CNA: Mai multe televiziuni - somate public pentru abateri de la legislaţia audiovizualului în relatarea cazului de la Caracal
Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de marţi să sancţioneze cu somaţie publică mai multe posturi de televiziune pentru abateri de la legislaţia audiovizualului în relatările care au vizat cazul de la Caracal.
Antena 3, B1 TV, Prima TV, Antena 1, TVR 1 şi TVR Craiova au primit această sancţiune pentru că au încălcat prevederi ale legislaţiei audiovizualului conform cărora "furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei", precum şi prevederea conform căreia "orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire".
În cazul posturilor Digi 24, Realitatea TV, România TV, Kanal D votul se va relua la următoarea şedinţă a CNA, având în vedere că niciuna dintre propunerile de sancţionare formulate de membrii Consiliului, în şedinţa de marţi, nu a primit suficiente voturi pentru a fi aprobată.
Gabriel Tufeanu, membru CNA, s-a arătat deranjat că posturile "au năvălit pe familie" în acel moment când s-a aflat că fetele au fost omorâte şi modul în care au fost ucise.
"Sunt unele televiziuni care s-au transformat, în ultimii ani, într-un fel de gropari, trăiesc din morţile oamenilor", a spus Dorina Rusu, alt membru CNA.
Vicepreşedintele Consiliului, Nicolaie Bălaşa-Sorescu, a declarat că presa a fost singurul mijloc prin care cazul de la Caracal a devenit public şi singura instituţie ce a făcut presiunea necesară pe celelalte instituţii ale statului, altfel, susţine el, şi acest incident ar fi fost "băgat sub preş".
"E printre puţinele ocazii în care CNA poate da un semnal fără să mai fie acuzat de partipriuri politice. (...) Modul în care a fost tratat acest subiect e simptomatic pentru nivelul televiziunilor din România. (...) Au exploatat pentru audienţă suferinţa unor oameni", a declarat, la rândul său, Radu Herjeu, membru CNA.
În opinia preşedintelui Consiliului, Monica Gubernat, necomunicând autorităţile, radiodifuzorii fac speculaţii.
"Colegii mei au tratat cu foarte multă prudenţă şi luciditate acest caz, având în vedere impactul emoţional şi unicitatea", a susţinut Norina Ionescu, reprezentantă a posturilor Antena 1 şi Antena 3.
Vera Secrieru, reprezentantă a postului Digi 24, a fost de părere că lipsa comunicării instituţionale a prelungit nişte speculaţii. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)