Cluj ar putea avea două facultăți de medicină. David: „UBB va avea o componentă bio-medicală puternică, într-o formă sau alta”

Cluj ar putea avea două facultăți de medicină. David: „UBB va avea o componentă bio-medicală puternică, într-o formă sau alta”

Pentru ca UBB să reintre în Topul Shanghai are nevoie de partea de cercetare în zona medicală. În contextul în care conducerea Universității de Medicină a refuzat orice discuție despre o potențială unificare, rectorul UBB susține că nu exclude înființarea unei Facultăți de Medicină.

Rectorul UBB, Daniel David deschide discuția privind concentrarea academică. FOTO: UBB

Rectorul UBB, Daniel David deschide discuția privind concentrarea academică. FOTO: UBB

Coordonatorul programului UBB Med al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Răzvan Cherecheș, a declarat pentru Cluj24.ro că nu exclude posibilitatea înființării unei facultăți de medicină la UBB, care să ducă la creșterea volumului și calității cercetării din domeniul bio-medical și al bio-tehnologiilor în contextul ieșirii universității din Top 1000 Shanghai.

Rectorul UBB, Daniel David ,a precizat că Universitatea este interesată de anumite zone care țin de domeniul medical.

Coordonatorul programului UBB Med nu vorbește în nume propriu. E clar că el a declarat niște lucruri pe care noi le-am discutat. Mesajul a fost că nu excludem, dar nu este interesul nostru în acest moment”, a precizat el. În decembrie 2022, a fost înființat UBB Med ca un program focalizat pe cercetare la nivel doctoral/post-doctoral și pe formare medicală continuă. „Focalizarea noastă este pe aceste componente, pentru că ne interesează din zona biomedicală, în primul rând, publicațiile, citările, granturile. Temele din zona bio-medicală sunt extrem de interesante în știința internațională, care generează cele mai multe publicații, cele mai multe citări și sigur domeniul atrage foarte mulți bani prin granturi de cercetare”, a arătat rectorul.

În ceea ce privește zona de învățământ medical, de formare a cadrelor medicale, specifică universităților de medicină din România, David susține: „Acum nu vizăm această zonă, cel puțin pe termen scurt și mediu nu este interesul nostru”.

„E important să fii acolo, fiindcă ești pe harta lumii”

David explică faptul că pentru a revenit în Topul Shanghai, UBB are nevoie de partea de cercetare biomedicală, deoarece în acest domeniu se publică foarte mult în acele publicații care contează pentru Topul Shanghai. El a susținut că astfel au reușit universități precum cea din Szeged (Ungaria) să intre în top - deoarece au componenta de medicină.

Rectorul UBB a mai dat exemplu Franței, care a trecut printr-o reformă a învățământului universitar, pentru o clasare bună în Topul Shaghai . Practic, instituțiile de învățământ superior franceze au trecut la un proces de concentrare universitară, în urma căruia s-au unificat mai multe universități sau universități cu institute de cercetare.

Rectorul a subliniat de ce este important pentru universitățile din România să fie în Topul Shanghai și în alte topuri internaționale relevante: „E important să fii acolo, fiindcă ești pe harta lumii. Dacă vorbim despre o companie mare care vrea să investească undeva în Estul Europei, să zicem pe zona de bio-nano-științe. Atunci se uită în aceste clasamente și vezi că România și Clujului nu apar în clasamente. Arată foarte rău. De ce să investesc acolo? Mă duc mai degrabă în Szeged sau în Vilnius”.

Rectorul UMF, Anca Buzoianu. FOTO: Remus Florescu

Rectorul UMF, Anca Buzoianu. FOTO: Remus Florescu

Reacție la un refuz venit la supărare

Discuția despre o Facultate de Medicină la UBB vine la câteva zile după ce Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, a declarat pentru Știri de Cluj că nici măcar nu vrea să discute pe subiectul unei unificări, sugerate, la modul general, de Daniel David:

„Noi nu luăm în calcul și nu vrem să luăm nici măcar în discuție o astfel de comasare, atâta timp cât Constituția României garantează autonomia universitară. Nu avem niciun interes sau vreun câștig să fuzionăm cu nicio instituție. Rezultatele absolvenților noștri, care sunt primii din țara la rezidențiat, cele științifice și cele financiare, ne arată că suntem pe drumul cel bun".

În replică, David a susținut: „Iau reacția doamnei rector ca o reacție la supărare și la emoție, și eu cred că după ce va trece perioada alegerilor, politice și universitare, putem discuta mult mai așezat cum e bine, astfel încât în final să fie un câștig pentru toți”.

David a abordat și subiectul delicat al posibilelor motive pentru refuzul unei unificări: pierderea unor posturi de conducere. Întrebat dacă se poate concepe o arhitectură a unei universități prin care să se elimine aceste potențiale dezavantaje, David a spus: „Dacă în Franța acest lucru s-a putut face, se poate și la noi. Dacă oameni raționali decid să se facă astfel de unificări pentru că e bine pentru oraș și pentru țară, discuțiile vor continua în logica în care să existe avantaje pentru toată lumea. Sigur că se pierd funcții de conducere, dar asta nu înseamnă că se pierd competențe sau atribuții, ele trebuie descentralizate într-un alt nivel. Nu asta este problema. Problema este dacă avem curajul să acceptăm că o universitate metropolitană transformă Clujul într-o rachetă în comparație cu toate centrele academice din țară și devine principalul motor al României pe harta academică internațională”.

Discuțiile trebuie să continue după alegeri

David susține că dacă colegii de la UMF sunt siguri că nu vor o astfel de unificare, aceștia să nu se supere dacă UBB își va dezvoltat o componentă biomedicală puternică.

„Cu siguranță, zona biomedicală se va dezvolta în anii următori, la UBB, într-o formă sau alta și va fi puternică pe generarea de cunoaștere, pe tehnologie, pe formări continue. Sper ca acest lucru să contribuie nu numai la poziționarea noastră în rankinguri, ci și la întărirea componentei de sănătate în Cluj”, a mai spus el. Pe partea de pregătire a medicilor, spune David, UMF oferă o educație de calitate.

Rectorul UBB a concluzionat că discuția trebuie reluată după alegerile politice, cât și după alegerile de la nivelul universităților.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”