CM 2018: Franţa, pentru a doua oară campioană mondială, după 4-2 în finala cu Croaţia

CM 2018: Franţa, pentru a doua oară campioană mondială, după 4-2 în finala cu Croaţia

Selecţionata Franţei a câştigat al doilea său titlu mondial, după ce a învins echipa Croaţiei cu scorul de 4-2 (2-1), duminică, pe Stadionul Lujniki din Moscova, în finala Cupei Mondiale de fotbal 2018, din Rusia.

''Les Bleus'' au jucat a treia lor finală, după cea din 1998, în care au învins Brazilia, şi după cea pierdută în 2006 în faţa Italiei. Echipa lui Deschamps se încununează campioană mondială la doi ani după ce a pierdut finala EURO 2016, pe teren propriu, în faţa Portugaliei.

Francezii şi-au făcut jocul lor obişnuit, pragmatic, câştigând prin golurile marcate de Mario Mandzukic (18, autogol), Antoine Griezmann (38 - penalty), Paul Pogba (59) şi Kylian Mbappe (65), în timp ce pentru croaţi au punctat Ivan Perisic (28), Mario Mandzukic (69).

Croaţia şi-a depăşit performanţa din 1998, când cucerea medaliile de bronz, dar a fost lipsită de şansă, oferind practic cadou adversarei primele două goluri, au autogol şi un penalty. Echipa lui Dalic a plătit şi tribut oboselii acumulate după ce în cele trei meciuri anterioare a jucat prelungiri.

Franţa, cu o medie de vârstă de 26 ani şi 10 zile la startul competiţiei (14 iunie), a devenit cea mai tânără campioană mondială de la Brazilia 1970, sud-americanii având atunci o medie de 25 de ani şi 5 zilei.

Deschamps a devenit al treilea om care câştigă Cupa Mondială atât ca jucător, cât şi ca antrenor, după Mario Lobo Zagallo şi Franz Beckenbauer. Brazilianul Zagallo a câştigat, ca jucător, titlul mondial cu Selecao în Suedia 1958 şi Chile 1962, iar apoi a condus naţionala "Canarinha" la victorie în Mexic 1970, având şi o finală pierdută în 1998. Germanul Beckenbauer a participat la două finale ca jucător, în Anglia 1966; pierdută în faţa echipei gazdă, şi Germania 1974, pe care a câştigat-o. Ca selecţioner, el a condus Nationalmannschaft în finalele din Mexic 1986, pierdută în faţa Argentinei lui Maradona, şi Italia 1990, câştigată în faţa aceloraşi adversari.

Croaţia a început mai bine jocul şi a presat, însă prima oportunitate a venit în min. 15, când centrarea Perisic lui în faţa porţii a fost respinsă de Umtiti.

Franţa a reuşit să deschidă scorul în min. 18, când Grizemann a executat o lovitură liberă de la 25-26 metri, iar Mandzukic a deviat balonul în propria poartă.

Croaţii nu s-au clătinat şi au căutat egalarea, iar Vida (21) a reluat cu capul peste poartă la centrarea lui Modric. Acelaşi Vida l-a blocat excelent pe Mbappe (23), în situaţie bună de atac. Croaţia a fost periculoasă în min. 24, Mandzukic a centrat în careu, dar Rakitic a reluat din voleu mult peste poartă.

Croaţia a egalat în min. 28, prin Perisic, cu un şut din careu, după o minge aşezată de Vida.

Franţa a trecut din nou în avantaj, în min. 38, când Griezmann a marcat din penalty, după un henţ comis de Perisic, la care arbitrul Pitana a consultat sistemul video.

Croaţii au dominat finalul primei reprize, dar Mandzukic a fost neatent după o reluare slabă din care a lui Rebic (40), Lovren (43) a tras din careu, dar Pogba a acordat corner, iar Vida (min. 45+1) a trimis pe lângă poartă din centrarea lui Rakitic.

În partea secundă, Griezmann a şutat de la 24 de metri, dar Subasic a reţinut (47).

Croaţii au avut o situaţie bună de egalare, dar Lloris a respins peste transversală şutul lui Rebic (48), bine angajat de Rakitic. Lloris (49) a avut o ieşire oportună, în faţa lui Mandzukic.

Mbappe (52), lansat de Pogba, l-a depăşit pe Vida, dar şutul său a fost blocat de Subasic.

Franţa s-a desprins în min. 59, după ce Pogba a marcat cu un şut din marginea careului, după o primă tentativă blocată. Croaţii au acuzat lovitura şi Brozovic (61) a respins salvator din 6 metri, din faţa lui Griezmann. ''Les Bleus'' au tranşat disputat după golul lui Mbappe (65), marcat cu un şut de la 25 de metri, portarul Subasic fiind din nou prins pe picior greşit. Kylian Mbappe, la vârsta de 19 ani şi 207 zile, a devenit al doilea cel mai tânăr marcator într-o finală de Cupă Mondială, după Pele, care a marcat o dublă în finala cu Suedia, din 1958, la doar 17 ani.

Croaţia a redus din diferenţă (69), după ce portarul Lloris a comis o gafă uriaşă, iar Mandzukic a trimis în poartă

Rakitic a mai avut două încercări (78, 89), dar nu a nimerit poarta în niciunul din cazuri.

Francezii au mai avut şi ei două şanse, dar Subasic a reţinut mingea trasă de Fekir (87), iar Pogba a luftat din careu (90+3).

Franţa s-a impus meritat în finala de la Moscova, în ciuda faptului că echipa Croaţiei a avut o posesie superioară (61%) şi a dominat la alte câteva capitole statistice. Finala a fost una dintre cele mai spectaculoase jucate în ultimii zeci de ani.

În 1998, Franţa învingea Croaţia cu 2-1 în semifinalele ediţie din Hexagon, iar apoi îşi adjudeca trofeul.

Finala de la Moscova a fost meciul cu numărul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franţa a jucat şi primul meci al competiţiei, învingând Mexicul cu 4-1 la ediţia inaugurală, din 1930. De asemenea, a fost a noua finală europeană a competiţiei. Croaţia este a doua echipă care joacă finala după ce a trecut de un baraj de calificare, prima fiind Germania în 2002.

Franţa - Croaţia 4-2 (2-1)
Au marcat: Mario Mandzukic (18, autogol), Antoine Griezmann (38 - penalty), Paul Pogba (59), Kylian Mbappe (65), respectiv Ivan Perisic (28), Mario Mandzukic (69).
Moscova, Stadionul Lujniki: 78.011 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, finala

Au evoluat echipele:


Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) - 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez - 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante (15. Steven Nzonzi, 55) - 10. Kylian Mbappe, 7. Antoine Griezmann, 14. Blaise Matuidi (12. Corentin Tolisso, 73) - 9. Olivier Giroud (18. Nabil Fekir, 81). Selecţioner: Didier Deschamps.
Rezerve neutilizate: 16. Steve Mandanda, 23. Alphonse Areola - 19. Djibril Sidibe, 3. Presnel Kimpembe, 17. Adil Rami, 22. Benjamin Mendy, 8. Thomas Lemar, 20. Florian Thauvin, 11. Ousmane Dembele.

Croaţia: 23. Danijel Subasic - 2. Sime Vrsaljko, 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic (20. Marko Pjaca, 82) - 7. Ivan Rakitic, 11. Marcelo Brozovic - 18. Ante Rebic (9. Andrej Kramaric, 71), 10. Luka Modric (căpitan), 4. Ivan Perisic - 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve neutilizate: 1. Dominik Livakovic, 12. Lovre Kalinic - 5. Vedran Corluka, 13. Tin Jedvaj, 15. Duje Caleta-Car, 22. Josip Pivaric, 8. Mateo Kovacic, 19. Milan Badelj, 14. Filip Bradaric.

Arbitru: Nestor Pitana; arbitri asistenţi: Hernan Maidana, Juan Pablo Belatti (toţi din Argentina); arbitru de rezervă: Bjorn Kuipers (Olanda); arbitru asistent de rezervă: Erwin Zeinstra (Olanda)
Arbitru video: Massimiliano Irrati (Italia); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Mauro Vigliano (Argentina), Danny Makkelie (Olanda)
Cartonaşe galbene: Kante (27), Lucas Hernandez (41), Vrsaljko (90+2). AGERPRES (editor: Mihai Ţenea, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”