Cluj: ISU anunţă încheierea căutărilor pe lacul Beliş-Fântânele; persoana dispărută nu a fost găsită
Căutările efectuate pe lacul Beliş-Fântânele cu o echipă multidisciplinară, din care fac parte scafandri, pompieri militari şi reprezentanţi ai SMURD şi Salvaspeo, pentru găsirea unei persoane dispărute în urmă cu 10 zile, se încheie, anunţă un comunicat al ISU Cluj, transmis marţi AGERPRES.
Căutările, iniţiate în seara zilei de 21 iulie, au fost derulate, în ultimele patru zile, de o echipă de scafandri militari de mare adâncime, din cadrul Forţelor Navale Române, care a intervenit cu echipamente speciale, care permit coborârea sub 40 de metri.
În cursul serii de sâmbătă, 21 iulie, la numărul unic de urgenţă 112 s-a primit un apel care anunţa faptul că o barcă se învârte în cerc pe lacul de acumulare Beliş-Fântânele, în apropierea barajului. Potrivit unor surse apropiate anchetei, bărbatul căutat, în vârstă de 40 de ani, ar fi directorul APIA Cluj, Adrian Zaharia, care avea în zonă o casă de vacanţă.
Pe suprafaţa lacului au fost demarate căutări, încă din ziua anunţării dispariţiei, cu o barcă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Huedin, una a serviciului Salvamont-Salvaspeo şi alte două bărci civile.
"Gândurile noastre merg spre familia persoanei dispărute de mai bine de o săptămână pe lacul Beliş-Fântânele, cărora am dori să le transmitem, pe această cale, că a fost făcut tot ceea ce omeneşte a fost posibil în cele zece zile de căutări, pentru a verifica orice informaţie sau indiciu care ar fi putut să ducă la găsirea persoanei dispărute. Misiunea s-a anunţat de la început a fi una dificilă şi a presupus implicarea mai multor factori în căutări, având în vedere faptul că nu a fost cunoscut cu exactitate locul unde ar fi picat în apă, ceea a făcut să rezulte o suprafaţă foarte mare pe care au trebuit întinse acţiunile de căutări", se arată în comunicatul menţionat.
Potrivit sursei citate, lacul Beliş-Fântânele este cel mai întins din judeţul Cluj, iar în zona de căutare există adâncimi care depăşesc 40 m. De asemenea, nu au fost neglijate elementele de risc şi dificultăţile întâmpinate de scafandrii Forţelor Navale şi ai Serviciului Salvamont-Salvaspeo, care se referă la adâncimi care variază subit şi peste limita uzuală de scufundare, respectiv 40 m, precum şi la prezenţa în mediul subacvatic a diferitelor resturi materiale precum buşteni, blocuri de turbă sau trunchiuri de copaci, care se află încă în picioare pe fundul lacului.
Forţele şi mijloacele implicate în căutări au cuprins, pe lângă pompierii prezenţi în fiecare zi, forţe ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean, ale Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, precum şi ale echipei de scafandri din cadrul Forţelor Navale Române.
Dispozitivul de căutare aflat pe malul lacului Beliş-Fântânele a fost mărit în ultimele patru zile prin sprijinul a 26 de militari din cadrul Centrului 39 Scafandri.
Acesta a cuprins 18 pompieri militari din cadrul ISU Cluj şi ISU Mureş, precum şi 13 mijloace tehnice şi autospeciale, dintre care patru bărci (una dotată cu echipament sonar), o ambulanţă de prim-ajutor SMURD şi o autospecială pentru tratamente hiperbarice şi oxigenoterapie din cadrul ISU Mureş, care a asigurat intervenţia rapidă în cazul unui incident suferit pe timpul scufundărilor la mari adâncimi. AGERPRES