Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator câștigat la alegerile parlamentare

Clotilde Armand a renunțat oficial la mandatul de senator câștigat la alegerile parlamentare

Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a renunțat vineri la mandatul de senator de București, câștigat la alegerile parlamentare pe lista USR, în contextul în care a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarată incompatibilă.

„Subsemnata Clotilde Marie Brigitte Armand (…) – aleasă ca senator în circumscripția București, că transmit prin prezenta cerere că renunț la dreptul de preluare a mandatului de senator”, a scris Clotilde Armand, într-o adresă înaintată vineri, 20 decembrie, Secretariatului General al Senatului României, publicată de Antena 3 .

Cu doar o zi înainte, Clotilde Armand a mers la Parlament să îşi preia mandatul de senator, susținând că se așteaptă „ca legea să fie aplicată”.

„Am venit să preiau mandatul. O să revin cu declaraţii”, a afirmat joi Armand, potrivit Agerpres.

„Mă aştept ca legea să fie aplicată. Informaţi-vă şi citiţi Regulamentul Senatului”, a declarat ea, întrebată dacă se aşteaptă ca mandatul său să fie invalidat după ce a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în care a fost declarată în stare de stare de incompatibilitate.



Armand a anunţat, după pierderea procesului, că va ataca la instanţele europene decizia ICCJ.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, joi seară, Clotilde Armand a publicat documentele depuse la Comisia de validare din Senat, invocând totodată prevederile din lege care s-ar aplica în cazul său.

  • „Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: „Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”
  • Cuvintele cheie sunt: „cu exceptia celor electorale” și „nu mai poate ocupa aceeași funcție.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.
  • Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui”, arăta Clotilde Armand în postare.

Liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, anunţa în urmă cu zece zile, că vor fi iniţiate noi demersuri judiciare după ce fostul primar al Sectorului 1 a pierdut definitiv procesul în care a solicitat anularea raportului ANI.


„Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani”, explica, la acel moment, Voiculescu.

Mai mulţi senatori au depus, joi, certificatul doveditor în original al alegerii lor pentru mandatul 2024 – 2028.

USR a obținut patru posturi de senator la București (Clotilde Armand, Cristian Ghinea, Ștefan Pălărie și Violeta Alexandru). Prin pierderea mandatului de către Armand, postul va fi obținut de locul 5 pe lista de candidați: Simona Spătaru.

Senatul României a desemnat vineri comisia care urmează să valideze sau să invalideze mandatele senatorilor nou aleşi. Aceasta urma să se întrunească în şedinţă, vineri după-amiază, iar raportul rezultat va fi prezentat în plenul Senatului, sâmbătă, de la ora 11.00.


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”