Cluj: Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu - Punctul de atracţie al ediţiei 2020, retrospectiva Federico Fellini

Cluj: Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu - Punctul de atracţie al ediţiei 2020, retrospectiva Federico Fellini

Regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), afirmă că manifestarea, care s-a deschis vineri seara cu o proiecţie de gală în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, se desfăşoară în condiţii de siguranţă sporită, recomandarea sa pentru ediţia din acest an fiind retrospectiva Federico Fellini, care oferă ocazia cinefililor de a vedea în versiuni restaurate filmele marelui cineast italian.

"Mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care îşi reia, practic, drumul. După noi vor urma festivalurile din Sarajevo, Veneţia şi altele. Interesul e mare în a vedea cum se întâmplă un astfel de festival în timpuri complicate. Este important că suntem aici chiar şi în număr mai mic decât în alţi ani. Va fi un festival light, cu multe nopţi nedormite, cu proiecţii în aer liber, cu locuri pe care clujenii le vor redescoperi. Pariul în acest an este să regăsim sentimentul unei vieţi normale, un sentiment bun că TIFF-ul se apropie de ce a fost timp de 18 ani", a declarat Tudor Giurgiu, citat într-un comunicat transmis sâmbătă de către organizatori.

El recomandă ca punct de atracţie al festivalului Retrospectiva Federico Fellini, precum şi filmul "Thalasso", cu Michel Houellebecq şi Gerard Depardieu.

Potrivit lui Giurgiu, programul este consistent atât în timpul zilei, cât şi seara. "Începând de sâmbătă vom demara şi dialogurile cu invitaţii festivalului, în primele două zile cu Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, respectiv cu sportivul Horia Tecău'', a precizat regizorul.

Cea de-a XIX-a ediţie a TIFF s-a deschis cu trei proiecţii sold-out ale comediei romantice La Belle Epoque/Cei mai frumoşi ani (r. Nicolas Bedos). Evenimentul s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă sporită, toţi cei prezenţi fiind încurajaţi să respecte cu stricteţe regulamentul de participare, precizează sursa citată.

Proiecţia de gală din Piaţa Unirii s-a deschis cu un moment muzica inedit: Sync the Classics - un nou concept al compozitorului şi producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.

"De la bun început TIFF-ul a fost un pariu riscant. Puţini au fost cei care au crezut în el, mulţi au fost cei care au zis că vom eşua. Totuşi am reuşit, chiar de la prima ediţie din 2002. Cinema-ul însuşi a fost şi rămâne un pariu riscant şi periodic lumea îi cântă prohodul. Cu toate acestea a devenit arta cea mai populară. Într-o lume obsedată de siguranţă, cinema-ul continuă să îndrăznească şi multe filme de la TIFF din acest an îndrăznesc", a subliniat şi directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, conform comunicatului menţionat.

Ediţia din acest an se desfăşoară în 13 locaţii în aer liber din Cluj şi împrejurimi, până pe 9 august.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...