Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol, a murit la 76 de ani. Moștenirea fabuloasă pe care o primise

Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol, a murit la 76 de ani. Moștenirea fabuloasă pe care o primise

Fiul lui Picasso și al pictoriței franceze Françoise Gilot, care a murit tot anul acesta la vârsta de 101 ani, a gestionat moșia foarte valoroasă a tatălui său până în iulie 2023. Claude Ruiz Picasso a murit în Elveția, la vârsta de 76 de ani, a anunțat avocatul său.

Fiul cel mic al celebrului pictor a murit FOTO Shutterstock

Fiul cel mic al celebrului pictor a murit FOTO Shutterstock

Avocatul lui Claude, Jean-Jacques Neuer, nu a precizat cauza morții, relatează The Guardian .

Claude a fost fotograf și regizor de film și a gestionat și moșia tatălui său din 1989 până în iulie anul acesta, când a predat responsabilitatea surorii sale mai mici, Paloma.

Claude a lucrat ca asistent pentru celebrul fotograf Richard Avedon timp de aproape un an și a fost fotojurnalist pentru Time Life, Vogue și revista americană Saturday Review. În 2011, i s-a acordat cea mai înaltă onoare a Franței, Legiunea de onoare, pentru munca sa ca artist și ca administrator desemnat de instanță al proprietății tatălui său.

A avut 4 copii

Picasso a avut patru copii. Claude și Paloma au fost copiii săi cu artista franceză Françoise Gilot, care a murit în iunie la vârsta de 101 ani. Fiul său mai mare, Paul, din căsătoria cu dansatoarea de balet Olga Khokhlova, a murit în 1975. Maya, fiica sa cu modelul francez Marie-Therese Walter, a murit în 2022.

Picasso a întrerupt contactul cu Claude și Paloma după ce Gilot, prima femeie care l-a părăsit, a scris despre viața lor. El a încercat să împiedice publicarea cărții ei din 1964, intitulată Viața cu Picasso.

În 1970, Claude, în vârstă de 22 de ani, l-a dat în judecată în Franța pentru a fi recunoscut ca fiu legitim și, prin urmare, moștenitor al tatălui său. Instanța a decis în favoarea lui și a Palomei, frații devenind moștenitorii lui Picasso la un an după moartea acestuia, în 1973.

Moșia Picasso rămâne una dintre cele mai bogate din lumea artei. Când Picasso a murit la vârsta de 91 de ani, în 1973, a lăsat în urmă peste 45.000 de lucrări, printre care 1.885 de picturi, 1.228 de sculpturi, 7.089 de desene, 30.000 de gravuri, 150 de caiete de schițe și 3.222 de lucrări ceramice. De asemenea, a lăsat milioane în numerar. Proprietatea a fost evaluată la 650 de milioane de lire sterline la acea vreme.

Ar trebui să închiriem Empire State Building pentru a găzdui toate lucrările”, a spus Claude când inventarul a fost finalizat.

Împărțirea averii a durat 6 ani

Deoarece Picasso nu a lăsat testament, împărțirea proprietăților sale a durat șase ani și a dus la divizări în familie. În cele din urmă s-a convenit ca lucrările să fie împărțite între Claude, Paloma, Maya și doi dintre nepoții săi, Marina și Bernard Ruiz-Picasso. Scriitoarea Deborah Trustman a observat la acea vreme că rețeaua de moștenitori a lui Picasso „seamănă cu una dintre construcțiile [lui] cubiste – soții, amante, copii legitimi și nelegitimi (cel mai mic născut la 28 de ani după cel mai mare) și nepoți – toate înșirate ca o coloana vertebrală

În 1989, Claude a preluat proprietatea Picasso, care a implicat gestionarea problemelor privind drepturile de autor, reproducerea și mărcile comerciale, luând în mod regulat acțiuni legale pentru a lupta împotriva falsurilor și a utilizării abuzive. Reprezentând unul dintre cei mai piratați și copiați artiști din lume, moșia Picasso a produs tot mai multe reproduceri oficiale, pentru a-i împiedica pe alții să beneficieze financiar de pe urma apetitul publicului pentru lucrările lui Picasso.

Nu m-am așteptat sau nu mi-am dorit niciodată să am un asemenea rol sau să am vreo influență asupra moștenirii tatălui meu”, i-a spus Claude biografului lui Picasso, John Richardson .

„Era perfect îndreptățit să exploateze marca Picasso”

Au existat adesea dezacorduri în cadrul familiei cu privire la utilizarea numelui și operei lui Picasso. În 1999, când Claude a vândut numele și semnătura Picasso companiei auto Citroën pentru a lansa un hatchback care poartă numele artistului, nepoata sa Marina l-a criticat public pentru că nu a respectat „un geniu”. La acea vreme, avocatul lui Claude a spus că „era perfect îndreptățit să exploateze marca Picasso”.

În 2018, Claude a criticat Muzeul Picasso din Paris pentru că a împrumutat prea multe lucrări, spunând că unele expoziții cu lucrări lui Picasso sunt „nedescriptive și nu fac altceva decât să navigheze pe magia unui mare nume”. Lui Claude i-au supraviețuit soția, Sylvie Vautier, și cei doi copii ai lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron