„Clubul trădătorilor”: Cine face parte din gașca strânsă de finul lui Putin pentru a-l înlătura pe Zelenski
O nouă mișcare politică, înființată oficial de Viktor Medvedciuk, cunoscut ca finul lui Vladimir Putin, încearcă să deturneze Ucraina spre Rusia.
Viktor Medvedciuk (stânga) surprins în timpul unei discuții cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Numită „Cealaltă Ucraină”, noua mișcare politică a apărut în ianuarie 2023 și a adunat între timp o serie de comentatori politici și jurnaliști de la posturi pro-ruse închise de autoritățile ucrainene din cauza promovării separatismului și susținerii agresiunii militare a Rusiei.
Într-un interviu acordat presei ruse, inițiatorul ei, fostul funcționar de rang înalt și lider politic ucrainean Viktor Medvedciuk, spune că țintește să „demonteze” faptul că Ucraina este „monolitică în opinii și în pretinsul sprijin” pentru președintele Volodimir Zelenski.
Însă problema acestei mișcări este că nu provine ca o forță naturală din interiorul Ucrainei, ci este lansată din străinătate, cel mai probabil din Rusia, de către un personaj cunoscut pentru legătura sa de rudenie cu liderul de la Kremlin și suspectat de mai bine de două decenii de colaborare cu serviciile secrete rusești.
Potrivit ediției ucrainene a publicației Radio Europa Liberă, Viktor Medvedciuk și acoliții săi își desfășoară în mare parte activitățile pe rețelele de socializare din Rusia. „Acolo repetă sau completează mesajele propagandei ruse, care sunt preluate și citate de mass-media controlată de Kremlin”, scrie sursa citată. De exemplu, ei spun că Ucraina este condusă de o „bandă de naziști nebuni” care încearcă să impună „satanismul și fărădelegea”. De asemenea, îl acuză pe Zelenski că a declanșat un „război sfânt” împotriva preoților ortodocși pro-ruși din Ucraina.
Publicația ucraineană „Zerkalo Nedeli” scrie că Medvedciuk a format un „club al trădătorilor”. Acuzat de înaltă trădare și arestat în Ucraina, acest fin al lui Putin, fost deputat în Rada Supremă, și-a recăpătat libertatea în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia. Alți angajați în slujba mișcării sale au fugit însă înainte de a fi arestați de forțele de ordine ale Ucrainei pentru acuzații la fel de grave.
Gașca lui Medvedciuk
Unul dintrei ei este jurnalistul Volodimir Skaciko, dat în urmărire încă din anul 2019 pentru răspândirea unor mesaje de încurajare a încălcării integrității teritoriale a Ucrainei. Originar din orașul Poltava, în centrul Ucrainei, Skaciko locuiește în prezent la Moscova, de unde face propagandă pentru Kremlin.
Un alt activist din mișcarea lui Medvedciuk este comentatorul politic Iurii Dudkin, acuzat de înaltă trădare și alte încălcări ale Constituției Ucrainei. Bineînțeles, Dudkin a respins acuzațiile formulate împotriva sa, catalogându-le drept un atac la adresa libertății de exprimare. Acest comentator politic pro-rus ar fi părăsit Ucraina în iunie 2022, în pofida legii marțiale.
Un alt jurnalist aflat în slujba finului lui Putin este Denis Jarkih, investigat în prezent de autoritățile ucrainene. Anticipând posibila punere sub acuzare în Ucraina, Jarkih a fugit din țară pe la granița cu Slovacia în septembrie anul trecut.
Viktor Medvedciuk mizează și pe strategi politici, cel mai important dintre ei fiind Andrei Mișin, care, potrivit spuselor sale, a părăsit Ucraina în prima lună a acestui an pe la granița cu Polonia, iar de acolo în Belarus. Mișin lucrează pentru Medvedciuk de cel puțin un deceniu, fiind un invitat permanent al posturilor de televiziune deținute pe vremuri de cel din urmă.
Alte figuri publice implicate în proiectul lui Medvedciuk sunt politologul Oleksandr Potiomkin, jurnalistul Oleg Iasinski, jurnalistul belarus Pavel Karnazițki, politologii Aleksandr Dudciak și Kirill Molcianov, precum și activistul pro-rus Ruslan Koțaba, acuzat deja de înaltă trădare.
Cine este Viktor Medvedciuk
Unii oameni „nu merită nici regrete, nici simpatie”, a spus la un moment dat Volodimir Zelenski, referindu-se la cei care „au luptat împotriva Ucrainei și cei care au trădat-o”.
Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, face parte din cea de-a doua categorie sus-menționată.
Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea - anexată de Rusia în martie 2014 -, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea regimului Putin, Medvedciuk a fost reținut în mai 2021 și plasat în arest la domiciliu până la finalizarea dosarului său. Însă a fugit din arestul la domiciliu imediat după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.
Prins din nou, la mai bine de la o lună de la evadare, Medvedciuk s-a aflat în arest alte patru luni, până la eliberarea sa, în septembrie 2022, într-un schimb de prizonieri de război cu Rusia.
Dacă ucrainenii au izbucnit de bucurie pe rețelele de socializare pentru arestarea acestui om de afaceri și politician cu avere estimată la câteva sute de milioane de dolari, Vladimir Putin s-a arătat extrem de deranjat, denunțând o „epurare politică”.
Dincolo de legătura de rudenie, liderul de la Kremlin l-a considerat pe Viktor Medvedciuk, supranumit de presa ucraineană drept „Prințul întunericului”, un posibil înlocuitor pentru Volodimir Zelenski. Un consilier prezidențial ucrainean îl acuză că „a primit instrucțiuni și resurse directe de la Putin pentru a pregăti terenul pentru invazie”.
Medvedciuk nu a făcut un secret din relația sa cu Putin. „S-a dezvoltat de-a lungul a 20 de ani. Nu vreau să spun că exploatez această relație, dar se poate spune că a făcut parte din arsenalul meu politic”, a declarat el într-un interviu acordat pentru revista „Time”.
Cei doi bărbați s-au întâlnit la începutul anilor 2000. Vladimir Putin, fost agent KGB, tocmai fusese ales președinte al Rusiei. Viktor Medvedciuk, un avocat suspectat de colaborare cu KGB, conducea pe atunci biroul președintelui Ucrainei, calitate din care ar fi organizat fraudele electorale masive din 2004, urmate de mișcarea de protest cunoscută drept „Revoluția Portocalie”.
Medvedciuk, rămas între timp fără cetățenia Ucrainei, a fost „omul de încredere, ochii și urechile” lui Putin la Kiev, rezumă fostul deputat ucrainean Serhii Leșcenko.
Sursa: adevarul.ro