CJUE: Legea Ungariei asupra finanţării ONG de către persoane stabilite în afara ţării contravine normelor UE

CJUE: Legea Ungariei asupra finanţării ONG de către persoane stabilite în afara ţării contravine normelor UE

Lega ungară care obligă organizaţiile civile să-şi divulge donatorii din străinătate încalcă reglementările Uniunii Europene care protejează drepturile fundamentale ale blocului comunitar, a conchis joi Curtea de Justiţie a UE (CJUE) cu sediul în Luxemburg, potrivit Reuters şi AFP.

"Impunând obligaţii de înregistrare, declarare şi publicare asupra anumitor categorii de organizaţii ale societăţii civile care primesc direct sau indirect un sprijin din străinătate... Ungaria a introdus restricţii discriminatorii şi nejustificate în ceea ce priveşte atât organizaţiile în cauză, cât şi persoanele care le acordă un astfel de sprijin", a decis instanţa.

Aceste restricţii sunt în contradicţie în special cu libertatea de circulaţie a capitalurilor, cu dreptul la respectarea vieţii private şi cu libertatea de asociere, menţionează CJUE în comunicatul său.

Comisia Europeană a sesizat justiţia UE în urma unei proceduri de infringement (procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) împotriva Ungariei în acest dosar, după adoptarea în 2017 de către Budapesta a unei legi asupra "transparenţei organizaţiilor civile care primesc donaţii provenite din străinătate".

Potrivit criticilor săi, această lege îl vizează pe finanţistul american de origine ungară George Soros, care a creat în 1984 fundaţia Open Society Foundations (OSF), devenit "calul de bătaie" al premierului Viktor Orban.

Legislaţia în cauză impune organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de peste 7,2 milioane de forinţi (în jur de 24.000 de euro) de la finanţatori străini anual să se înregistreze în calitate de "organizaţii care beneficiază de sprijin din străinătate" şi să se prezinte astfel în toate publicaţiile lor şi pe site-ul lor internet. Ele trebuie să publice în special numele donatorilor.

Dacă ele nu respectă aceste obligaţii, se expun sancţiunilor.

CJUE a urmat concluziile avocatului general.

Pentru că ea "instituie o diferenţă de tratament între mişcările naţionale şi transfrontaliere de capitaluri", această lege constituie o restricţionare a libertăţii de circulaţie a capitalurilor, a stabilit CJUE în decizia sa.

Legea creează "un climat de neîncredere faţă de asociaţiile şi fundaţiile" vizate, explică comunicatul, şi poate descuraja donatori să furnizeze ajutoare.

Curtea respinge argumentele Ungariei cu privire la transparenţă, considerând că restricţiile se aplică în mod nediferenţiat şi nu doar organizaţiilor susceptibile să aibă o influenţă importantă asupra dezbaterii publice.

CJUE consideră de asemenea că legea ungară limitează dreptul la libera asociere, făcând mai dificilă funcţionarea asociaţiilor.

În fine, potrivit judecătorilor, obligaţiile de declarare şi de publicitate limitează dreptul la respectarea vieţii private şi familiale, precum şi dreptul la protecţia datelor personale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Surpriză! / Trei avioane Boeing 747 încărcate cu arme americane pentru Ucraina au aterizat la un important centru logistic

4 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo

5 76 de milioane de oameni au văzut asta în 24 de ore...