Cluj: Sute de oameni au participat la slujba de înmormântare a taragotistului Dumitru Fărcaş, la Casa de Cultură a Studenţilor

Cluj: Sute de oameni au participat la slujba de înmormântare a taragotistului Dumitru Fărcaş, la Casa de Cultură a Studenţilor

Sute de oameni au participat, joi, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la slujba de înmormântare a marelui taragotist Dumitru Fărcaş, oficiată de mitropolitul Andrei Andreicuţ, alături de un sobor de preoţi.

Sicriul, acoperit cu steagul tricolor şi flancat de o gardă de onoare, a fost depus pe scenă şi înconjurat cu flori albe, dar şi de familia sa şi de cei dragi, printre care fiica sa, Andreea, sau actorul Dorel Vişan, îmbrăcaţi cu cămăşi populare.

Artiştii de muzică populară Aurel Tămaş, Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu s-au numărat şi ei printre cei care au venit să îşi ia rămas bun de la Dumitru Fărcaş.

Înainte de începerea slujbei de înmormântare, primarul Emil Boc, însoţit de alţi trei oficiali ai Primăriei Cluj-Napoca, au flancat, pentru mai multe minute, garda de onoare aflată în jurul sicriului.

În spatele celor prezenţi pe scenă lângă sicriu, pe un ecran de mari dimensiuni a fost proiectată o imagine a artistului purtând în mâini taragotul său, alături de un citat semnat Mitru Fărcaş.

"Nu contează cât cânţi, ci cum cânţi: nu-i de ajuns să-ţi fie drag a deprinde meşteşugul cântecului, cum nu-i de ajuns să emiţi cu ajutorul unui tub cu orificii sunetele neamului şi ale pământului în care te-ai născut. Eu cred, cred cu putere că dacă le tălmăceşti pe inima oamenilor care te-ascultă, apoi te-nţelege şi te simte fiecare; căci artistul, interpretul este însăşi emoţia adevărului numai când dăruieşte arta sa tuturor", scria pe imaginea aleasă pentru a însoţi ultimul spectacol la care marele artist a mai participat.

La finalul slujbei, mitropolitul Andrei Andreicuţ, care a amintit de prietenia sa cu Dumitru Fărcaş, a mărturisit că printre motivele pentru care se află, alături de cei prezenţi, la căpătâiul artistului este acela de a mai sta câteva momente de vorbă cu maestrul Dumitru Fărcaş.

"... pentru a ne lua rămas bun. Şi dacă nu suntem în stare să-i spunem cuvintele ce i s-ar potrivi, ne folosim de ajutorul altora. El a iubit mult pe Octavian Goga, din care recita mereu. 'Am venit să-ţi spun o vorbă/ Azi, când pleci în ţări mai bune'. (...) El era maestrul neîntrecut de nimeni, cu taragotul lui şi acum, îndemnul pe care i-l face Goga este acesta, ca şi bunului Dumnezeu să-i cânte o cântare", a spus mitropolitul Andrei la finalul slujbei de înmormântare.

Mitropolitul a vorbit nu doar de talentul lui Dumitru Fărcaş, dar şi de generozitatea şi superioritatea lui ca om.

La finalul evenimentului, sicriul a fost purtat de militari în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, care în viitor ar putea purta numele lui Dumitru Fărcaş, în urma unei propuneri a municipalităţii către Guvern, iar cei aproximativ 500 de oameni prezenţi l-au înconjurat pe sunetul muzicii a doi taragotişti.

"Maestre Dumitru Fărcaş, dragă Mitrule, suntem cu toţii în faţa casei tale, a Ansamblului 'Mărţişorul', căruia i-ai fost emblemă pentru totdeauna. Tu nu ne vei părăsi niciodată, pentru că muzica ta este în sufletul poporului român, face parte din fibra noastră naţională, din ADN-ul poporului român. Tu eşti cu noi, şi noi vom fi cu tine pentru totdeauna", a spus şi Emil Boc la momentul pregătirii sicriului pentru ultimul drum, către localitatea natală a lui Dumitru Fărcaş.

Andreea, fiica sa, le-a mulţumit medicilor care l-au îngrijit şi autorităţilor pentru sprijinul dat în organizarea evenimentului.

"Mulţumesc tuturor celor care aţi venit să fiţi alături de tata, îl ducem la Groşi, de unde a plecat copil. Tata niciodată nu a vorbit despre moarte, noi ne-am gândit că probabil acolo ar vrea să fie, aşa că o să-l înmormântăm în livada din spatele casei natale", a spus fiica lui Dumitru Fărcaş.

Din partea Guvernului a fost de asemenea depusă o coroană, de către prefectul Clujului, Ioan-Aurel Cherecheş. La eveniment au mai fost prezenţi şi soţia lui Emil Boc, Oana, fostul vicepremier Vasile Dâncu, fostul primar al Clujului şi senator Gheorghe Funar, precum şi alte oficialităţi locale. AGERPRES/(A - autor: Elena Stanciu, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?