Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”

Ciudăţeniile contraofensivei majore anunţate de armata ucraineană în regiunea Herson: „Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens”

Până acum, forţele ucrainene s-au mulţumit să lovească cu artileria şi rachetele trimise de SUA şi aliaţii lor depozitele de muniţie, podurile şi liniile de aprovizionare ruseşti. Dar nu s-a produs nicio mişcare masivă de infanterie. În tot acest timp, trupele ruseşti au continuat să-şi fortifice poziţiile defensive.

Guvernul de la Kiev a spus de la bun început că soarta războiului s-ar putea decide în sud, iar recent, în contextul atacurilor asupra mai multor baze militare din Crimeea, a dat de înţeles că acea mult-aşteptată contraofensivă a început.

Situat pe malurile nordice ale Râului Dnipro, oraşul Herson este o poartă de intrare în Odessa. Până acum, forţele ucrainene i-au împiedicat pe ruşi să avanseze de aici către vest, spre oraşul-port Odessa. Această rezistenţă ucraineană s-a dovedit esenţială pentru a păstra controlul asupra porturilor de la Marea Neagră, iar Ucraina să îşi poată exporta în continuare cerealele.

Nedumerire

Această contraofensivă are o seamă de necunoscute - de la anunţuri ale iminenţei ei în contrast cu mişcările lente ale trupelor la decizii cel puţin curioase din punct de vedere strategic. Toate astea au stârnit nedumerirea analiştilor care nu mai ştiu ce să creadă.

Este un tertip folosit de Kiev pentru a deruta trupele ruseşti? Sau semnalează faptul că armata ucraineană nu are forţa de foc necesară şi nu ar vrea să rişte să se angajeze într-un război lung şi sângeros de uzură?

„De ce să transmiţi atâtea mesaje cu privire la Herson? Voi fi sincer, nu îmi dau seama, însă aceste lucruri mă scot din minţi”, a mărturisit Konrad Muzica, analist militar şi director al Rochan Consulting, care monitorizează evoluţia războiului.

„Din punct de vedere militar, pur şi simplu nu are sens, iar asta pentru că în calitate de comandant ucrainean ai prefera să lupţi contra a şase batalioane tactice – câte se aflau în urmă cu o lună în nordul regiunii Herson- şi nu cu cele între 15 şi 20 care sunt acum acolo”, a explicat Muzika.

Pe de altă parte, Ucraina a tras cu siguranţă învăţăminte din dezastrul ofensivei asupra Kievului, pentru că nu te poţi aştepta să ieşi victorios după ce arunci un număr redutabil de trupe dintr-un foc, pentru un singur obiectiv, ignorând cu totul apărarea inamicului.

În ultima vreme, forţele ucrainene s-au limitat la atacarea podurilor peste râul Dnipro, făcându-le „inoperabile” şi perturbând serios abilitatea armatei ruse de a-şi întări trupele din oraşul Herson, a declarat zilele trecute Comandamentul Operaţional Sudic din Ucraina.

„Avariile suferite nu le mai permit momentan să le folosească pentru transportul echipamentului greu”, a spus Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului, după ce forţele ucrainene au lansat noi atacuri cu rachete HIMARS asupra podului Antonovski, cea mai importantă conexiune dintre nordul şi sudul regiunii.

Totuşi, în pofida acestor atacuri încununate de succes, nu s-a văzut niciun avans semnificativ de trupe. De fapt, trupele terestre din jurul regiunii Herson abia dacă s-au mişcat din loc. Potrivit unor relatări de la faţa locului, acestea ar fi fost forţate să rămână în tranşee din cauza bombardamentelor intense ale ruşilor.

Până acum, responsabilii ucraineni au anunţat eliberarea doar a unui număr mic de localităţi şi sate din nordul regiunii Herson. Totuşi, spun analiştii, eliberarea întregului teritoriu ar fi o sarcină cu adevărat dificilă.

Nici ruşii nu stau mai bine după ce le-a fost lovită infrastructura logistică, creându-le obstacole serioase pentru continuarea ofensivei şi mai ales pentru abilitatea lor de a-şi menţine poziţiile defensive în Herson.

Străpungerea poziţiilor defensive ruseşti a fost mereu unul dintre aspectele complicate ale războiului terestru din Ucraina. După cum s-a văzut în luptele din Donbas, forţele Moscovei au luptat până la sânge pentru a păstra fiecare bucată de teritoriu cucerită.

Este armata ucraineană pregătită pentru o contraofensivă?

Ucraina are nişte atuuri, dar nu e clar dacă acestea i-ar fi suficiente.

Infanteriştii ucraineni au început deja antrenamentele în Marea Britanie şi urmează să fie instruiţi şi de alte ţări. Dar e vorba de programe de trei săptămâni şi în mare parte de pregătire de bază.

Apoi, atât UE, cât şi SUA au aprobat pachete de ajutoare militare consistente pentru Ucraina, banii fiind alocaţi în principal pentru piese de artilerie şi muniţie.

De cealaltă parte, în ultimele săptămâni Rusia şi-a mutat forţe din regiunile Harkov (nord-est) şi Donbas (est) în sudul Ucrainei în vederea fortificării apărării în jurul Hersonului, deşi matematic avea deja o superioritate clară în ce priveşte numărul de soldaţi şi echipamente.

Ruşii au cucerit fără prea mare rezistenţă cea mai mare parte a regiunii fertile Herson – Hersonul fiind un oraş de mare importanţă strategică, aflat la nord de Crimeea – în primele zile ale invaziei. Apoi au început să-şi întărească poziţiile ca recent, în aşteptarea contraatacurilor ucrainene, să-şi fortifice serios liniile de apărare.

Indiferent cum va arăta până la urmă, analiştii nu se aşteaptă la o contraofensivă fulgerătoare care ar presupune mult armament, şi poate nici nu ar fi indicat.

„Ucraina duce lipsă de armament greu”, a apreciat Mikola Bielieskov, bursier la Institutul Naţional pentru Studii Strategice din Ucraina. În schimb, strategia Kievului ar putea fi să atace „lent şi metodic” forţele ruseşti şi „să dovedească Moscovei că poziţia sa în sud este imposibil de susţinut”.

De cealaltă parte, faptul că Rusia a transferat forţe în Herson s-ar putea dovedi o eroare strategică din partea ei.

„Aş putea spune chiar că Rusia şi-a făcut situaţia şi mai precară, căci un număr mai mare de trupe are nevoie de şi multe provizii, or acestea sunt vulnerabile la atacuri”, a precizat analistul.

Asta pare să fie şi tactica forţelor ucrainene – care a ţintit întâi de toate podurile şi conexiunile cu restul regiunii.

Faptul că Moscova a fost obligată să fie atentă la o contraofensivă şi să mute soldaţi ar putea fi considerată „o mare realizare”, a notat Bielieskov, adăugând: „Pentru prima dată în acest război, Rusia revine asupra planurilor după acţiunile ucrainene. Înainte, iniţiativa se afla exclusiv în mâinile Rusiei„,

„Cei mai buni strategi nu sunt cei ce luptă după manual, ci cei care reuşesc să găsească o modalitate de a-şi face treaba cu mijloace limitate”.

Serviciile ucrainene: Contraofensiva este aproape

Serviciul ucrainean de informaţii a lăsat să se înţeleagă că ar putea începe în curând contraofensiva mult aşteptată şi intens promovată pentru a recuceri teritoriile pierdute în faţa Rusiei, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt într-un discurs televizat, relatează CNN.

„În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întreg frontul. Nu este vorba de a ne lega de vreo dată, totuşi, trebuie să luăm în considerare [factorul] Ziua Independenţei Ucrainei (24 august- n.red)” , a declarat Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării din Ucraina.

„Direcţia principală de informaţii spune de mult timp că august şi septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întregul front", a precizat Iusov.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…