CNA îi răspunde procurorului general: Pe 14 februarie s-a votat o decizie de modificare a Codului audiovizualului

CNA îi răspunde procurorului general: Pe 14 februarie s-a votat o decizie de modificare a Codului audiovizualului

Consiliul Național al Audiovizualului i-a răspuns procurorului general al României, Augustin Lazăr, la adresa în care acesta semnala "presiuni" de la o parte a mass-media, care "depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică" față de instituțiile ce alcătuiesc autoritatea judecătorească.

Consiliul precizează în acest răspuns că CNA a votat pe 14 februarie o decizie pentru modificarea Codului audiovizualului.

CNA menționează că nu are drept de inițiativă legislativă, motiv pentru care, din toamna anului trecut, s-a început procedura de modificare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual, în special în privința capitolelor care țin de "Asigurarea informării corecte și a pluralismului", "Protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine", "Dreptul la replică și rectificare".

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, CNA a supus consultării publice Proiectul de decizie privind modificarea și completarea Codului de reglementare a conținutului audiovizual, după ce acesta a fost votat în ședința publică din 20.09.2016. Observațiile și modificările primite au fost discutate și analizate în ședințe publice la care au participat radiodifuzorii și reprezentanții organismelor care au făcut propuneri. (...) În ședința publică din data de 14.02.2017, Consiliul a votat, în unanimitate, Decizia nr. 63, documentul fiind transmis, spre publicare, la Monitorul Oficial", se precizează în răspunsul CNA către procurorul general al României.

De asemenea, potrivit documentului, ținând cont de Protocolul de colaborare încheiat între Consiliul Superior al Magistraturii și CNA, forul audiovizual a decis să transmită CSM Decizia 63 pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului, urmând ca în cazul în care CSM va face propuneri sau observații acestea să fie din nou supuse atenției Consiliului.

"Ținând cont de numărul mare de subiecte ce trebuiau supuse atenției Consiliului la începutul acestui an, membrii CNA au decis să se întrunească în ședințe publice de trei ori pe săptămână. În ședințe au fost analizate, printre altele, rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare și Direcția Control și Digitalizare, ca urmare a reclamațiilor primite și a autosesizării membrilor Consiliului și în cazul în care au fost constatate încălcări ale legislației audiovizualului, radiodifuzorii au fost sancționați", relevă răspunsul CNA.

La începutul lunii februarie, CNA a primit o adresă semnată de procurorul general care arăta că "se înregistrează numeroase cazuri de emisiuni televizate în cadrul cărora se vehiculează informații tendențioase și neadevărate de natură să submineze grav autoritatea judecătorească și să pună în discuție deontologia profesională a judecătorilor și procurorilor, cu intenția de decredibilizare a luptei anticorupție și a sistemului judiciar în ansamblu".

În adresă se evidenția faptul că CNA îi revine rolul primordial în asigurarea unui climat bazat pe libera exprimare și responsabilitatea față de public în domeniul audiovizualului.

AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...