de o echipă de voluntari în cadrul unei campanii ce are ca obiectiv conştientizarea românilor din afara ţării referitor la beneficiile de a se înscrie pe site-ul www.votstrainatate.ro şi care a fost demarată de Platforma România 100, alături de mai multe asociaţii civice.

Sanda Foamete, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Platforma România 100, a declarat la şedinţa CNA de marţi că votul în străinătate presupune înregistrarea în Registrul electoral extern.

"Mi se pare că sunt complementare sau în orice caz clipul AEP face referire exclusiv la votul prin corespondenţă or dacă intraţi pe votstrainatate.ro vedeţi că sunt două opţiuni pe care cetăţenii din străinătate le au la dispoziţie - fie votul prin corespondenţă, fie la secţia de vot şi atunci în clipul nostru am cuprins ambele variante (...). 11 septembrie e oficial ziua până la care cei din străinătate se pot înscrie în Registrul electoral extern. Din câte am ascultat ieri şi am înţeles de la reprezentanţii AEP, va fi o prelungire, dar doar de 4 zile (...), deci chiar dacă se prelungeşte până la 15, acela e deadline-ul până la care oamenii se pot înscrie în străinătate şi au două opţiuni - pentru vot prin corespondenţă sau pentru vot în secţia de vot", a spus Sanda Foamete.

Într-o notificare transmisă anterior CNA de Asociaţia Platforma România 100, forul audiovizual este rugat să formuleze o recomandare privind cele două clipuri realizate de o echipă de voluntari. AGERPRES/(A, AS - autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...