Cluj: Biserica lui Horea, restaurată printr-o finanţare de 130.000 de euro şi valorificată prin realitatea virtuală
Biserica de lemn construită de Horea, provenită din localitatea sălăjeană Cizer, şi care acum se află în Parcul Etnografic "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca, este într-un proces de restaurare şi valorificare prin intermediul realităţii virtuale.
"Biserica din Cizer este o capodoperă a artei arhitecturii tradiţionale din Transilvania. Este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean. (...) Este o biserică cu o importanţă istorică excepţională, biserică care reprezintă ea însăşi un document istoric, pentru că este realizată cu participarea directă - nu ştim exact în ce aspect al construcţiei s-a materializat - a lui Horea, Vasile Nicola Urs din Munţii Apuseni, care a devenit, în 1784, conducătorul marii ridicări a moţilor în lupta pentru libertate, un eveniment istoric extrem de important pentru istoria Transilvaniei şi o personalitate absolut fascinantă", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat, joi, conferinţa de promovare a proiectului "Biserica lui Horea - un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale".
Proiectul este finanţat prin prin Granturile SEE 2014 - 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
"În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului şi a bunurilor culturale asociate acestuia şi de transpunere a lor în realitatea virtuală. Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puţin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării şi conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare şi comunicare şi a utilizării tehnicilor de lucru specifice realităţii virtuale", se arată într-o informare a organizatorilor.
Proiectul este realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia.
"În vederea implementării proiectului "Biserica lui Horea - un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale", Muzeul Etnografic al Transilvaniei beneficiază de o finanţare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de 618.161,00 lei, echivalentul a 129.265,59 Euro. Proiectul, cu o perioadă de desfăşurare de 24 de luni, se află deja într-a opta lună de implementare", se mai arată în informare. AGERPRES