CNA nu a luat nicio decizie în cazul "La Măruță", care ar putea fi reluat într-o ședință viitoare

CNA nu a luat nicio decizie în cazul "La Măruță", care ar putea fi reluat într-o ședință viitoare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu a luat nicio decizie, marți, în cazul emisiunii "La Măruță" - în care a fost intervievată o tânără, victimă a unui viol - după ce propunerea de amendare a postului Pro TV cu suma maximă de 200.000 de lei nu a întrunit numărul de voturi necesar.

Discutarea acestui caz ar putea fi reluată într-o ședință viitoare.

Propunerea de amendare a postului Pro TV cu 200.000 de lei a venit din partea lui Florin Gabrea, membru CNA. Acesta a spus că propune amenda pentru încălcarea articolului 3 alineatul 1 din Legea Audiovizualului și articolului 30, respectiv articolului 32 cu alineatele 1 și 2 din Codul Audiovizualului.

Această propunere a avut cinci voturi "pentru" și trei "împotrivă". Potrivit regulamentului CNA, pentru a fi adoptată, o propunere trebuie să aibă cel puțin șase voturi "pentru".

Potrivit articolului 3, alineatul 1 din Legea Audiovizualului, "Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului.

Articolul 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual arată că "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine".

Potrivit articolului 32 din Cod "(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viața privată".

Ședința CNA de marți a fost prezidată de Radu Călin Cristea.

Cazul emisiunii "La Măruță" a fost rediscutat după ce, în ședința de săptămâna trecută, consiliul a convenit să aștepte un punct de vedere din partea mamei tinerei, care a fost intervievată alături de fiica sa în emisiunea difuzată la Pro TV.

Potrivit declarației scrise a mamei victimei, și înregistrată la CNA luni, echipa emisiunii "La Măruță" ar fi promis inițial femeii că va intra în emisiune doar cinci minute iar identitatea îi va fi protejată.

De asemenea, mama victimei violului a spus că a semnat un acord privind prezența sa și a fiicei sale în emisiunea "La Măruță" după ce transmisia în direct s-a încheiat.

"Menționez că am semnat actul prezentat de echipa 'La Măruță' întrucât mi s-a spus că 'așa se procedează'", se arată în scrisoarea semnată de mama victimei și adresată CNA. Aceasta a declarat că respectivul acord nu a inclus nicio sumă de bani.

"Mi se pare o scrisoare decentă care lasă loc la interpretare. (...) Ne abatem de la subiect. Nu este nici locul, nici momentul să spunem ceva despre aceste acorduri", a declarat în ședința CNA reprezentanta Pro TV Adriana Păpureanu, adăugând că vorbește în nume propriu, în această situație fiind necesară o poziție oficială a postului de televiziune.

"Aș dori să îmi manifest nedumerirea față de relațiile dintre noi și consiliu", a adăugat Păpureanu, referindu-se la faptul că a aflat despre conținutul scrisorii mamei victimei către CNA din presă, acest document nefiindu-i pus la dispoziție. "Nu mi se pare absolut deloc corect să jucăm așa", a adăugat Păpureanu.

"Nu era în interesul jurnalistic dezvăluirea chipului victimei", a declarat Valentin Jucan, membru al CNA, și a subliniat că dezvăluirea condițiilor în care a fost semnat acel acord a fost necesară pentru ca membrii forului să ia o decizie.

La rândul său, Radu Herjeu, membru CNA, a declarat că maniera în care echipa emisiunii a obținut interviurile se încadrează în categoria "tehnici reportericești" și nu poate fi blamată. "Nu putem cere unui post să respecte imaginea unui om atunci când omul nu își respectă imaginea", a adăugat acesta, referindu-se la faptul că mama victimei a semnat, în final, un acord cu postul.

Jucan i-a răspuns acestuia vorbind despre responsabilitatea publică pe care o are un post de televiziune și a reamintit de cazul "Ioana Tufaru". "Cu sau fără acord, postul trebuia să aibă responsabilitatea protejării identității persoanei respective", a adăugat Jucan.

Laura Georgescu, președintele CNA, a arătat că emisiunea "La Măruță" din 21 iulie s-a înscris într-o mișcare de solidarizare a presei cu victima. Ea a adăugat că acest caz, al violului din județul Vaslui, a fost făcut public cu mult timp înaintea emisiunii "La Măruță".

"Cred și acum că faptul că noi am cerut intervenția mamei a viciat oarecum poziția CNA", a spus Radu Călin Cristea. El a adăugat că trauma victimei după difuzarea emisiunii nu poate fi probată sau măsurată. Mai mult, el a spus că dezvăluirea identității victimei a fost motivată în contextul dat. "Singura discuție care se poate pune este legată de articolul 32 (1) din Cod", a spus Radu Călin Cristea. Potrivit acestui articol, "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor".

Monica Gubernat a spus că în acest caz s-a profitat de buna-credință a victimelor.

Postul de televiziune Pro TV difuzează de luni până vineri, începând cu ora 17,30, emisiunea "La Măruță", cu marcajul AP și prezentată de Cătălin Măruță. Ediția din data de 21 iulie a fost difuzată în intervalul orar 17,29 — 19,00, iar cea mai mare parte a acesteia (intervalul orar: 17,29 — 18,53) a fost dedicată cazului din Vaslui.

Printre titlurile afișate pe ecran în timpul emisiunii s-au numărat următoarele: "Ce se petrece acasă la cei 7 agresori", "Mama elevei agresate rupe tăcerea", "Eleva agresată față în față cu bestiile".

Pentru discutarea acestui subiect, în platoul emisiunii, au fost invitați Monica Anghel, Liliana Levintza, Cristina Cioran, Claudiu Bleonț. Dintr-un studio de la Iași a intrat în legătură directă Cătălin Moroșanu.

De la Văleni, Vaslui, din casa victimei, s-a transmis, în direct, iar reporterul postului, dar și invitații au vorbit cu mama victimei, dar și cu victima (care a intrat în direct timp de aproximativ 9 minute).

CNA s-a autosesizat în cazul emisiunii "La Măruță" de marți, dar a primit și mai multe reclamații în acest sens, majoritatea acuzând faptul că victima a fost expusă, fiindu-i dezvăluite numele și chipul.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!