CM al cluburilor: bani mulți, fotbal puțin. În acest format, competiția nu atrage. Schimbări majore din 2025
Campionatul Mondial al Cluburilor, organizat de FIFA, reunește la start câștigătoarele celor mai importante competiții de pe fiecare continent. Ideea este interesantă, însă formatul actual e neatrăgător, echipele mari doar bifând evenimentul și plecând acasă cu milioane.
Real Madrid va juca sâmbătă finala la CM al cluburilor. Foto Profimedia
Anul acesta, la CM al cluburilor au participat Al Ahly (Egipt), Auckland City (Noua Zeelandă), Wydad Casablanca (Maroc), Al Hilal (Arabia Saudită), Seattle Sounders (SUA), Flamengo (Brazilia) și Real Madrid (Spania). Nu există o regulă sportivă echitabilă de departajare, reprezentantele Europei și Americii de Sud fiind desemnate să joace direct în semifinalele competiției, în timp ce celelalte formații trebuie să treacă prin tururile I și II pentru a ajunge să dea piept cu cei doi „granzi“.
Rar se întâmplă ca în finală să ajungă „outsiderele“, dar mai au loc „accidente“, cum a fost în acest sezon, când saudiții de la Al Hilal au trecut cu 3-2 de Flamengo și s-au calificat în ultimul act, unde sâmbătă vor întâlni pe Real Madrid.
De altfel, până acum, reprezentanta Europei s-a impus de 14 ori (Real Madrid - 4, Barcelona - 3, Bayern München - 2, Liverpool, Manchester United, Chelsea, AC Milan și Inter Milano - câte o dată), cea a Americii de Sud - de 4 ori (Corinthians - 2, São Paulo și Internacional - câte o dată), iar cele ale Asiei, Africii, Americii de Nord și Centrale sau Oceaniei - niciodată. Ultima victorie a unei formații din afara Europei datează din 2012, când Corinthians a dispus de Chelsea cu 1-0.
Al Hilal - Real Madrid, finala din acest sezon
Dacă Flamengo a dat-o în bară în acest sezon, fiind întrecută de Al Ahli cu 3-2 într-un meci de coșmar arbitrat de românul Istvan Kovacs, Real Madrid și-a respectat statutul de mare favorită și a trecut de miercuri de egiptenii de Al Ahly cu 4-1. Asta deși a venit în Maroc fără 7 titulari, între care portarul Courtois și atacantul Karim Benzema sunt cei mai importanți. A fost o victorie conturată pe final pentru spanioli, care au marcat golurile de 3-1 și 4-1 în minutele de prelungire.
Dacă fotbalul se dă cu lingurița la Cupa Mondială a Cluburilor, în schimb premiile în bani sunt atractive: câștigătoarea și finalista vor încasa 5 milioane de dolari, respectiv 4 milioane. Premiile nu sunt deloc de neglijat nici pentru restul clasatelor: între 0,5 și 2,5 milioane de dolari.
32 de echipe, la start din 2025
Pentru a face competiția mai echilibrată și mai atractivă pentru sponsori și televiziuni, din 2025, se așteaptă ca FIFA să revitalizeze complet competiția. Au mai fost încercări, dar pandemia de COVID-19 a dat peste cap planurile Federației internaționale. La finalul anului trecut a fost anunțată o ediție cu 32 de echipe, având la start ultimele câștigătoare ale Champions League, Europa League și Copa Libertadores, în timp ce formațiile de pe alte continente vor fi desemnate în urma unor meciuri de calificare. Anunțul a fost deja contestat de Federația jucătorilor profesioniști și de marile ligi naționale, care acuză faptul că fotbaliștii sunt nevoiți să joace prea multe partide pe parcursul unui sezon.
Mondialul Cluburilor 2023, Maroc
Turul I: Al Ahly (Egipt) - Auckland City (Noua Zeelanda) 3-0
Turul II: Wydad Casablanca (Maroc) - Al Hilal (Arabia Saudită) 1-1 (3-5 după loviturile de departajare), Seattle Sounders (SUA) - Al Ahly (Egipt) 0-1
Semifinale: Flamengo (Brazilia) - Al Hilal (Arabia Saudită) 2-3, Al Ahly (Egipt) - Real Madrid (Spania) 1-4.
Finala mică, sâmbătă, ora 17.30: Flamengo (Brazilia) - Al Ahly (Egipt)
Finala mare, sâmbătă, ora 21.00: Al Hilal (Arabia Saudită) - Real Madrid (Spania)
Premii cluburi participante
Campioana - 5 milioane $
Vicecampioana - 4 milioane $
Locul 3 - 2,5 milioane $
Locul 4 - 2 milioane $
Locul 5 - 1,5 milioane $
Locul 6 - 1 milion $
Locul 7 - 0,5 milioane $
Sursa: adevarul.ro