Claudio Graziano, fost şef al Comitetului Militar al UE, găsit mort, acasă. Alături, un pistol și un bilet de adio

Claudio Graziano, fost şef al Comitetului Militar al UE, găsit mort, acasă. Alături, un pistol și un bilet de adio

Claudio Graziano, preşedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importantă companie de construcţie de nave în Europa, fost şef al Comitetului Militar al UE și ex-comandat al Forţei Naţiunilor Unite în Liban, a fost găsit mort, potrivit autorităţilor italiene.

Claudio Graziano a fpst găsit mort. FOTO Facebook General Claudio Graziano

Claudio Graziano a fpst găsit mort. FOTO Facebook General Claudio Graziano

Graziano avea 70 de ani. Presa evocă o presupusă sinucidere, potrivit France Presse, citată de Agerpres .

Claudio Graziano fusese numit în mai 2022 la preşedinţia Fincantieri, companie cu 21.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 7,7 miliarde de euro.

O armă de foc a fost găsită în apropierea corpului său la domiciliul său din Roma, precum şi o scrisoare de adio în care el amintea de recenta pierdere a soţiei sale, potrivit agenţiei de presă Ansa.

„Un slujitor integru al statului, care de-a lungul întregii sale vieţi a servit cu onoare Naţiunea, Forţele armate şi instituţiile”, se arată în omagiul care i-a fost adus de șefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

Preşedintele Sergio Mattarella a omagiat un „om de stat generos şi loial”.

Claudio Graziano a fost comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban

Claudio Graziano s-a născut în 1953 la Torino, în nordul Italiei.

A intrat în armată şi s-a format la vânătorii de munte, cărora le-a rămas fidel de-a lungul întregii sale cariere militare.

A servit în cadrul „căştilor albastre” în Mozambic în 1992, ulterior a fost ataşat militar al Italiei la Washington chiar după atentatele din 11 septembrie 2001.

Claudio Graziano a servit şi în Afganistan, iar în 2007 a fost numit de secretarul general al ONU comandant al Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL).

A prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene,

Între 2015 și 2018, Graziano a fost şeful armatei în Italia şi începând din 2017 a prezidat Comitetul militar al Uniunii Europene, până la sosirea sa la Fincantieri, la câteva luni după declanşarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell a apreciat într-un mesaj pe X că Graziano a „contribuit în a da formă unei veritabile politici de securitate şi apărare comună. (...) A fost un consilier preţios în momente critice pentru securitatea UE".

Acţiunea grupului Fincantieri, controlat de statul italian, a pierdut până la 3% la Bursa din Milano, după anunţul dispariţiei lui Graziano. S-a închis în scădere cu 1,7%, la 5 euro.

Pe fondul unei rivalităţi industriale şi de capital, Franţa şi Italia au anunţat în 2021 că renunţă la un plan de preluare de către Fincantieri a companiei Chantiers de l'Atlantique (fosta STX France), care ar fi consolidat construcţia de nave de croazieră mari în faţa concurenţei din Asia.

Cele două state au invocat criza sanitară, care a avut un impact asupra turismului global, dar şi o alianţă între Fincantieri şi CSCC din China pentru construirea de pacheboturi a cântărit greu în balanţă, scrie Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii