Ciudățenia Planetei/În Suedia nu există îngrădiri de circulație și reguli de distanțare socială/Copiii merg la grădiniță și elevii la școală. Stațiunile de schi sunt încă deschise, la fel granițele/Hotelurile și restaurantele funcționează

Ciudățenia Planetei/În Suedia nu există îngrădiri de circulație și reguli de distanțare socială/Copiii merg la grădiniță și elevii la școală. Stațiunile de schi sunt încă deschise, la fel granițele/Hotelurile și restaurantele funcționează

Ciudățenia Planetei/În Suedia nu există îngrădiri de circulație și reguli de distanțare socială/Copiii merg la grădiniță și elevii la școală. Stațiunile de schi sunt încă deschise, la fel granițele/Hotelurile și restaurantele funcționează.

Suedezii nu sunt aşa de riguroşi ca alte state europene în lupta contra SARS-CoV-2. În staţiunile montane se mai poate schia, transmite postul de radio Deutsche Welle.

În timp ce mai peste tot în Europa au fost adoptate măsuri drastice pentru a se împiedica răspândirea coronavirusului, Suedia a ales altă cale.

Lucru valabil în toate domeniile vieţii, inclusiv referitor la sportul de masă, din care face parte şi schiul. Cele mai multe măsuri de combatere a coronavirusului sunt în Suedia benevole.

Autorităţile de resort recomandă, ce-i drept, ca oamenii să rămână pe cât se poate acasă şi să nu călătorească – nici măcar pe teritoriul propriei ţări. Nu există însă îngrădiri de circulaţie şi interdicţia de a avea contact cu alte persoane.

Mari adunări au fost interzise şi în Suedia, dar aici, spre deosebire de alte state europene, interdicţia se referă la grupuri de peste 500 de persoane. Graniţele, hotelurile şi restaurantele au rămas deschise. Copiii pot merge în continuare la grădiniţă, la fel şi elevii la şcoală, dar numai cei până în clasa a IX-a.

Acasă trebuie să rămână doar elevii claselor superioare şi studenţii. Suedezii care se întorc din străinătate nu tebuie să intre în carantină – nici măcar personalul medical. Iar dacă o persoană prezintă simptomele specifice Covid-19, doar aceasta trebuie să rămână acasă, nu şi alţi membri de familie cu care împarte locuinţa.

Credinţa în imunitate

Anders Tegnell, epidemiologul şef al Suediei, pune accentul, aşa cum a procedat iniţial şi Marea Britanie, pe mecanismul de apărare al organismului. În timp ce persoanele în vârstă şi cele periclitate sunt protejate pentru a nu se infecta cu coronavirus, celelalte – tinerii şi, în general, oamenii care nu au suferit niciodată de boli grave – sunt expuse contaminării.

Tegnell crede şi speră că astfel, prin infectarea a cât mai mulţi suedezi, o mare parte a populaţiei va deveni imună faţă de acest virus. Aşa, SARS-CoV-2 n-ar mai reprezenta, pe termen lung, o ameninţare pentru Suedia.

Realitatea e că nu se ştie cu precizie dacă se produce o astfel de imunitate faţă de SARS-CoV-2 şi, în caz afirmativ, cât timp durează. Iată de ce mulţi suedezi privesc cu ochi critici politica autorităţii sanitare, preferând o strategie similară cu cea adoptată de majoritatea statelor europene.

„Gândiţi-vă la noi, egoiştilor!”

Că Suedia a ales altă cale decât vecinii săi şi alte ţări europene, devine limpede dacă vedem că regiunile de schi au rămas deschise în ciuda pericolului de coronavirus. De pildă, în principalele staţiuni de schi ale ţării: Åre şi Sälen.

De sâmbătă, însă, au încetat măcar petrecerile après-ski din baruri, cârciumi şi cluburi. Mai înainte, chefurile aveau loc cu un număr limitat de participanţi. Proprietarii localurilor lăsau să intre exact 499 de persoane, pentru a nu avea probleme cu autorităţile.

Presa suedeză relata la finele săptămânii trecute că în Åre cele peste 30.000 de locuri de cazare erau ocupate. Turiştii continuă să sosească din toate colţurile Suediei. E limpede că cei 2800 de locuitori ai staţiunii sunt îngrijoraţi şi nu ezită să critice dur autorităţile.

Cotidianul norvegian „Dagbladet” a publicat un afiş, scris de mână şi expus în gara localităţii, prin care turiştii sunt rugaţi să dea curs recomandărilor experţilor şi să rămână acasă. „Gândiţi-vă şi la noi, cei care locuim aici, egoiştilor!” – cu aceste cuvinte se încheie apelul lansat de localnicii din Åre vizitatorilor.

Proprietarii resorturilor de schi din Åre şi Sälen fac trimitere la deciziile autorităţilor sanitare. „Ne bazăm întru totul pe experţi”, explică în dialog la DW Linda Morell, purtătoare de cuvânt a Skistar, adăugând că dacă autorităţile vor lua alte măsuri, le vor respecta.

Unele măsuri de protecţie sunt aplicate deja – cum ar fi păstrarea unei distanţe anumite la cozile din dreptul telecabinelor, dezinfectarea regulată a clanţelor, balustradelor sau a încăperilor pe care le folosesc turiştii. Skipass-ul poate fi încărcat prin telefonul mobil, evitându-se contactul cu alte persoane la ghișeu.

Dezamăgiţi de vecini

La aproximativ 80 de kilometri la vest de Åre se află centrul alpin Meråker, prima regiune de schi de pe teritoriul Norvegiei, dincolo de frontieră. Aici activitatea turistică a fost sistată cu câteva zile în urmă. „A fost un moment greu, când a trebuit să închidem”, spune Arne-Magnus Størseth, directorul Alpinsenter, într-o convorbire telefonică cu DW.

La început de sezon, mai explică el, s-au făcut investiţii substanţiale pentru a atrage mai mulţi turişti, iar acum, în cea mai bună perioadă a sezonului, centrul a trebuit să fie închis. Pierderile se vor ridica la echivalentul a 200.000 de euro. Størseth a făcut acest calcul pornind totuşi de la ideea că de Paşti va putea fi reluată activitatea sportivă.

El este cam dezamăgit de vecinii suedezi: „Cred că autorităţile suedeze ar trebui să fie mai restrictive.” Størseth nu se teme, însă, că politica Suediei ar putea periclita viaţa norvegienilor. „Norvegia şi-a închis frontierele.

Cine călătoreşte în Suedia şi se întoarce acasă, intră automat în carantină. De aceea nu trebuie să ne facem griji că virusul ar putea fi transportat astfel din Suedia în Norvegia.” În regiunea Meråker, cu 2500 de locuitori, nu a fost descoperit până acum niciun caz de coronavirus – în pofida apropierii geografice de Suedia.

Acolo, doar o creştere exponenţială a cazurilor ar putea determina autorităţile să-şi schimbe politica. Potrivit datelor oferite de Universitatea John Hopkins, până la data de 24 martie, 2059 de suedezi fuseseră testaţi pozitiv, 16 s-au însănătoşit, iar 33 au decedat. (Notă: Potrivit ultimelor date raporte joi, 26 martie, de worldometers.info, numărul infectărilor a urat la 2,840 iar numărul deceselor la 71) 

În regiunile periferice, unde se află şi staţiunile de schi, capacităţile medicale sunt limitate. Acolo, locurile din spitale s-ar putea dovedi, în cazul agravării situaţiei, mult prea puţine.

Nicio recomandare privind închiderea staţiunilor de schi

Luni dimineaţă a avut loc o discuţie între reprezentanţi ai autorităţilor sanitare şi ai unor resorturi de schi. „Ştim că acolo există un risc de infectare”, a declarat Tegnell, citat de cotidianul „Dagens Nyheter”.

Epidemiologul şef suedez ştie prea bine care a fost situaţia în unele zone de schi din Austria, cum ar fi Ischgl, sau din nordul Italiei, unde s-au infectat foarte mulţi oameni cu coronavirus.

Totuşi, o recomandare privind închiderea resorturilor de schi suedeze nu este în momentul de faţă de actualitate, a spus Tegnell.

El a adăugat că toţi cei care vor călători în zilele de Paşti în aceste regiuni montane trebuie să se gândească bine ce fac. Atât şi nimic mai mult. El a făcut, însă, o recomandare: să se renunţe la intenţia de a-şi vizita rudele în vârstă de Paşti.

Urmărește mai jos, în timp real, evoluția pandemiei în Europa și în lume:

 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…